Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

An era is over

HomePosted by Mikael Vesala Wed, December 19, 2018 22:25:19
Then it has happend.
My beloved Cheetah 30 is sold. The boat wich have give me such a joy and so many adventures have find a new owner.

For me my Cheetah has become soo much more than just a boat or somthing to race whit.
She has been whith me on a fantastic journey, were i have been able to test my ideas in engineering and in some way yachtdesign, it has been my hobbie at winter, rebuilding some crucial part of the boat almost every winter. And its always the same exitement when the sping comes and its time to test if it was a hit or not.
She has also give me so many awsome moments, and i never get tierd on pushing the limit downwind. I cant count how many exeried sailors suddenly becom silenced and amazed when the boat accelerate downwind and reach speed obove 15 and sometime 20 knot.

Throughout the year with Cheetah, l also got to learn so many nice sailors wich i never had got to know otherwise.

She has also give me som relaxing days on holidaysailing to Denmark and up and down the westcoast so many times. Unforgettable.

But now it has come to the end.
Since i baught the Pauger 30 it has been obvious that its just to much to handle two demanding ladies, and now it time to focus on the black beauty from Hungary.

Unfortanutly nobody in sweden was intrested enogh to buy her. Sad because i really think the westcoast need more exiting boats.
She is going to go on with new adventures in Norway, and i wish the new owner good luck, and hope she give hime and his family many awsome adventures!

 • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post402

If you want speed, you have to push it...

KappseglingPosted by Mikael Vesala Mon, August 20, 2018 23:31:50
Så var årets Tjörn runt över. Och 2018 års upplaga blev nog det häftigaste tjörn runt jag varit med om. Visst var är klassvinsten 2015 ett enastående minne, men detta var mer adrenalinstint.
Och det är ju sträckan Hätteberget och norrut som är det som etsat sig fast i minnet.
Att vi gjorde en riktigt bra start var ju kul. Men kryssen har ju alltid varit ett nödvändigt ont, och från Åstol och ut hade vi riktigt kämpigt med att hålla fart och höjd. Går rätt bra att så länge vågorna är något sånär snälla, men så kommer det et par tre elaka vågor å så tappar vi både fart och höjd. Vi låg efter en X-99:a från marstrand - ut till Hätteberget, och vi höll nästan samma fart och höjd så länge vågorna var snälla, men så fort jag missade att undvika magplask så förlorade vi avstånd och dejsade ner ur kurs.

Men jag höll humöret uppe med vad som väntade efter Dynan och pyntet. Vill man ha världens utförsåk så måste man stå ut med att kämpa sig uppför först.

Vi hade riggat minsta genakern i hopp om att kunna köra den från HB till Dynan, men insåg redan på vägen ut till HB att det inte skulle gå och bestämde att byta till mellangenakern på 75 m2 och sätta efter Dynan.

Det var en befrielse att slacka på skoten när vi rundade HB . Slog ut revet i storen och vi gick redan betydligt snabbare är båtarna runt om.
Efter Dynan var det dags. Kände efter lite och kollade runt. Det var inte många båtar runt som körde nylon och de som försökte såg ut att ha det minst sagt stökigt. Det var båtar som kasade på sida och någon med spinnaren hårt lidnad runt förstaget.

Ställde frågan till alla på båten om alla var komfortabla med att hissa och fick ett tydligt ja, och upp åkte den. Var lite svårt att visa lagom mycket och jag styrde lite för lågt först, men efter en lite försiktig början så plöstligt fick vi till det, och jäklar vad hon accelererar!

Gick från 12-14 knop upp till runt 20 på ingenting. Vattenkaskader sprutar åt alla håll och hon kastar sig över och genom vågor i helt furiskt, och det är en helt surrealistisk upplevelse och dessutom ganska lättkontrollerat och utan alla svåriheter vi såg båtarna runtom ha.

Trot den som vill men hon blir hur stadig som helst i farter runt 20 knop, och jag upptäckte något jag aldrig hört förut. Det trevliga finstämda vinandet från rodret som uppkommer någon stans vid 12 knop ändrar typ en oktav i tonläge till nån slags falsett i över 21 knop, och resten av resan upp till Härön blev en jakt på falsettsång och det var rätt kul att se minerna ombord så fort hon sjöng falsett...
Konstig paradox förresten, alla som får uppleva detta blir helt lyriska, och ändå är det så få som köper och seglar såna här båtar...

En läcker erfarenhet var hur knasiga gippvinklarna blir när det går så här fort. När jag bedömde vinklarna före start så sa erfarenheten mig att vi nog skulle behöva gippa oss med ett par -tre gippar. Men i farter runt 20 knop får man så mycket Apparent vind att man kan segla betydligt djupare än man tror. Antar att detta är något som annars bara flerskrovsseglare får uppleva.

Det hela ledde till att jag tidigt beslöt mig för att gå helt utomskärs och sedan gippa in ovanför Härön. Det var under alla omständigheter roligare att få känna på riktig hårdvindsåka i havsjö med gott om vatten runt båten än att trängas med kinesande 35-fotare i rännan utanför härön...

Enda gången vi broachade var för att rodret tappade greppet helt. Tror att det sögs ner luftbubblor runt költrumman som sedan fick rodret att helt kavitera, för det var något helt nytt, och ledde till en duktig vurpa. Fick släppa ner halva genakerfallet innan båten reste sig, och jag kunde styra ner på kurs. Vi fick ordning på allt förvånansvärt fort och vi var snart på ny falsettjakt igen.

Det hela kändes så stadigt och vi tog in så snabbt på de stora båtarna framför att jag började få vittring på att vi hade något på gång, en vittring på vi kunde slå en och annan med häpnad. Lyckades gippa snyggt och säkert, och sköt fart in mot land. Upptäckte att jag även här blev lite lurad av de ovanliga gippvinklarna och inser att vi måste försöka ta höjd för att undvika några grund som kom onödigt nära i lä.
Försiktigt skotar vi lite och jag styr försiktigt upp lite högre än tidigare.
Vi ligger i runt 20 knop när båten plötsligt accelererar kraftigt av en vindby på runt 15 m/s, och jag tänker att nu blir det åka av...

Pang!
Plötsligt drar hela genakern iväg snett upp och åt sidan. Hela det otroligt bastanta 100mm grova peket gick rätt av. Inser på en tiondels sekund att drömmen om en all tiders resa in i stigfjorden är över. Tar inte många sekunder innan vi kasar på sidan och det tar låång tid innan vi får ner genakern. Fallet snor runt storen och går inte att få ner. Försöker ta ner storen för att underlätta , men det går nästan inte det heller. Har aldrig försökt ta ner ett storsegel i så stark vind med en båt liggandes på sida förr, så detta var en nyttig erfarenhet.

Efter en evighet lyckas vi bärga segel utan att sno in det i roder eller ställa till något mer och linkar vidare.
När vi sitter där och tomglor lite modstulet och linkar vidare hör jag Baltzar lite förvånat fråga var snurran tagit vägen.. Alla tittar bakåt på det tomma utombordarfästet.. Ja var tog den vägen och när???


Tydligen tackade den för sig i ren fasa och förskräckelse och hoppade i havet. Ingen vet när det hände....

Var verkligen trist att inte få riktig undanvindsåka in i Stigfjorden , men förvånande nog fick vi tydligen 6:e snabbaste tid in från Vannholmen- mål. Tror vi hade kunnat kört den stäckan på drygt 20 minuter om vi hade haft peket i behåll... Fan...Tack till Besättningen! Från V: Maria Luisa Pasini, Marc Husted, Tom Engels och Baltzar Weinhage

Konstigt nog kommer jag att minnas Tjörn runt 2018 som ett av de roligaste, och det är helt och hållet sträckan Hätteberget- Vannholmen som gör det . Stora banan är ett jättelyft för min upplevelse av Tj-runt i sportbåt.
Förr var Tj-runt 70% kryss och resten trist halvindsåka genom vindfattiga Kyrkesund och en snutt undanvind i stigfjorden.
Nu är kryss/ läns fördelningen mer rättvist fördelad och det är så mycket roligare.Hade anmält mig till Solo mellan broarna på söndagen men att köra Cheetah utan genaker känns sådär, så det fick bli DNC och några öl på Harrys istället. Är nog färdigseglat för mig i år. Har lite husfix att slutföra innan vintern , så vi ses nästa år istället!
Bästa hälsningar från Färgelanda!

 • Comments(4)//www.cheetah30.se/#post401

Nya tag

HomePosted by Mikael Vesala Thu, June 07, 2018 23:48:10
Tjenare!
Det har ju varit ett långt uppehåll här på bloggen.
Kortfattat kan jag säga att jag hade högre ambitionsnivå än jag hade ekonomi och ork till med nya båten, och när jag dessutom fick lite andra bekymmer av privat karaktär i vintras så var utmattningssymtom/utmattningsdepression ett faktum.
Sånt är inte att leka med och det tog några veckor i februari att inse att en längre timeout var oundviklig.
Tog först beslut att lägga allt båtmek på hyllan och fokusera på att hålla mitt rörmokeriföretag igång. En del tycker kanske att en längre sjukskrivning hade varit på sin plats, men det funkar helt enkelt inte att sjukskriva sig en längre tid som egenföretagare, det går snabbt utför och kunder hittar andra hantverkare. och utan kunder och inkomst försvinner förutsättningarna för hela mitt sätt att leva.
Plockade bort allt som tog energi och fokuserade på att jobba utan press.
Månaderna gick och ekonomin rätade upp sig liksom min hälsa.

Har haft Cheetah till salu på search magazine och en spekulant ville komma och titta på båten, så jag plockade ut henne ur sin tvååriga dvala ,men det blev ingen affär av olika anledningar.

En vecka före big boat race fick jag en fråga från Peter Gustavsson om jag ville segla med dom på blur. Hade känt en en saknad i att inte kunna köra Marstrand big boat race, så det kändes kul att få det erbjudandet. Och det blev en nytändning!Fick ny energi och lust att segla. Att sätta igång ett tokmek med att få Paugern i sjön vore korkat. Men jag har ju en båt, och inte vilken båt som helst utan en av sveriges häftigaste sportbåtar. Varför inte bara plumsa i den och köra?

Sagt o gjort, sjösatte och riggade i måndag-tisdags 4-5 juni, och körde dessutom kvälsseglingen på Byfjorden i tisdags solo.

Vilken tillfredsställelse att segla denna underbara båt som jag kan så väl. gick ut på fjorden en halvtimma före start med en grundansatt rigg och tog några slag bara för att känna på det. justerade riggkrummet med den unika funktionen som krummar masten och kollar focktrimmet, sen gick starten.

Kör kryssen upp och rundar, trycker på autopilot och sätter stora vita genakern. kör några gippar och slås av hur enkelt det går. Allt är nära till hands och går så lätt.
kommer ner mot lärundningen och aktiverar autopiloten igen och tar ner genakern, rundar och går upp på kryss. Underbart!
Varför vill jag sälja denna underbara båt??

Tom som hjälpte mig med påmastningen nämnde nånting om att Lysekils race gick kommande helg och att Arrangören LSSG har gjort ett seriöst försök att modernisera racet och locka fler deltagare. två "in portrace på lördag och den traditionella banan på söndag. Och det lät ju kul, så varför inte köra?

Så i morgon seglar jag ut båten till Lysekil . Två dagar av kappsegling i nydanad tappning väntar. Hoppas fler har sett att LSSG anstränger sig att förnya lysekilsragattan!

http://www.lssg.se/Kappsegling/LysekilsregattanmedLysekilRace/

 • Comments(3)//www.cheetah30.se/#post400

Info om Uddevallaregattan

HomePosted by Mikael Vesala Tue, August 22, 2017 16:12:50

Uddevallaregattan

Kölbåtskappsegling som är öppen både för Helbesättning eller Shorthanded.

Datum: 26 augusti
Bantyp: Kortare kryss/länsbanor alt. Distanskappsegling beroende på vilken vindriktning det är.
Start och mål: Uddevalla
Rorsmansmöte: kl. 09:30
Första start: kl. 11:00
Inbjudan till Uddevallaregattan
Har under många år varit en ren kölbåtkappsegling som ingår i den norra Liros SRS Cup-en. Beroende på vindriktning varierar banans utseende mellan rena kryss länsbanor till en distanskappsegling ut under bron.
Mer information: Göran Jonsson, 0701711367
E-mail: goran-johnsson(at)telia.com • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post399

Hermanö runt-17 eller Vilken jäkla resa

KappseglingPosted by Mikael Vesala Sun, August 06, 2017 21:49:55
Herrejösses vilket Tvättmaskinsrace årets Hermanö runt blev!

Sov oroligt natten till race, vaknade vid fyra, med en påtaglig anspänning och hade svårt att somna om. Prognosen pekade på allt från 10-15 m/s i västlig riktning.

Till skillnad från grebbestadsregattan då vi ställde in pga hårdvind, så har jag seglat båten mer och förberett och prepparerat båten bättre.

Hermanö runt är ju ganska tacksamt såtillvida att man kan starta och känna på det och tycker man att det är för jäkligt så kan man ju avbryta och vända in i hamn. Så jag tänkte att vi startar i alla fall. och vi fick förstärkning i besättningen av Svante och Karolina som inte hade någon att segla med pga deras båtar drog sig ur. Med åtta pers på kanten skulle vi ju ha gott om rätande moment!

Ca 40 båtar var anmälda och hälften kom till start.
Vi ger oss ut för att känna på det, och värma upp i god tid. Plötsligt lossnar länkaget till styrbords roder oväntat. Tur att det hände nu och inte sedan tänkte jag. vi säkrade den med tejp och fortsatte.Som sista båt ut 13:46,45 gjorde vi en riktigt bra start och satte iväg. Utanför svarteskär kändes sjön påtaglig och det var svårt att hitta rytmen. Det var lätt att över kompensera styrningen eftersom rodrena greppar dåligt i låg fart. Går ganska långt ut på vänsterkanten innan vi slår in mot Måseskär. Ett slag till och går för styrbord ut genom gattet. Här är sjön riktigt grov och det är mycket hiss upp och ner. får koncentrera mig ordentligt för att hålla fart . Vi närmar oss ett grundflak på vänsterkanten och slår till babord igen.
Vi ser ut att klara måseskär utan att behöva slå igen och hinner precis gå så långt att vi får land i lä när det där jäkla kulleden lossnar igen. Helvete, ingen styrning!!

Alla tittar på klipporna 100 m ner i lä där vågorna bryter våldsamt och inser att det är skarpt läge.
Tom ringer 112 och larmar sjöräddningen. Fixar jag inte att styra båten behöver vi hjälp illa kvickt...
Utan styrning lovar båten först upp , och vi håller på att slå ofrivilligt, men Niclas släpper på storen och vi faller igen, denna gången lite för långt. Jag sitter nu nere i lä och kämpar allt jag förmår med att styra genom att hålla i den lilla del av rodret som sticker upp bak på akterspegeln och hålla fart i båten samtidigt som jag kollar att vi bygger avstånd till land.

Det är svårt att styra och vid något skede kränger båten till kraftigt och folket som hänger på kanten faller bakåt och mantågstöttorna i kol går av som tändstickor. Baltzar som sitter i lä och försöker trimma focken får två pers över sig och får en rejäl smäll på ryggen och ta time out ett slag...

Läget är lätt kaotiskt och det kommer gott om förslag på vad vi borde göra för att bäst klara situationen, men jag vill bara fortsätta som vi gör. Vi tar oss ju faktiskt från land och åt rätt håll. Att slå eller vända tillbaka skulle bara utsätta oss för större fara.

Mängder med vatten sköljer över oss och trots att jag står på knä vänd bakåt i mina försök att styra så löser min flytväst givetvis ut och plötsligt känner jag mig som en stor illgrön barbapappa. OK, skit i det och fortsätt styr!

Till min stora lättnad bygger vi avstånd till land och när vi har tillräcklig marginal så ber jag wille att hjälpa mig att få bort tejp och montera tillbaka kulleden. Med den på plats tar Wille rodret medan jag letar rätt på tejp och tejpar . Tejpen blir ju översköljd av vatten men jag lindar en järdrans massa varv, så detta ska nog hålla...

Går ner i båten och letar upp en annan flytväst, och passar på att ösa båten ...
Nu när vi är säkra ber jag Tom att ringa 112 och avblåsa räddningsinsatsen. Känns ju lite förläget att ha kallat ut hela räddningsapparaten i onödan, men hade vi inte fixat att styra som vi gjorde så hade varje sekund varit dyrbar. Tack för att ni finns !!

När vi kom upp till rundningsmärket och det var dags att sätta genaker avvaktade jag ett slag. Vi hade ju varit skärrade lite till mans och jag tyckte det var bäst att ha rådslag. Alla fick säga sitt om vi skulle sätta genaker eller ta det safe. Efter lite betänketid var alla med på att köra och vi började sätta.

Ca en kvart efter rundning fick vi upp den lilla röda skottsäkra på 75m2. Wille fortsatte köra och gick safe och lågt till en början, men mot slutet vågade vi skära lite mer, och jädrar vilka resor vi fick. Dyningen o sjön var nu både hög och lång. En båt vi kom ikapp såg man bara masten av när vi var i vågdalarna...

https://youtu.be/XEDYjD30uCU

Vilken grym båt hon är Paugern! Hon formligen studsade fram i kaskader av vattensprut utan minsta tendens till dyk. Alla ombord tjöt av adrenalin spottade saltvatten.
Tyvärr närmade vi oss gullholmen allt för snart och det var dags att ta ner och kryssa upp i rännan.

När vi närmade oss gula bojen vid käringö hade vi svårt att ligga upp märket och fick jacka upp ett slag. Märktes tydligt att vinden ökat nu, för det var väldigt stökigt i slagen.
Fick lite mer fart ner vi kunde falla någon grad, men inte som jag hoppats.

Foto: Dison

När vi skulle slå efter buskärs prick kom vi inte runt! fick falla och försöka igen. Fan inte heller denna gång lyckades vi!! Blev en jätte neslig historia där vi fastnade i vindögat och alldeles för många viljor drog åt olika håll i sina försök att få båten runt..
till slut börjar vi backa och då passar jag på att styra akter åt rätt håll, och vi kommer iväg.
Hur mycket tid försvann bara i den fadäsen tro....

Nu var vinkeln bättre och Paugern fick sin sweet spot-vinkel. plötsligt gör vi 15 knop på fock och revad stor och plockar båtar som aldrig förr. När vi skar mållinjen som 8:e båt i stora klassen varde konstigt nog med en segerrusig euforisk känsla! Vi lyckades vända katastrof till att fortsätta segla och fick på köpet vår livs häftigaste undanvindsrepa.

Foto : Robert Erikson

Mottagandet på kajen med bubbel och öl till alla var underbart och det enda som hördes mumlas mellan skratt och bubbelvattnet gick runt var, vicken jävla resa.... 22 knop i toppspeed....

Med mig denna gång: Tom Gustavsen, Niclas Dalgren, Oscar Dison, Svante Magnusson, Carolina Berntsson, Baltzar Wienhagen, Wilhelm Erikson
Tack för er insats, Grymt jobbat!

Och tack till Hans Abrahamsson och alla som arrangerade och genomförde racet trots mycket vind. Kappsegling innehåller och ska innehålla ett mått av sjömanskap. Det är och ska vara skepparens ansvar att bedöma om man ska köra eller inte, annars hamnar vi snart i ett läge där ingen vågar arrangera kappsegling över huvud taget.

Många valde ju också att inte köra, och det ska dom ha all respekt för, det var tufft på havet idag. • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post398

bohusracet -17

KappseglingPosted by Mikael Vesala Mon, July 10, 2017 00:14:22
En vecka har gått sedan årets bohusrace och man har hunnit tänka efter. Det blåste ju en del och säkerheten var ju på tapeten. För vår del hade vi bekymmer att komma ur hamnen då min 2,5hk utombordare inte förslog mycket när det kommer byar på 22m/s.. men vi fick hjälp av en funktionärsbåt med bogsering till startområdet så det löste sig ju. Emellertid blev det väldigt tydligt att om vi fick problem någon stans i den här vindstyrkan så hade vi ingen hjälp av motorn att gå mot vinden. Innan start kollade jag en extra gång att ankaret var redo att användas, och storen hissade vi inte ens. Den gamla bukiga seglet följde i köpet och är designat för 2 m/s på balatonsjön i Ungern. Har redan fått reparera och förstärka det två gånger.

En och annan kanske undrar hur lämpligt det var att ge sig ut till start med en extrem lättvindsracer på ett race som detta. Tja det beror på så mycket om det är bra eller inte. Erfarenhet och förberedelser gör gott tänkte jag, och meckade mycket med båten i veckor före racet för att byta ut tveksamma tampar o beslag, samt gå igenom olika scenarios. Och en del i detta racet ska ju handla om sjömanskap och det ska vara en utmaning, så det var bara att förhålla sig till det som väder som bjöds, och det skulle ju mojna på kvällen enl alla prognoser jag såg.

Till detta årets upplaga hade jag fått med mig Irina Gracheva från ST peterburg. Vi träffades första gången på EM i Ungern för två år sedan och vi seglade även båda två på Mikael Rykings Class 40 i Caribbean 600 i vintras, och jag fick ett starkt förtroende för henne då. Hon har seglat sedan 12-årsåldern och är mycket duktig som rorsman och de flesta roller ombord. Och enormt tålig och kan hålla fokus längre än de flesta. Det här skulle bli bra..

Vi var sena i starten medvetet. Ville inte behöva flaxa runt och slita på segel i onödan i den här vinden. Vi och en båt till körde med bara fock, medan de andra tom hade full stor och fock. Hade vi aldrig fixat. Vi så farter på upp till 14 knop på ren plattläns med bara fock och vatten sköljde över fördäck inne på Byfjorden, det har aldrig hänt tidigare för mig.

Vi tog oss ur byfjorden och ner emot Ljungskile. Vi halkade såklart efter de andra. Vi satte storen med andra revet och gick som tusan en bit, tog in markant på de andra, men så kom en såndäringa rökare på 20 m/s och båten blev okontrlollerbar. Försökte släppa kick i storskot, men inget hjälpte förrän jag helt sonika öppnade fallavlastaren och lät storen åka ner. Missade kopparnaglarnas grund med otrevlig marginal.

Gled in i mellan öarna utanför Ulvesund (Ljungskile) med viss anspänning och bara focken uppe. såg hur de andra broachade titt som tätt. allt gick bra ända tills Ljungskileviken öppnade sig. Vi skotade hem för kryss, men det var fruktansvärt mycket vind.
Vi insåg att vi behövde utrymme att misslyckas och slog med god marginal, men vi kom inte igenom slaget. Vi var inte ens nära. Vi hade gått igenom detta innan som plan B hade vi den klassiska Kovändningen, så det var bara att falla av och gippa runt, vilket gick förhållandevis smidigt.

Plötsligt kommer det en sån där rökare på 22 m/s och bara vräker ner båten. Trots att vi bara har focken uppe kanar båten på sida och släpar min 748 kg djupa köl i vatten brynet....
Näe, det här kommer inte sluta väl om det händer nära land hinner jag tänka medans vi klamrar oss fast på båten. Tar ett snabbt beslut att retirera och vi släpper focken och faller av. Går in bak ulvön och kastar ankare. Pustar ut och samråder med Irina om vad vi har för möjligheter. Vi har båda investerat mycket för detta racet, så att bryta nu var inte aktuellt. prognosen sa ju att vinden skulle gå ner vid fem, så vi väntar ett tag och ser om vinden går ner lite. Vi passar på att vila, äta och ösa båten. och tejpa fast Trackern ovanpå däck, signalen kom inte genom kolfiberskrovet. Efter en timme ser vinden ut att ha gått ner en del och vi gör oss redo igen. Irina kommer med iden om att köra focken delvis inrullad, och det funkar riktigt bra. Kryssvinklarna är kass och det smattrar i min splitt nya 3Di fock så det gör ont i hela mig, men vi tar oss upp. Letar efter rundningsmärket men hittar inget. Tar två slag till för att kolla längre in, men ser ingenboj. Ringer tävlingsledningen och meddelar det hela och vänder av neråt. Pustar ut. såg senare på trackern att blur vid detta laget var vid Stenungsund och närmaste konkurrent vid svanesund....
Kör för länge med bara fock innan vi inser att vinden gått ner. Seglingen in i ljungskileviken fick mig defensiv, och det tar ett tag att arbeta bort. Efter svanesund sätter vi faktiskt genaker, men redan i början av Askeröfjorden blir det för brant och det är bara att ta ner.

Hissar en bit ner i Hakefjorden igen och nu blir det lite åka av. Christer Sörvik och Jenny kommer ut med gummibåt och filmar , Så roligt!

Efter hätteberget blir det sträckbog och Irina som är i en tilltagande förkylning passar på att sova.
Inseglingen till fjällbacka blev en klar höjdare. 2 m/s och soluppgång. Paugerns hemmaförhållande. Vi går om en båt i våt klass, en Centrline 40 som inte trivdes lika bra i lättvinden.

Med bara några distans kvar till Trestenarna så seglar vi igenom en transition och plötsligt är det kryss. Ser på prognosen att det ska stå en starkare NV vind utanför koster, och en ostadig svagare vind innanför. Jag tänker att är det någon gång vi ska köra utanför så är det nu. Blir jackpot. Ser på trackern att vi tog in bra på båtarna framför här. Vi höll stadigt 10-13 knop rakt söderut. Jag på att sova hela sträckan här medan Irina styrde. Gippade in direkt efter koster ifall den gamla No-vinden stod kvar inne vid fastlandet, men oron var obefogad. Körde mellan öar o skär utanför fågelskyddsområden ner till sista möjliga passage mellan Långeskär och Ulsholmen. Fick några goa körare förbi fyren Väcker och här märks det hur styv hon är. Det går att pressa upp henne riktigt brant utan att broacha och farten kan ligga och pendla i farter runt 12-15 knop länge.
istället för att ta ner och gå med fock o stor igenom gruset som många andra lite för platt, så gick vi ut syd,sydvästvart tidigt på Väderöfjorden och kunde gå på speed, dessutom i medström, vilket är sällsynt där.

Söder om Väderöarna föll vi och satte och kunde gå på en kurs rakt igenom och innanför mjölskärs fyr ända till skarvasätt där det plötsligt blev togbrant och jag fick ta ner hastigt, och jag han faktiskt att packa undan den innan jag insåg att det gick att sätta igen! Hej o hå, bara att hissa igen....

Vi gick i mål som fyra av fem kvarvarande båtar vilket jag är glad åt, och jag är ändå gladare åt att jag pausade i Ljungskile så att vi inte hade sönder något,utan kunde genomföra det som blev ett riktigt härligt race.

 • Comments(5)//www.cheetah30.se/#post397

"Once you go black you never go back...."

HomePosted by Mikael Vesala Tue, September 27, 2016 01:40:19
Som en del av er vet har jag gått och köpte en båt till. Och det är Toms fel. En onsdag i juni sitter jag och sörplar i mig morronkaffet och ögnar igenom telefonen. Tom har skickat ett meddelande: Vad gillar du den här? Det är en bild på en svart skönhet från Ungern på E-bay. En riktig racer helt i klarlackad kolfiber utan någon som helst tanke på cruisingambitioner. Flushdäckad. 65m2 i krysställ. Genaker på 125m2 vikt på 1200kg....

Jag dreglar. Kollar igenom bilderna om och om igen. Det är verkligen en häftig båt. Precis i stil med det jag drömt om. Kollar om det finns flyg som passar och dagen efter så har jag tydligen bokat biljett till Budapest för att titta på båten!


Lördag 18/6 träffar jag ägaren av Paugervarvet och han ska visa mig båten. Han öppnar dörren till en stor hall dom har för masttillverkning, och där inne står hon!

Svart som synden, dubbla roder, superlåga fribord, och helt flushdäckad. Solljuset faller in i lokalen och ger ett suggestivt ljus på båten, och det känns som en scen ur nån film där man precis hittat den där bortglömda racern som nu ska få nytt liv.

Varvschefen har annat att göra men låter mig vara kvar och undersöka båten själv. Men som hon förför mig. Jag gör ett tafatt försök att granska båten med det kritiska granskande ögat, men det är kört. Efter en timmas torrsegling och krypande inne o ute på båten är jag såld. Hon har greppet om mig. Och jag känner att hon behöver mig. Hon vill ut på vattnet igen och jag är den som kan ge henne nytt liv igen...

Väl hemma igen försöker jag sansa mig och fundera över saken lite nyktert, men i tanken seglar jag redan Pauger 30. Lån var inga problem, och efter lite förhandlande om pris och annat så lade jag handpenning .

Två och en halv månad senare, 3 september kopplar vi båttrailern och styr söderut. 1700km ligger framför oss innan vi når Kápolnásnyék där varvet ligger, men vi ska inte bara åka ner och hämta båten utan vi gör det till en kombo med lite semester med. Vi har bokat in en heldag i Prag, en dag i Budapest och ett par dagar i Sifok vid södra Sidan av Balatonsjön.

Denna gången tar nattfärjan via Trelleborg-Rostock. Sover på liggunderlag på golvet i någon slags vilsal och vaknar hyggligt utvilade och kör direkt ner till Prag och ett hotell som jag bokat hemma. Bokade förresten allt boende på Booking .com och allt funkade precis som tänkt, inget strul alls. Gott att allt går att ordna hemifrån.
Prag är fanastiskt vackert med alla sina välbevarade historiska byggnader och det är helt otroligt att staden klarade sig undan WW2. Det svindlar när man tänker på att Karlsbron och det astronomiska uret byggdes före USA en fanns..


Efter en heldag till fots i vackra Prag med en massa nya intryck körde vi vidare till Budapest Båda dessa sträckor var ca 600km långa och hanns ledigt med på en dag med lunchpausar och bensträckare.

Lite spännande var det att ge sig in i 1,7 miljoners staden Budapest med Peugot-bussen även om vi lämnat släpet på varvet innan. Trafiken är tät och intensiv, men upplevs som vänligare och bilister är mer hjälpsamma än i Göteborg o Stockholm! Efter lite snurrande på riktigt trånga gator så hittade vi Hotellet men inte parkeringen, så jag jag gjorde en "Ungersk parkerning" och väntade i bilen medan Sussie gick in o checkade in. Tittar i backspegeln och ser en trådbuss komma på gatan bakom mig. gör mig beredd på ett väldans tutande och liv över min valda parkering, men bussen gör inte en ansats till att bromsa o tutar inte heller. Han passerar i full fart med max 20 cm tillgodo. Haha, har skulle trafikverkets trygghetsnarkomaner komma på studiebesök, Dom hade åkt hem och avvecklat sig själva. Gillar trafiken och hur dom parkerar här. Det är trångt och snabbt tempo, men fungerar mycket bra!
Var bara tvungen att provåka trådbuss från kommunist tiden!

Apartment budjet stog det.. och det fick vi. Takhöjden är större än vad rummet är brett. Och parkeringen kostade samma som rummet, men vi bor mitt i Budapest!

Budapest påminner rätt mycket om Prag, med många vackra gamla byggnader, Och det var fascinerande, men kändes lite omöjligt att göra stan så att säga, den är ju milsvid. Efter en heldag där vi vandrat runt i centrala delarna, så var det dags för att åka till varvet och lasta båten. Åkte till Sifok och lämnade av Sussie vid hotellet , innan jag återvände till varvet 6 mil tillbaka. Det fick bli lite åkande, men det var det värt för att vi skulle få vara vid Balaton.


Att lasta båten tog hela eftermiddagen och en bit in på kvällen, men alla var hjälpsamma och med hjälp av ett par truckar och ett gäng gamla bildäck så låg båten bra på kärran. Fick åka tillbaka dagen efter och koppla elen till bredlastskyltarna, men sedan var det färdigt.
Lite tips för er som funderar på dra bred båt genom Eu. Mellan 2,6-3,1m kan man dra med bredlastskylt genom alla länder, dock måste man söka tillstånd genom Tyskland och det är dyrt. Själva tillståndet kostar 250+ moms Euro och jag anlitade en firma till att söka det och totalt kostade det 7000kr samt kostnad för skyltar belysning mm ca 3000 kr=10000kr.
Surt och krävde en del pyssel, så kan ni undvika bredlast så gör det!


Sista kvällen innan hemfärd spenderade vi i Sifok. Det är en utpräglad turiststad med hotell efter hotell på rad utmed balatonsjön. Låter kanske inte så mysigt, men det var fakiskt helt OK, och det är hyggligt billigt att semestra här. Du äter o dricker gott för en svensk 100-lapp! samma i Smögen kostar 300kr.


Lördag 10/9 var det dags att börja hemresan. Kopplade på båten och tackade för affären innan vi drog iväg. Det var ett rejält ekipage! Båt med trailer Längd Ca 17m och ca 2 ton plus alla segel och en extra blybulb på 500kg som jag åtagit mig att leverera från Ungern och hem...
Av en slump gungade släp och båt till oroväckande i några gupp den första sträckan och ett frö av oro för ekipaget såddes som inte släppte förrän nästa dag. Ville köra på så att vi hade marginal om något hände. Körde på och passerade gränsen till Tjeckien utan problem, men lyckades köra fel i Prag ( En avspärrad avfart som gpsen vill ha oss in på gjorde att vi irrade i centrala Prag. Dessutom råkade det vara en stor maratontävling, så halva stan var avspärrad. Gatorna gick från tre filigt till två o sedan enfiligt. Stillastående köer åt alla håll. När vi sedan hänvisades upp över järnvägen på an smal bro så får jag faktiskt erkänna att läget blev lite spänt. Det var 20cm marginal på båda sidor och det svängde skarpt efterbron. Fastnade vi här så skulle vi komma i tidningen som han som stoppade all trafik i centrala Prag. Känn ingen press ... Men det gick bra och till slut var vi ute på motorvägen igen.


Stannade på en långtradarparkering norr om Prag och slog läger. Typ.. Fick bädda så gott det gick genom att lägga medhavda plankor, segelsäckar mm så att en nödtorftigt jämn yta bildades och sedan en luftmadrass på det. Skönt? Hmm.. mja sådär :-).


Efter frukost med kaffe på gasolköket och ett par mackor fortsatte vi. I norra Tjeckien är Motorvägen inte färdig så vi beslutade oss för att följa gps:en som visade oss in på en mindre, genare väg. Vi körde här i fjol så jag visste att det var ok, men det var rätt festligt att dra detta ekipaget genom små byar och upp för serpentinvägar. Kul med lite avbrott till alla motorvägar...

Passerade även gränsen till Tyskland helt utan att bli stoppade.

Sussie var sugen på att se glastillverkning, så när vi fick se skylten Glashytte 21km så svängde vi av. Bar av ut på wischan och ner för slingrande serpentinvägar, och till slut fann jag för gott att pakera släpet med båten för att inte bli ståendes. Körde vidare längs dalgången och till slut nådde vi fram- Då inser vi att det är byn som heter "glashytte" !!! inte ett glasbruk så långt ögat når...

Måttligt snopna vänder vi tillbaka. Ser en pitoresk restaurang och tänker att det är ju lika bra att passa på att äta i alla fall. Blir en riktig höjdare.

Får resans godaste mat här. kan rekommendera Hel rökt forell o mandelpotatis.


Kör vidare genom Tyskland och denna gång vill Sussie välja plats att stanna på :-)
Hittar en lugn stor parkeringsplats en bra bit från motorvägen nära Rostock och slår läger. Fixar mat och lite vin innan vi kojsar på samma mysiga vis igen.

Måndag 12/9 är vi framme rätt tidigt i Rostock. handlar på Taxfree shoppen. Parkerar släpet och letar upp en parkering intill floden. Solar och badar o har det gott. På kvällen letar vi oss in i centrala Råstock och äter på en fin restaurang. Skitmysigt. Rostock är underskattat.

Syns dåligt här men golvet lutade kraftigt av sättningar, Marmorstenarna hade tydligen varit barlast i ett skepp på typ 1400-talet ..


Tar en promenad och hittar ett alldeles fantastiskt hotell. Huset ät tydligen byggt på 1600-talet och ägaren visar oss runt och bjuder på fantastiska historier.
Fantastiskt.


När vi rullar av färjan nästa morgon inträffar resans enda malör. En bredlastskylt krokar tag i en backspegel på en lastbil, och jag var rädd att båten blivit repad, men allt gick bra!


Resten hem gick fint. Stannade och visade upp nyförvärvet för Anders Hansen, och Fick god Lunch och trevlig visit hos Anders Bermark .


Undrar vad hon tycker om att hamna i Färgelanda, 1700km från balatonsjön...
Men nu står hon här. Äventyret har bara börjat.....
 • Comments(7)//www.cheetah30.se/#post396

Solo mellan broarna eller det blir sällan som man tänkt#2

KappseglingPosted by Mikael Vesala Fri, August 26, 2016 00:08:22
Egentligen hade jag tänkt hoppa Solo mellan broarna i år. Hade andra planer, men schemat blev för tight och för att inte köra slut på mig själv så flyttade jag fram en del annat och strök Skagenracet i stället.
Då blev det plötsligt möjligt att köra soloracet istället. För det är ett jäkla trevligt race, och som en helt annan stämning bland skepparna än på fullcrewrace. Älskar dessutom utmaningen det är att vara utlämnad att fixa allt själv.

Klockan 8 på söndag morron. Bleke o dimma. Men det ska komma en sydlig vind på 3 meter. skänker en tanke till dom som firade på kokaburra i går, dom har inte ens upptäckt sin baksmälla ännu... detta ska bli bra mycket roligare!
Längesedan man såg Gunnar Ödman. Tänkte ta sin IF runt.
Pelle Lindell i sin Pogo30.
Staffan Cederlöv i compisen.
Bo Cederlöv i Långben.

Michael Assarsson i banner 28.
Hela 19 båtar kom till start. Helt fantastiskt med tanke på att många klassiska race utmed kusten inte kommer upp till det deltagarantalet.
Fick faktiskt till en strålande start och ett lyckat vägval ut öster om Brattön skickade ut mig som tvåa på Hakefjorden efter X37:an Qixi med Jonas Dyberg till rors.
Coden ger bra fart. 4,5 knop i 1,5 m/s är gott. Men skillnaden mellan skenbar och sann vind är stor. Här visas sann vinkel på 75 grader medan skenbar låg på 35....

Ser till min förvåning att flera båtar går på för styrbord långt ut på vänsterkanten förbi Snöholmarna. Dom kanske trodde på nått som jag inte ens kände till, men så länge jag såg dom så såg det ut att vara en nitlott. och gapet till båtarna bakåt växte snabbt.

Till en början hängde jag på Qixi bra, och det tog ett tag innan Blur gick om, men när vinden sakta gick upp så fick jag svårare att hänga med, och nere vid vallhamn var dom en bit fram. Där var vinden uppe i 4 m/s och jag tog ner coden på däck, men med facit i hand så kunde den gott suttit uppe, för nere vid Kärrsön stördes vinden och gick ner- Upp med den igen.

Åstol i lugnt vatten.

Såg att Blur satte stora vita redan vid klädesholmen. Qixi lika så, men jag bestämde mig för att spara på krafterna. såg att blur o qixi krängde ordentligt ut förbi Eggskär och cheetah klarar inte att bära stora vita så brant, och vi gick rätt fort med coden ändå.

Men efter Eggskär åkte den upp. Fick en jäkligt mysig tur i solskenet i 6-7 m/s utanför Härön.
När jag jag såg Qixi efter Kyrkesund var jag 300m före, vann alltså 700m på att gå utanför Härön! Någon som förstår varför jag inte gillar Kyrkesund.... :-)

Nedtagningen vid Vannholmen gick galant och denna gången tänkte jag inte linka in på focken som igår, ut med coden även om det blir mer jobb. Tittar bakåt och ser Qixi som verkade ha lite strul med strumpan och avstånden byggde snabbt..
Tittar frammåt igen och ser först inte Blur. Fan kom han igenom såå snabbt?
Nämen... där är han tänker jag och ser han komma sakta kryssande (?) före Kälkerön...
Vi har helt olika vind. Jag sträcker mot Kälkerön och han kryssar i sakta mak.
Jag inser att detta inte bådar gott, men jag närmar mig snabbt och kommer faktiskt om, men sen stoppar jag med och det är med stor möda ja håller båten i rörelse.
Foto: BlurDe kommande 3 timmarna tillbringar vi i så gott som bleke på Stigfjorden norr om Kälkerön. Upphör aldrig att häpna över hur vinden kan bete sig. Man kan tydligt se att det faktiskt står lite vind bakom oss på hur det krusar försiktigt på vattnet, men framför oss är det finito, nada, inte en krusning. Vi ser hur fler och fler av dom andra kommer ikapp in på Stigfjorden, och snart är en riktigt ståtlig armada på väg ikapp oss för spinnacker. Då och då kommer det små krusningar som fyller genakern och drar iväg en bit för att sedan bara dö ut. Märkligt, det verkar som det sakta fyller på bakifrån, men var fan tar vinden vägen sen? rakt upp?

När jag rundar gröna pricken vid Y kullen (efter TJr-målet) i ledning så börjar jag tillåta mig själv att känna en förhoppning om att gå i mål först i alla fall.

Men som ett dåligt omen mullrar åskan ordentligt in över stenungsund och svarta elaka moln tornar upp sig söder ifrån. Plötsligt vrider vinden rätt i näsan och jag tar blixtsnabbt ner genakern, och rullar dumt nog ut Coden. På 30 sekunder ökar vinden till 8-10 meter, och båten är helt omöjlig att segla. Sliter in coden, men i så stark vind går det inte att rulla in coden propert om man inte drar kraftigt neråt i skothornet samtidigt som man rullar in. Seglet flaxar vilt bakom focken och snart rullar coden ut sig bakom focken och båten blir helt omöjlig igen. Katastrof! Jag driver mot de grunda lerorna och nu är det fan bråttom. Försöker slita in coden igen, men samma sak händer igen! Fan fan fan. Ok enda sättet att få in den är genom att rulla in den på läns, men jag lyckas först inte ens att falla av, båten lovar upp gång på gång och nu kommer blur på kollisionskurs, men jag är helt maktlös. På ren tur så kasar jag förbi framför och äntligen tar rodret och jag kommer ner på läns. Men nu möter jag hela armadan av konkurenter samtidigt som båten går på autopilot och jag står på fördäck och rullar ut o in coden. Ok, nu är den säkrad. Vänder och börjar åter gå mot målet. Hamnade mitt i fältet ungefär och det är lätt kaosartat. Tar tillbaka någon placering innan mål, men går imål som 7-8 båt nånting. Vilken besvikelse!

Målgången i Skåpesund. Foto: Blur

Mitt i bedrövelsen kommer en störtskur och jag kommer plötsligt på att jag fortfarande struttar omkring iförd endast långkalsonger och seglarskor. Det var ju högst lämplig klädsel för en kvart sedan.. men nu....

Åskskuren är snart över och jag börjar segla hemmåt under kontemplation och eftertanke.
Staffan ringer och undrar om jag kommer på efterfesten, men jag har långt till uddevalla och är rätt nedslagen efter det avslutet.

Vinden dog vid Svanesund, men det var faktiskt väldigt skönt att sitta på fördäck med lite musik och styra med fjärrkontrollen dom sista timmarna hem. Många tankar gick igenom huvet. om varför jag tilllåter mig att slarva när jag blir för uppspelt eller ivrig. jag vet ju vad som händer med coden i den vinden. Om starten på tjörn runt .mm mm.

Någon kanske tror att det är ett meningslöst ältande, men det är inte riktigt tankar av den sorten. Det är problemlösning på mitt sätt. Nesan och besvikelsen satt i tills jag lade till vid bryggan i uddevalla vid halv elvatiden. Sedan falnade den sakta iväg och en vilja till att gör om och rätt infann sig. Nästa år så...

Jag tänker på Folke Olsons ord (Vann startgruppen med sin Omega34:a vid 71 år ålder) vid prisutdelningen i lördags: I 41 år har jag seglat Tjörn runt. Det har varit nära många gånger men det har alltid kommit något i vägen, men detta året räckte det hela vägen.

Flit och övning lönar sig...


 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post395

Tjörn runt -16

KappseglingPosted by Mikael Vesala Thu, August 25, 2016 00:01:05
Förväntningarna inför årets Tjörn runt var högt ställda med den vindprognos som stod. S/O och 5 m/s borde ju vara gynnsamt för oss. Och siktet var i vart fall att slå Fareast 28:orna.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig...

Vi har ju tagit cheetah till ett antal pallplatser på senare tid, men min kappseglingserfarenhet har alltjämnt många luckor och svagheter, varav känslan för timing i starter är en.
Alla foton: Tom gustavssen

Om det står en svag vind på runt 0,5-1 m/s så är det ju avgörande att hålla fart i båten. Att då backa båten för att få bort sjögräs från kölen var väl inte så lyckat strax innan 5 minuterssignalen. Andra hade ju fattat galoppen och körde motor på max ända till 5 min före...

Med andra ord sumpade jag starten, och när skottet gick så hade vi flera mödosamma minuter kvar innan vi ens passerat startlinjen.
Fareast 28:orna ryckte från oss med flera hundra meter bara på den manövern, men hoppet var inte över, det kan hända mycket innan mål..

Vi såg Lady Godiva gå som tåget nära Stenungsön mot Källöbron. Det var ett lätt beslut att slå upp och ta den vägen istället för Tjörnbron där de såg ut att fastna ordentligt. Vi tog oss igenom hyggligt och efter Porsholmen tog vi all höjd vi kunde och sträckte ner i Hakefjorden med Codezero:n.
Vid Getskär provade vi minsta genakern, men vi kunde inte hålla upp kursen dit vi ville utan kasade ner mot tjörnlandet. Såg andra kända båtar gå dåligt där inne, så vi bytte till Code igen och det var i grevens tid, hade vi gått längre in så hade vi fastnat vi med. Jag såg båtar som gått längs tjörnlandet slå ut och de blev hopplöst efter.
Vid Wallhamn var det upp med minsta genakern igen.


Byte till mellangenaker vid Knipplarna.
Strax därefter ser jag sjögräs på kölen igen, o jag kan bara inte segla resten av banan med det kvar. Vi vänder helt kallt upp i vindögat med genakern uppe och backar loss skiten.
Påt igen. Vid kärrsön byte till stora vita. blir några gippar förbi Dyrön o sen sträck ut till Hätteberget. Tyvärr är det lite för lätt vind för att vi ska gå loss ordentligt men vi knappar sakta in på Fareast 28:orna.
Jag o Björn spanar in den sällsynta kolfibertrasten....

Gippar och går vidare till dynan och byter till Code. Upptäcker att det är lite tunnt med vind för coden på den öppna bogen och byter till minsta genakern. Tyvärr fastnar vi bakom Lena Having i Farr 30, men saktar av och går om i lo. Nu börjar vi äntligen ta in lite på fareast 28:orna! Dom har det kämpigt att ligga upp sin kurs, men vi ligger upp lätt. lite för lätt kanske... Kanske borde vi kört mellan genakern, men det är tveksamt. Stundtals är den gula perfekt, men ibland lite för liten.


Foto: Tom Gustavssen
Efter härön tar Göran Wiking ner genaker medan vi kan fortsätta köra på- Yes, det här är vår chans, och vi går faktiskt om dom, men tyvärr strular vår nertagning och dom går om oss igen precis vid vannholmen.

När vi fått ordning på grejerna och börjar segla igen så är dom 50m framför. Det kommer några körare som får mig att tro att det inte lönar sig med coden vilket skulle visa sig ödestigert. Det blir väldigt tunt med vind vid kälkerön och Fareasten drar iväg. Där hade vi verkligen behövt coden, men jag väntade ju på mer vind så fort vi kommit förbi Kälkerön.
Men inte fan kom det nån vind där. och nu var de 300 m före... Fan.
Alldeles för sent inser vi att den måste upp och vi kör på. nu tar vi in på dom igen, men det räcker inte till att gå ikapp, vi går i mål 2 minuter efter dom.

Vi hade behövt vara 12 minuter före Fareast 28:orna för att vinna och det är inte omöjligt, det finns potential i båten för det. Vi behöver bara Starta rätt ,välja rätt segel och inte strula vid segelbyten.... Vår placering då? Jo en 9 i klassen och 20 totalt !

Tack till Björn Gadd, Suzanne Demant, Björn Grönesjö och Tom Gustavssen som seglade denna gång!

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post394

Hermanö runt-16

KappseglingPosted by Mikael Vesala Wed, August 10, 2016 00:13:02
För första gången lägger vi oss på Käringön inför ett Hermanö runt. Det är jag, Sussie och Tom som har seglat båten från Lysekil där vi lade båten efter skagensemestern. Vi fick faktiskt plats längst inne i gamla hamnen vilket är skönt eftersom det bättre sjölä där.
Men det är logistiken som gör att vi lade oss där, enklare att ha allt urlastat semestertjafs där man går imål!

Eftersom prognosen tidigare i veckan sa att det skulle blåsa 12 meter västligt, så tänkte vi köra på 6 pers. Nu blev det ju inte mer än 7-8 som mest, men det var gott hatt ha ordentligt med kraft på sträckbogen utanför Hermanö, och vi gick riktigt bra mot många stora båtar där.

Besättning denna gången var Sussie, Tom Gustavssen, Zanda Nyström, Wilhelm Eriksson, och Carolina. Tyvärr väntade vi lite länge med att gå ut och värma upp och någon segling och uppvärmning värt namnet blev det inte. Jag var ju rätt inställd på att det skulle bli mycket vind och hade inte en tanke på att ens plocka fram Codezero:n. Men Wilhelm undrade om inte den kunde vara bra at ha ner i rännan, och visst, det hade han ju rätt i så jag kopplade den och surrade den som brukligt på fördäck, men får naturligtvis skoten till genakern fel, och vi får ägna det mesta av tiden före start till att få ordning på detta och få till en provhissning.

Starten går och vi kommer iväg som vi ska precis efter Sunfast 3600 och Arcona 38:n.
Vi hinner knappt komma igång innan vinden går ner till nästan ingenting, och det var en jädra tur att vi tog upp Coden. Fort fram och hissa upp den och rulla ut! Nu hänger vi med bättre och tar in på sunfasten som har det jobbigt i lättvinden och skvalpet.

Försöker falla kraftigt och gå om i lä, men fastnar i vindskuggan och får gå upp och lägga mig i hans kölvatten. Bygger upp fart och när vi kommer genom gapet vid Dan holmen dejsar han ner lite och jag kommer upp på insidan och kan faktiskt gå om.

För ett ögonblick hänger vi tom med Arconan, men telltalesen klibbar fast i regnet, och det är fruktansvärt svårt att styra rätt och när vinden dojar styr jag helt enkelt inte bra nog och vi stannar upp i den besvärliga sjön. Får styra lite på måfå för att känna när Coden drar.

Efter slaget vid ostpricken ökar vinden och jag tror att vi inte kommer behöva coden med och tar ner den. Ett överilat beslut visade det sig. Vi kan inte bära genaker ner i rännan och focken är alldeles för liten. Bara att mecka upp den igen...

Vi går rätt bra ner i rännan och kommer ikapp en del båtar vid Gullholmen, bla en HP 1030 som vi till min stora belåtenhet faktiskt går förbi ut i havet. Tyvärr går Sunfasten om, men det voren nästan konstigt om dom inte skulle vara snabbare här.

Är svårt att avgöra vilken genaker som ska upp efter bojen ute i havet, och vi velar lite men sätter till slut lilla gula, vilket visar sig vara fel, vi skulle satt mellangenakern och går inte fort nog, och tar inte ikapp som vi borde.
Vid Måseskär byter vi till stora vita och kör på. lägger en sista gipp men är lite optimistisk med hut snabbt vi kan ta ner och det strular. Seglar förbi märket en bit innan vi får ner och kan styra mot mål. Ingen båt kom förbi, men vi gav nog bort några placeringar där..

På slutspurten tog vi oss förbi Ulf i Alphan och nån till, men Göran Jonsson i CB-n rådde vi inte på.

Blev en 8:e plats i stora klassen och 19:e i totalen. finns inget vi kan invända emot där, vi var helt enkelt inte bättre och har en del som behöver putsas på. Men kryssen med coden och sedan med fock ut i havet var mysig med en härlig speed för att vara en 28:fots båt och vi hade ett gött race och en rolig kväll på Pettersons krog, så det var inga ledsna miner ändå.

Gokväll!

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post393

Sommaren som gått...

HomePosted by Mikael Vesala Fri, August 05, 2016 01:11:08
Tjena!
Länge sedan nu. Somliga av er kanske börjar fundera på varför. Har han börjat tappa sugen eller vad? Nejdå, men sanningen är väl en blandning av att Facebook tar över allt mer och och mycket av det jag gör har hamnat där istället. Det är mer lättilgängligt men också lättare förgånget. Man kan ju undra hur länge bloggar kommer att vara aktuella. Men det känns somm att bloggen fyller en funktion ändå i det att man kan lägga ut texten lite mer om man vill, och skriva längre fylligare reportage.

Nåväl, Det har varit en fantastisk säsong för mig med två resor till västindien och kappsegling med Micke Ryking i hans Classe 40, de vanliga seglingarna här i Liros Cup, Bohusracet, ORC-VM med Anders Hansen i Köpenhamn.
Åsså en veckas semestersegling från Grebbestad till Skagen o hem igen!

De race jag inte har skrivit om är Leröy smögen race, Väderö race och ORC-VM.

Leröy Smögen Race blev en inomskärs bana pga hårdvind. Racet klarade sig riktigt bra, men senare på kvällen blåste det kuling och det pep i bra tom. inne i Smögens hamn.

Banan var en klassisk djungelbana som startade vid hamninloppet till Smögen och gick i stora drag ut till ostpricken vid Hamnebåden, Hållö och tillbaka in till en grön prick vid reningsverket två varv samt ett tredje varv där vi bla skulle runda skäret i gapet.

Besättningen ombord var en en helt ny konstellation som inte seglat ihop tidigare och eftersom vi saknade erfaren fördäckare och genakertrimmer så styrde jag på kryssen för att sedan byta roll och lämnade över styrningen till Sussie, hissa genaker och sen trimma den. När vi sedan tagit ner och rundat så bytte vi tillbaka igen. Funkade riktigt bra!

Vi hade bra med vikt på kanten, så kryssarna ut längs Hållö var vår starka sida, medan länsen in blev lite för brant eftersom en rundning var lagd uppe vid röda pricken vid kleven.
Vi fick alltså sätta och ta ner två gånger på den länsen medans många klarade att köra hela vägen.
På sista varvet fick jag hjärnsläpp och gick väster om Hatteflu när vi skulle gått öster om och förlorade minuter. Fasen så trist tabbe när vi seglat så bra. Men vi gjorde några bra rundningar på slutet och tog in bra på täten, tog de sista två båtarna och trodde vi var på väg mot seger, men så här vi plötsligt målskottet och får lite snopet gå i mål som tvåa.

Per Algotsson i X-79 gick imål hela 5:40 före oss. Sölve Larsson i Omega 34 blev trea

Seglade med mig gjorde Sussie, Lars Ahlkvist, Zanda Nyström, Och Anders L .

Nästa race Blev Väderö Race.
Hade tänkt hoppa det racet eftersom jag skulle ner till ORC-VM, men när jag såg deras snygga promofilm och dessutom blev triggad av Peter Amundin i Ninja, så kunde jag inte låta bli. Fick till anmälan och besättning med kort varsel och seglade upp båten till fjällbacka.

Ytterligare en ny konstellation på båten med Björn Grönesjö och hans far, Wilhelm Eriksson, och Christer Sörvik. Lite kul kuriosa med Björns far var att det var 40 år sedan han kappseglade senast och det var just väderöarna runt!
Vi startade fint och hängde med Mum 36:an och Arconan bra i den friska vinden. Det var gott med ordentligt med vikt på kanten i den friska vinden.
Efter rundning av sotens svartskär satte vi mellangenakern och cheetah axar sådär som bara cheetah kan. Upphör aldrig att njuta av dessa underbara repor. Mindre båtar man seglar förbi ser ut segla i sirap...
17 knop i full kontroll... mumma...

Vid Hjärterön går vi förbi Arconan i full planing, men tyvärr klarar vi inte att köra genakern förbi Hjärterö utan måste ta ner. Här strular det en aning och Arconan går om oss igen, men efter hjärterö kör vi upp den igen en kort bit ner mot grötskär och går om dom igen.
Nu ska vi ut och runda Södra syster. Blir en sträckbog ut med några slag genom gruset. Arconan går om strax innan Södra syster. Känner mig otroligt nöjd med att dom behövde hela sträckan ut för att gå om oss, det är ju ändå en 10 fot större båt med duktigt folk ombord.
Sen upp med den röda igen. Tyvärr har vinden gått ner lite nu, så det blir inga 17 knop, men vi lämnar snabbt Arconan bakom oss igen, passerar Göran i CB-66 och tar sikte på en smal passage vid Risholmen. Plötsligt så släpper tackhornet och genakern flaggar rätt ut. satan också... vi får snabbt ner den och det visar sig att min tagling har gett med sig. Knuter snabbt en pålstek och hissar på igen. Tappade givetvis massor på det och i vindskuggan bak valö är faktiskt Göran om igen.
Tar ner i god tid innan vinden kommer i näsan som den alltid gör här och försöker få fart i båten. Så fort vi kommer ut i vinden igen så går vi om Göran, rundar vita bojen och kör sista kryssen upp mot sista märket. Ser att Gustav i Compisen ligger en bit fram. Kan vi hinna ta dom med tro. Dom rundar rätt långt före oss, men vi tar in bra på länsen ner. Dom går på platten raka vägen ner, medan vi skär norr om lilla Enerskär. Precis när vi ska lägga sista gippen in mot mål kommer en rökare och broachen är ett faktum! Fan, inte nu!!
Kämpar med rodret för att få grepp o styra ner, men inte. Vi måste släppa ett par meter på fallet innan båten rätar upp sig.
Här trodde nog Gustav att saken var klar, men vi får upp genakern i topp och drar iväg, och skillnaden i våra 15 knop mot Gustavs 6 knop på platten är brutal och vi går i mål sekunder före. Dom glada minerna var på våran båt denna gången!

ORC-VM är en historia för sig och kräver ett eget reportage, men var varmt, vindfattigt kul och lärorikt!
ha det gött


 • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post392

Bohusracet-16

KappseglingPosted by Mikael Vesala Tue, July 05, 2016 01:07:14
Hej på er!
Så har det hänt. Jag bröt ett race. Det första racet jag kommer ihåg att jag har brutit med Cheetan utan att något har gått sönder som har stoppat mig. Men det var faktiskt ett ganska enkelt beslut. Båtar broaschade ikull med revade segel och segel flaxade sönder runt oss och jag ville verkligen inte riskera vare sig oss eller båten. Speciellt inte nu när den är till salu. Att det var 100m till strömstads gästhamn gjorde ju inte beslutet svårare precis.


Starten var byig och vi hade egentligen tänkt starta med coden, men en vindökning precis innan start fick mig att ta ner coden, vilket visade sig vara fel, vi skulle haft den uppe. Men det var kluvet, vinden låg mest på 3 m/s men med några byar på 5-7 m/s gjorde att jag drog för länge på att sätta den igen. När vi väl fick upp den så var vi nästan vid bron. Med facit i hand skulle vi haft den hela tiden ut till stången.

Passerar Svanesund. Foto Jens Peter Jenzen

Kryssen ner i fjorden gick väl så bra den kan, vi mäter ju in i största klassen och vi ska ju inte hänga med dom på kryssen. Så vi kör på med gott mod. Lyckas faktiskt hålla en X-35:a och ytterligare en båt i vår klass bakom oss vilket jag är rätt nöjd med med tanke på att vi bara är 28 fot. Det är ju på undanvinden vi ska ta ikapp allt vi inte kan göra på kryssen...

Vi var en av ytterst få båtar som gick söder om dyrön och Åstol men eftersom vi hade X-35:an lite bakom oss när vi delade på oss så hade vi en bra referens, och när vi möttes efter Åstol så hade vi faktiskt drygat ut avståndet till min belåtenhet.

Tyvärr tappade vi försprånget under när jag hängde i lä och riggade ner coden, Cheetan är ju en lätt båt som lider mycket av att inte sitta på kanten, så Jens hade inte så lätt att hålla fart i båten under tiden.


När vi väl rundat och fått upp stora vita så var det inte mycket vind kvar, tror vi såg 3 m/s ungefär. Typiskt, när man väl ska börja jaga så stänger fläkten av...
Enligt foreca skulle det stå mer vind ute till havs, så vi skar på speed låångt ut i havet för BB och var nog den mest västliga båten. planen var helt enkelt att gippa innåt i höjd med Smögen och förhoppningsvis landa i framkant på vår klass, men det blir sällan som man tänkt sig som någon sade.
I stället så dog vinden och vi fick ordentligt med regn. Och jobbig gammal sjö. Plötsligt kommer en svag NV-vind och kryss mot fjällbacka. Hade oerhör svårt att styra. Det kraftiga regnet hade samma effekt som dimma och rätt som det var så hade man fullständigt tappat orienteringen och kompassen och gpsen vimsade runt hur som helst. Fick ta till det beprövade tricket att köra på autopilot. Den blir inte vilse i dimman!

Mitt i nattmörker och regn kom något emot oss från sydväst som först såg märkligt ut. Påminde lite om något ur en sience fiction film. Många lampor med utan fartygs typiska siluett. och med en halo runt. Närkontakt av tredje graden på gång månn tro??

De visade sig vara någon färja mellan oslo- gbg troligen. som kom mellan oss och land !

När regnet upphörde såg vi en massiv rad av båtar hela vägen från smögen upp till Hamburgö långt inne vid land.

Coden upp igen. Hade mycket svårt att hålla fart i den skvalpiga gammelsjön, och dessutom vred vinden så att vi nu seglade mer mot smögen än mot Fjällbacka. och slog vi så gick vi norrut och kom inte in i leden mot Fjällbacka... Katastrof!! Nu kändes planen att gå ut i havet inte så lysande längre...

När vi äntligen kom in på slätt vatten igen så gick det bättre. Fick upp farten mer och mer och snart gjorde vi 4,5 knop och det var knappt en krusning på vattnet. När jag kollade tru Windspeed så visade den 1,3 m/s... Den har sina poänger den där coden.
I fjällbacka så fick vi upp mellangenakern och tog blurvägen ut. Hade tänkt gå ut utanför Ulsholmen, men vi tog höjd fint och klarade att gå innanför som alla andra.

Mellan Hättan och Båtskär blev det trångt när många båtar skulle igenom och en Smaragd neg till och grundstötningen var ett faktum. Plötsligt blåste genakern över till styrbord, Sv vinden som skulle komma var här! Ute på kosterfjörden bytte jag till största genakern, för jag var övertygad om att vi skulle hinna upp till strömstad innan vinden tilltog. Men som jag bedrog mig! på 15 minuter hade vinden ökat från 3 till 13 m/s. Vi klarade gipparna fint och såg farter på 16 knop, vi dök några gånger och massa vatten sköljde över däck, men det är man ju van med och snart skulle vi ju ta ner så jag var rätt lugn över att allt var under kontroll.
Vi hade just gippat till bb och höll på att lova upp försiktigt och få fart när fören borrade ner sig i en våg samtidigt som en rejäl vind by tryckte på. Hann inte tänka så mycket, såg vatten upp över förpiksluckan och aktern reste sig långt upp ur vattnet, och utan roder i vattnet så föll hon ner på sida med ett plask. Jag höll i mig, men Jens blev knuffad i ryggen av båten och föll i vattnet. Han hade sinnesnärvaro nog att sikta på akterstaget och med dess hjälp klamrade han sig fast i Pushpit. Nu var ju det ingen optimal plats eftersom genakern tryckte ner masten väldigt nära vågrätt och därmed pushpit under vattnet och där hängde ju Jens. Bestämde mig för att det var bättre att försöka få ner genakern så att båten rätar upp sig än att försöka få upp Jens. Hade jag också ramlat i i ett försök att få hjälpa Jens upp så hade vi kanske båda ramlat i och då hade det inte blivit bra alls.

Jens lyckades ta sig upp lagom till jag fick släppt på fallet och vi kom på fötter igen.
Trålade givetvis, men lyckades faktiskt bärga den hel.

Mitt i detta kaos kom en X-99 bakifrån mot oss med spinnare uppe. Det gormades och viftades på oss och först fattade jag inte vad saken gällde, men det verkade som att de hävdade styrbord. Adrenalinet pumpade gott sedan länge och nu blev jag rasande .Jag skiter väl fullständigt i hela jävla regelboken i den situation som rådde och gapade att han kunde dra åt helvete. Kanske inte så sportsligt av mig, men i rådande situation så tog känslor över...Han hade hela kosterfjorden på sig och behövde väl inte komma och hävda rätt till väg mot en båt som har kaos ombord med genaker på trål ?
Vi fick aldrig kontakt men det var inte långt ifrån.

När jag väl fick bärgat genakern och räddnings mojängen som Jens hade lyckas få ut i sina försök att komma ombord så gjorde vi 10-11 knop för bara storen, faktiskt fortare än X-99an som vi nyss käbblade med...

Fortsatte upp sista biten för fock o stor. Tänkte ta ett rev längre in emot strömstad, men plötsligt broschar flera båtar upp för bara fock o stor och drar iväg okontrollerat åt olika håll. Samtidigt pumpar min mast oroväckande mycket och jag tar blixtsnabbt ett rev, för det där såg inte bra ut!

När vi kommer runt udden så vi ser Furholmen så får vi flera kraftiga broaschar och jag tar ett rev till, men det är fortfarande för mycket . Ser flera båtar runt om som har stora problem och segel som far väldigt illa. Jag har verkligen ingen lust att riskera vare sig oss eller båten, så jag tar beslutet att bryta vi går i hamn.

Väl förtöjda så kommer båt efter båt in och vi hör många vittna om allehanda incidenter och båtar som drivit upp på klipporna, så beslutet att bryta känns helt rätt. Vi är oskadda och jag har en hel båt.

Som en skänk från ovan blev vi inbjudna av Göran Artman på en öl, och fick sedan ynnesten att sova i en båt med värme. Oerhört välkommet!

Skägga, och smögen på hemväg.

Som så ofta blev transporten hem goare än själva racet. Sv 5-7 m/s och sol gav en skön resa hem och gav tid för behövlig kontemplation.

Roder i lä!

 • Comments(5)//www.cheetah30.se/#post391

Inbjudan till Leröy Smögen race

HomePosted by Mikael Vesala Mon, July 04, 2016 16:05:30
Leröy Smögen Race går till helgen, Lördag 9/7. En av dessa mindre men gemytliga kappseglingar som går i Juli. Cheetah kommer och försvarar vinsten från i fjol! • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post390

Trea i Lysekils race

KappseglingPosted by Mikael Vesala Thu, June 23, 2016 08:48:04
11/6 körde vi Lysekils race. Lite svårseglat pga den svaga sydostliga vinden som stod i starten dom ut och ersattes av en nordostlig vind som sedan vred på nord.

Startade med genaker, men vi kom bara runt stångehuvud innan det dom ut. Satte vårt räddningssegel i lätt vind, codezeron och lyckades hålla oss i rörelse. Coden gör underverk i vindstyrkor runt 1 m/s där vi parkerade tidigare, så den investeringen är jag nöjd med.

Vid Kornöarna ökade vinden till 4m/s och det var dags att skifta till fock. Tyvärr förseglade vi oss i manövern och förlorade dyrbara sekunder, men det hade varit sämre att bara köra fock.

blev en öppen bog ut i havet där vi kunde gå på speed utan problem. gjorde en bb-sättning och gippade så snart vi kunde och började jakten. Vi ligger som vi ska långt bak i fältet, men det är ju här cheetah ska leverera och vi ska plocka båtar, och vi käkar upp dom en efter en.

vi gjorde en fin nedtagning vid rundningen i fiskebäckskil, och när vi närmar oss sista bojen vin norra hamnen så är en X302:a 50 m framför oss. Vi tar in ganska bra på dom i rundningen och ligger nu bara 20 meter bakom. Vi får snabbt upp farten och närmar oss, men dom visar tydligt att dom inte tänker släppa om oss i lo, så jag säger till alla att vara med och trimma för en kort men djup fallning, och vi dyker ner 30m i lä om dom.
Det lyckas och vi är nu bara några meter bakom. Vi hänger allt vi kan och gasar på. Och vi tar dom!! Vi skär linjen en halv båtlängd före! Så jädrans gött att lyckas med den manövern som resulterar i en tredjeplats!

Ett extra hedersomnämnande ska Ove ha. 10 min från mål skulle han gippa storen, men föll så illa att han drog axeln ur led och satt med svåra smärtor. Vi frågade om vi skulle bryta, men han bara väste: kör i mål, kör i mål...
Det blev ambulans till Näl och axelfix istället för fest för den stackarn...

Ajöken! • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post389

Big boat race

KappseglingPosted by Mikael Vesala Tue, May 31, 2016 00:52:03
Så skönt att vara igång igen! Big boat race blev en riktig choke-start. Förra helgen stog båten fortfarande i garaget, och en vecka senare är en intensiv kappseglingshelg till ända.
Gjorde nästan lika många starter på denna helg som hela förra säsongen om man räknar fredagens träning och omstarterna pga tjuvstart.
Verkligen lärorikt och vi är med och tar för oss på ett helt annat sätt än tidigare.
Men det är ingen fördel att vara minst och långsammast på kryssen i ett 38 båtar stort startfällt, och än är jag inte tillräckligt bra på att starta för att kunna utmana riktigt och komma iväg i fri vind. Men båthanteringen funkar fint nu, och saker som ska upp kommer kommer upp när dom ska, och vi kör på ganska offensivt nere vid länsrundningarna. Förr om åren var det oftast vi som sladdade runt i vida svängar, med genakern vilt flaxande och fick snopet se på när andra kom på innern och tog plats, men nu känns det som vi har så bra koll på grejerna att vi kan ta ner lite senare än de runt oss, och ta oss upp på ett fint innerspår.

Fredagens träning var kanon och alla som anmält sig fick en timmas coaching. Vi fick med oss Andreas Turesson, och vi försökte träna lite extra på start och hur man skulle lägga upp taktik som liten och långsam kryssbåt. Vi hann med 6 starter under fredagen om man räknar tune-up racet.

Trots detta så så blir det en ojämn kamp eftersom vi ofta blir överkörda av större båtar och måste segla defensivt och försöka komma ut i fri vind. Kan man inte segla dit man vill så kan man oftast inte segla smart heller. Vi seglar oftast andra båtars race. Det speglar sig ofta i det att vi ligger bland de sista vid toppmärket efter första kryssen. På länsen tar vi ofta in ett antal placeringar, speciellt om det blåser lite mer, och det underlättar förstås fantastiskt på andra kryssen att kunna segla i fri vind i större utsträckning. Först då kan vi leta vindskift och försöka hitta den kant som är gynnad, och det märks för vi rundar oftast lite högre upp i listan. När vi väl rundat så är vi snabbast i fältet som väntat, men det räcker inte till för att kompensera helt.
Vi seglade in på en 27:plats i totalen, vilket jag tycker känns rätt ok med tanke på den hårda konkurrensen, det skilde inte många minuter mellan första och sista plats. Lite mer vind och vi hade gjort bättre ifrån oss.

Men oj så kul det är och jag blir verkligen triggad att försöka bli bättre. Att kunna tima en start perfekt skulle ju vara en bra början....

Besättning på race:
Fr, vänster: Jag, Kim Sundén, Christer Sörvik, Björn Grönesjö, Johan Sahl

På fredagens träning körde Wilhelm Erixion o Christer Sörvik med mig.
https://www.facebook.com/johan.sahl.3/videos/10154276592985229/

Alla resultat här:
http://hjbk.org/Sailwave/MBBR/Resultat_2016.html
 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post388

Trögt i år

HomePosted by Mikael Vesala Sat, May 21, 2016 00:12:13
Oj så trögt det var att komma igång med vårrustningen i år. Mina två seglingsäventyr till Antigua hjälpte inte alls till, till att hitta inspiration till vårrustningen. Tvärt om så har nog en dörr öppnats till andra äventyr som jag inte har sett tidigare. Vart den går vet jag inte ännu...Många ideer och tankar på andra äventyr och seglingar på andra ställen har kommit upp. Känner inte samma iver att bara köra på på samma sätt som tidigare år, just nu i alla fall. Kan i och för sig vara en känsla i efterdyningarna av de fantastiska äventyr jag fått ynnesten att vara med om i år, och kanske kommer lust och iver att fortsätta precis som vanligt när man väl kommer igång igen.

Som tur var så anmälde jag mig till Marstrand Big boat Race, så därmed har jag en deadline att jobba mot.

Har även i vanliga fall svårt att komma igång med vårrustningen, initialtröskeln kan vara ruskigt hög, men om jag bara har en intressant ide eller ombygnadsprojekt att se fram emot, så brukar det vara lättare att komma igång.
Har tidigare läst lite om problem med kavitation på foils och fenor på AC 72:orna och såg en spännande modifikation dom gjort, som jag gärna vill prova på min köl.
Jag har ju inte problem med kavitation på samma sätt som på AC-72:orna, men jag har läst om ett fall där man testade fyra olika kölar i basäng. Bulbkölen i det testet hade problem med turbulens i anslutningen mellan bulb och kölblad, som berodde på att konstruktionen skapade ett starkt undertryck i bakkant av bladets nedre del,som ledde till bakkantsavlösning på bladets läsida. Jag tänker mig att modifikationen ovan kan hjälpa till att minska detta fenomen.
Främre del av bulben.
Spacklade upp en form som jag tror ska hjälpa flödet i bladets framkant.
Från en en punkt en bit bakom mitten av bladet och bakåt växer formen för att sedan sakta tura ut ner på bulben en bit bakom bladet. Avsikten är att minska undertrycket i bladets bakkant, och på så sätt minska ev turbulens.
Ska bli intressant att se om det märks någon som helst skillnad.
Använde Tipset från Bo Fransson att spraya svart färg på bottenfärgen för att se när man slipat tillräckligt.
Funkar perfekt, när all svart färg är borta är det klart.
Slätt som en barnrumpa. Perfekt! Återstår att göra samma jobb på botten... Lär behöva helgen på mig...
 • Comments(2)//www.cheetah30.se/#post387
Next »