Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Hermanö runt 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sun, August 07, 2011 20:48:42

Äntligen dags för ett race igen!

Efter en omtumlande period med sjukhusbesök och 40 års kalas var det äntligen dags för Härmanö Runt.

Micke hade tänkt segla båten ned till Hälleviksstrand på fredag kväll i en bitvis hård vind. Han blev glad när jag erbjöd mig att segla med i den hårda kryssen.

I rännan efter Gullholmen möttes vi av en mycket stark ström. Under kryssen genom sundet fick Vesala vara rorsman!

Efter en god natts sömn vaknade vi upp till frisk vind och lite regn. Frukosten blev precis klar innan dom övriga gastar ankom.

Stämningen på Orust innan start var sansat i den starka vinden och bitvis kraftiga sjögången.

Efter att bilen var fylld med prylar ifrån båten var det dags för att hissa segel och känna på vädret.

Daniels caps försvann rätt så snabbt överbord, men plockades snart upp igen.

Loggen visade att farten i båten blev det samma med och utan rev i storen och därför valde vi att reva.

Starten timade vi hur bra som helst! Nästan! Tyvärr var vi några sekunder tidiga och fick därför falla ned på linjen, synd. Nu blev vi tyvärr tvungna att slå för den första holmen vi kom till. Att ge bort slag till dom andra känns inte så där bra, men det var bara att bita i.

Ute i gapet slog vågorna in i sundet och gav bra sjögång. Kryss i grov sjö är nog inte favorit bogen till Cheetah, men vi hade ok fart i båten efter förutsättningarna.

Uppe vid första märket hade vi blivit passerat av några båtar, men stämningen var fortfarande god.

Bort mot Käringön fick vi känna på båtens fartsressurser. Direkt vi kan öppna upp så hittar vi bra farter gentemot andra båtar. 50 meter innan nästa märke ser vi Blur sätta sin blåa gennaker. Andra båtar går för spinnaker upp mot Gullholmen. Vi blir osäkra på vinklarna och väljer den lilla gula gennakern för att klara av ett möjligt motvrid inne bakom Härmanö. Valet visar sig kosta oss lite fart och troligen någon placering i resultatlistan. Flera båtar seglar hela rännan med sina spinnakrar även om många bitvis hade problem.

Vid Gullholmen har vi klättrat bra i fältet. Nedplockningen av gennakern går snabbt och snart möts vi av stora vågor och bra vind vid Islandsberg. Under medvinden har vi plockat bort revet och nu seglar vi med full stor. Med aktivt krängande är tanken att vi skall klara att pressa båten ned och skapa fart. Det visar sig efter ett tag att detta är svårt. Vi seglar lägre än dom andra och tappar en del båtar ut i havet. Slagen, som jag och Zanda skall ta hand om blir som akrobatiska övningar i dom 2,5+ höga vågorna.

Även om vi tappar har vi fortfarande kontakt med fältet. Vid bojpassering har vi en hel del båtar inom någon distans.

-Nu faller jag, säger Micke, och styr ned mot Måseskär. Vi släpper ut på skoten och fröken Cheetah börjar sträcka ut! Fy fan va det går!

Båten skjuter fart och dyker in och genom vågorna. Med maximalt köttande på kanten får vi båten platt till trots för den kraftiga vinden. Vattnet forsar överallt och alla blir pissblöta!

Snabbt krymper avståndet till alla båtar. Nere vid fyren dras strömmen och vinden genom ett sund och bildar stooooooooora vågor. Snart står vi på toppen av en sådan brant våg och tittar ned på Sälta. Gissar på minst 4 meter på den vågen! Alla i båten skriker av ren eufori! Detta är mycket bättre än Liseberg!

Med Pater Noster race i minnet, där peket och gennakern gick åt helvete förra året i en broach under sådana förhållanden, så väntar vi en stund innan vi hissar. Tyvärr. Nu i efterhand, hade det varit roligt!

Men vi får lära oss av våra misstag.......

Snart har vi hissat den röda gennakern och farten ökar dramatiskt. Tyvärr har våran logg tagit förtidspermition Den tålde inte den blöta seglingen på utsidan av Härmanö!

Benet är inte så långt, men med dom höga farterna har vi plockat flera båtar. Vi ser att alla plockar ned efter märket och nedplockningen går utmärkt. Resan hem till Käringön blir pirrig. Farten i båten är hög och ledet med båtar framför oss bildar en rak linje. Med hårt jobb passerar vi några båtar till innan vi glider över linjen utanför Käringön, till glädjetjut ombord.

Väl på land är det bara att hänga upp kläderna och tömma stövlarna för vatten. Inte något är torrt!

Maten smakar gått som alltid på Käringön.

Vi , Daniel, Jens, Zanda, Björn, Micke och jag, vill gratulera alla som vann sina klasser

och tacka tävlingsledningen för ett av kustens roligaste race!

Ses första helgen i augusti 2012!

Hälsar en nöjd 7 placerad gast!

Tom

  • Comments(6)//www.cheetah30.se/#post184