Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Hermanö race reflektioner

HomePosted by Mikael Vesala Wed, August 10, 2011 22:15:49

Blött & soligt!

Ja, Hermanö runt var ett av de bästa racen jag varit med om. Bra fart i båten på kryssen, tillräckligt med vikt på kanten och frisk vind. När jag såg väderleksprognosen för lördagen som spådde 7-10 m/s SV vind, så fick jag en ilande go känsla i magen att vi kommer gå som en slägga genom sjön på kryssen ut i havet jämnfört med tidigare. Och det stämde rätt bra, OK vi har inget att sätta emot blur och andra större båtar där ute i havet, men vi går så jädrans mycket bättre nu för tiden än vi gjorde tidigare. Gott som tusan att känna att inlärningskurvan inte planat ut ännu...

Men visst finns det mycket att jobba med! Val av genaker är alltid delikat, och denna gången valde jag fel vid första rundningen vid kärringön. Tog den lilla gula och vi led illa i plattlänsen ända ner till härmanö rännan, därefter var det ok, men jag är rätt säker på att vi klarat att bära den röda hela vägen ner till gullholmen, utom för ett par tillfällen då vi kunnat flagga den för att klara oss.

Sedan testade vi ett slag ut i havet tidigt efter rundningen av gullholmen, vilket givetvis inte var bra i motströmmen, och efter det så höll vi oss närmare hermanö i lugnare ström.

Efter rundning av gula bojen utanför Hermanö huvud blev det ju en öppen sträckbog in mot måseskär och där gick vi inledningsvis inte loss som väntat, och jag fattade först inte varför, men efter lite funderande så släppte vi lite på strorskotet så att båten seglade lite planare och vipps fick vi bortåt en knop till på loggen.. jisses va känslig denna damen är då ;-) ..

Vid rundningen av måseskär trycks sjön ihop och det går rätt rejäla vågor. Med fjolårets katastrof på Pater noster race i minnet, avvaktade vi kanske lite för länge med att sätta genakern och där förlorade vi lite till.. Svårt att säga om det var rätt eller fel men risken är att vi hade begravt peket och genakern i de rätt stora vågorna annars och då hade det ju varit kört igen...

Som sagt pekar inlärningkurvan alltjämnt uppåt och jag är rätt säker på att vi om något år eller två har lärt oss båten så bra att vi kan ge både blur och Melges 24:orna en tuff match.

Vi har framtiden för oss, och under tiden ska jag suga på denna karamellen lite till, för en sjunde plats i totalen på Hermanö runt med 70 anmälda båtar är jag jäkligt glad för. Faktum är att jag för fyra år sedan tvekade på att köra detta race för att jag inte ville gjöra bort mig bland alla välkända seglarprofiler!..

  • Comments(3)//www.cheetah30.se/#post185