Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Orust inshore race 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sat, August 13, 2011 23:58:09

Det är bara att gratulera Svanesund segelselskap med ett av kustens bästa event!

Årets Inshore race blev en hit från början till slut. Med en ökning från 14 båtar måste det vara något som görs rätt!

24 båtar hade kommit för att segla i skyddade vatten på insidan av Orust/Tjörn. SMHI hade lovat ostlig till sydostlig vind, men som alla vet så gör vindarna lite som dom vill på insidan........

Fredrik och jag tog båten till Svanesund för att kunna njuta en glass efter racet i lugn och ro...

Det är bara att erkänna först som sist, resultaten var inget att skriva hem om. Fast 7 dagar innan TR var det mer än trevligt att segla lite.

På land innan start hittade vi två flaggor med 100 meter mellan varandra som pekade åt vart sitt håll. Racet blev med andra ord en prövning i att hissa, byta och plocka ned segel.

Skepparmöte 10.00

Redan på första bogen förbi färjan var det dags för gennaker. Normalt är det så att kan vi få upp detta skurna segel så seglar vi snabbt. Tyvärr idag blev vinklarna för branta. Svårt att säga om vi tjänade på att använda det i alla dom lägen som vi gjorde.

På väg ned mot Galtarö tog det lite tid för vi beslöt att byta till den stora gennakern som vi kan gå plattare med. Zanda bytte snabbt och snart sköt vi fart söderut mot Stenungsund. Tyvärr blev inte resan så lång. Bakom Galtarö fyr låg vinden i mot och vi fick plocka ned. Vindexen visade snart på halvvind igen och den röde blev utbytt till den gula igen. Nu tuffade vi på bra, fast det blev brant. Tyvärr var det närmare vindstiltje under Tjörn bron och resan tog slut. Med sin låga vikt är Cheetahn oerhört känslig för stiltjebälten, den stannar helt enkelt. Micke valde därför att ta "lilla Tjörn Bron" där det sto stabil vind. HP 1030 med våra vänner från Uddevalla tog här i kapp oss med glada tillrop......

Någon halv distans senare var det dags att vända skutan norrut igen. Med en just avlagt kort kryss bakom oss beslöt vi att försöka bära den gula igen. Det gick sådär kan man säga. Andreas i HP väntade lite innan dom satte sin och den lilla skillnaden i vinklar gav ett annat resultat.

På väg norrut igen var vinden byig. Ibland fick man kränga och ibland fick man gå i le. Fredrik ville ha promenadstavar med ombord nästa gång, sade han. Sussi trodde mest på en stegräknare.......

Passagen norrut förbi Stenungsund blev en krysshistoria för oss. Drömmen hade varit att det utlovade sydostliga vridet skulle komma, men inte såg vi något till det inte.

Innan Halse nabb fick vi runda ett par öar och där kunde vi igen hissa våran gennaker. Bogen blev inte lång, men vi plockade på närmaste melges 24. Bakom öarna väntade en kryss på oss. Vinden vred och fler båtar ändrade höjd vi flera tillfällen. Vi fick några fina slag och vips var vi framför melgesen. Tyvärr var också Farr 30ian i kapp och gled undan ned mot Svanesund.

Banan gick nu in i fjorden norrut mot Ljungskile. Alla som har seglat här vet att bärgen är höga och fjorden smal. Resultatet blir att vinden beter sig lite udda.

Ett exempel på detta ser vi när vi kommer med våran gula gennaker och möter båt för spinnaker. I allt hissande och plockande så glömmer vi även att ta fram peket vid något tillfälle.........

I Sparreviken ligger den gula bojen som vi skall runda. Vi är i rygg på en massa båtar och peppar varandra att jobba in i mål. Alla båtar seglar mot Svanesund med spinnakrar och vi byter snabbt till den röda gennakern. Vi väljer att gå så långt mot Orust vi bara vågar för att hitta vind hem till mål. Detta fungerar ok en stund innan båtarna på mitten skjuter fart och rycker.

Uppe vid Djurnes ropar Micke att han inte kan styra.- Nu är det du som styr båten med gennakern Tom, ropar han. Vi inser att vi inte klarar av udden och får plocka ned för sen att hissa. Framför oss ligger nu fem sex båtar. Vi närmar oss med stormsteg, men hinner inte riktigt ikapp för att hota. Kör en kines nere vid märket för att kryssa hem 100 meter i mål.

Sammanfattningsvis ett mycket lärorikt race!

Arrangementet efter målgång är ett föredöme för alla arrangörer. Påminner en hel del om Härmanö runt. Målgången är precis framför klubbhuset och musiken och applåderna hörs ut på vattnet när man går i mål. Tävlingsledningen har även speaker som kommenterar målgångarna till glada vinkningar och skratt.

Här har vi gänget!

Svanesundburgaren till 25 kronor sitter fint efter några timmar på havet med Mickes två svettiga mackor på delning. Fredriks mackor låg kvar på bryggan. Lite torra var dom när vi kom hem.....

Alla seglande fick pris ifrån ett mycket imponerande prisbord. Tack för capsen! Vi gratulerar mr 707 med vinsten! Bra seglat som vanligt!

Vi återkommer garanterat nästa år. Hälsar Sussi, Fredrik,Zanda, Kapten Micke och Tom

Här är lite fler bilder!

  • Comments(20)//www.cheetah30.se/#post187