Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Tjörn Runt 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sun, August 21, 2011 10:57:49

Vad säger man?

Årets race blev inte det race som iallafall jag hade drömt om. Ja, jag drömde faktiskt om racet natten innan. Micke skulle bara svetsa lite på någon pelletsbrännare innan start. Vi kom 10 minuter för sent........

Alla skrattar när jag berättar historien när vi vid åtta snåret gör klart det sista innan start.

Ute på vattnet testar vi om det är möjligt att bära våra genakrar vid starten.

En vinnare?

En vinnare 2?

Vinnare 3?

(Vem sade att Tjörn Runt var död? Peke i trä är cooolt!)

Snabbt blir valet den gula. I grupperna framför oss ser vi några båtar bär sina och 1 minut innan start hissar vi. Konstigt nog är det inte så där trångt vid lovartsmärket, dom anar nog problem när vi drar ut vårat peke?

En melges med Pavia i spetsen höjdar upp direkt efter start och får fri, men snart svag vind. Vi skär också upp en del, vilket gör att vår axelration kommer av sig.

Under bron kommer motvridet och vi får plocka ned. Snart ligger vi 41a i grupp 4 och ser spjuten i grupp 5 komma upp i häcken på oss. Under bron blir valet på insidan Brattön taget. Det ligger lite vind där och båtarna puffar sig fram i byarna.

Grupp 5 kommer som tåget!

Några båtar går utsidan och troligen förlorar vi på att inte göra samma. Cheetan är så i behov av vind för att röra sig framåt. När vi kör in i stiltjebälten så stannar vi ganska enkelt.

Goa gubbar i Tjörn Runts anda?

Större tyngre båtar kan glida på sin tyngd och förbi oss, och ibland i lä...........

Snart är vi förbi öa och sträcker ned mot Berga/ Wallhamn. Vinden ökar på, men är byig fram till fjorden vrids, där den blir mer stabil.

Hård vind betyder rev på båten. Snart har vi ett rev i storen och börjar faktiskt att plocka lite båtar. Vi klarar att hålla oss undan slagdueller och har en rätt så okomplicerad resa ut mot Åstol. Resultaten på nätet säger att vi låg 23 i gruppen där och det måste man vara nöjd med efter den starten.....

Svanesund Melgesen!

Efter lite kanelbullefika på relingen är det dags att börja slagen mot Klädesholmen. Vi får några fint placerade slag och plockar en del på dom närliggande båtarna.

Med 2 meter och 30 cm köl, pip, så är det svårt/läskigt att röra sig inne blant gruset. Läser att Teknova går på insidan vid "Klädesholmen" undrar hur djup dom sticker?

Ute på havet står det bra med vågor. Även om vi seglar en hel del så är det mycket sällan att vi tränar i lite mer guppig sjö. Hur tar vi vågorna bäst? hur ska vi röra oss i slagen? Hur ska vi skota seglen? I efterhand blir det uppenbart att vi måste träna mer på detta!!

Väl ute i havet kan vi börja släppa på skoten och Cheetan skjuter sin vana fart. Det är svårt att förmedla känslan, men det går så in i helvete fort! Vattnet forsar och rinner in överallt. Som på Hermanö runt så lägger elektroniken av. Det blir för mycket vatten!

Björn trimmar storen. Tyvärr utan långa fingrar på handskarna..........

Micke lägger båten lovart om alla båtar och ger seglen fri vind. Vissa båtar passeras på några sekunder och många ropar glatt till oss. Det är svårt att säga om vi seglar så snabbt som vi skall efter båten lys. Det är nog lätt att tycka att det går tillräckligt fort ibland. Vi har tränat en hel del på kryssen, men frågan är om vi inte bör träna lite mer aktivt halvvind och läns också?

Inne vid Kyrkesund får vi en hel del uppmärksamhet av speaker Arby. Tyvärr hamnar vi i en tät grupp med båtar och stannar upp. Flera båtar glider upp bakifrån och tar sig forbi. Känslan är att detta har man varit med om för.

Resan genom sundet kunde snart ha blivit en tråkig historia, men vi klarar oss bra. Micke höjdar i byarna och går på fart. Vid ett tillfälle ligger vi MYCKET nära bergsväggen. Lite tur skall man ha!

Snart har vi Stigfjorden fram för oss och alla vet vad som kommer hända. Vinden har varit någonstans mellan 11-14 sekundmeter.

Närmare 100 kvadratmeter röd gennaker skall upp i luften och alla vet att nu skall det gå undan.

"Jesus for Life" ligger precis framför oss vid fjordens ingång. Deras båt går alltid bra.

Hissningen går bra och i början får vi ha tålamod och platta en hel del.

Snart är det utrymme för att skära och farten ökar, och ökar, och ökar, och ökar...........

När man seglar så snabbt blir alla beslut viktiga. När skall vi gippa, vart skall vi passera andra båtar och hinder, VMG?

Att gippa en gennaker i 5 sekundmeter på Byfjorden är något annat än hård vind ute på kusten. Snart ligger vi där i vattnet och undrar på vad som är upp och vad som är ned........

Men vi vet vad som skall göras och snart är vi på rätt väg igen. Tyvärr råkar någon båt med fotografer ligga just där...... Dom vittrade kanske blod?? :-)

Vi börjar att plocka båtar i snabb takt och stämningen stiger ombord. Snart ser vi att fjorden smalnar av och just där seglar två spinnaker båtar......

Det snabba beslutet blir att gå mellan och det ser ut till att fungera. Ett tag.

Snart är vi i Magnus Rassys spinnakerskugga och farten dör!

Efter några minuter och flera passeringsforsök kommer vi fram till att vi får låta dom gå för att få ny vind. Just då, när vi omsider har fått fri vind, händer det.

Gippen blir för hög, skotet är för hårt, båten har ingen fart. Broachen kommer som brevet på posten. Le skotet har kilat sig fast i förstaget, sen lagt sig på knapen i fören, där får vi börja. Snart har jag lossnat detta och börjar hissa på masten. Seglet är tungt! 100kvadratmeter segel med tusentals liter vatten på ÄR TUNGT!

Det är bara att dra in seglet i båten. Micke, hoppar, akterut och forsöker påbörja seglandet igjen. Han inser att skotet har lindat sig runt rodret!!! Kommentaren - Nu är jag inte mottaglig för mer information" kommer nog leva kvar ett tag framåt.........

När vi omsider har ordning på grejorna har vi fått en brant gennnakerbog inn mot mål.

Farten ökar och båten flyger fram över vattnet. En motorbåt kommer planande, men måste gasa för att ta inn oss. Loggen visar 18 knop!!!!!!!!! Vi passerar målbåten med tre meters marginal till glada tillrop.

129 plats räckte prestationen till. SKIT!

Samtidigt är det nu det börjar!

Det är nu vi måste träna, testa, fila på detaljer, för att segla ännu snabbare. Hur gör vi i hård vind? Hur ser det där Djävulshålet ut?

Hur gasar vi i starten? Hur trimmas båten i byig vind? Hur ser vi till att samspelet fock/stor flyter på för att förhindra för mycket roderarbete?

Det är SÅ mycket vi skall göra och som tur är livet långt?

Vi börjar på onsdag!!!!!

Sen vill vi, Sussi, Björn, Zanda, kapten Micke, Krister och jag, gratulera alla vinnare!

Särskilt Peter Szamer, som vann sin startgrupp! Kul!

Även Stefan Pavia, med Cheetah gast Daniel, seglade mycket bra med sin Melges!!! Total 4 i grupp 4 är mycket bra!

Eftersnacket handlade om vädret. HP 1030 gick tydligen på grund. Flera mastbrott och en 606a som sjönk!!

Fast gubbarna verkade nöjda ändå?

Hälsar

En motiverat Tom

  • Comments(5)//www.cheetah30.se/#post189