Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Vakuminjicering!

HomePosted by Mikael Vesala Tue, March 27, 2012 23:53:20

Så var då dagen kommen när arbetet med formarna skulle ge utdelning och själva bladhalvorna blir till.

Kan säga att jag underskattade tidsåtgången för tillklippning av alla lager kolfiberväv en del (såklart...) Jag och Björn (Gadd) jobbade målmedvetet med just det från kl 10, till 16.00 på lördagen och vid femtiden låg formarna med alla lager kol i bagen färdig för injicering, men Björn tyckte att det var säkrast att vänta till söndagen med att injicera epoxy, vilket var klokt.

Varvade triaxiell 800grams väv och enkelriktad 450grams väv till en tjocklek på ca 8,5mm i skalet. Närmast formen ligger en glasfiberväv för att få lite slipmån.

I mitten av formen, hela vägen uppifrån och ner fortsätter vi att bygga upp laminattjocklek till en "balk" som när delarna limmas ihop blir som en solid kolfiberbalk. Det för att inte bladet ska kunna vika sig platt och spricka av. Använde allt spill till att förstärka i övre delen där belastningen är störst. Kolfiberväv är ju inte gratis så det gäller att inte kasta bort för mycket...

Så var det färdigklippt och allt ligger i bagen med inloppskanaler och peelply under.

Så kom då det magiska ögonblicket när epoxy:n släpptes på. Det gula här är epoxy som är färgad med gulpigment. I början går det fort och man får blanda ny epoxy ganska fort, de första 4 kg tog sögs in på en kvart eller så men sedan saktade det in ju längre tiden gick.

Epoxyhinken i en balja kallt vatten för att inte starta härdningen för fort.

Går inte fort...

Men det är inte så konstigt, det är riktigt tjocka lager väv som ska vätas och totalt ca 22 kg epoxy som ska in.

Måste säga att jag är mycket glad att Björn Gadd ville förbarma sig i detta projektet. Vakuminjicering är lätt i teorin, men det är så mycket metodkunskap och praktisk erfarenhet som krävs så det är nästan dömt att misslyckas som novis. Med kolfiber för en mindre förmögenhet på spel så vill man att det ska bli rätt från början. Otroligt skönt att då få hjälp av ett proffs som Björn med detta!

Nu ska det härda i rumstemperatur något dygn innan vi urformar. Därefter ska halvorna slipas till för att ge en bra limyta att limma ihop halvorna med.

Ska bli jäkligt spännande att se hur det ser ut när vi får ur dom ur formarna!

Ha dé så länge!

  • Comments(5)//www.cheetah30.se/#post214