Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

En ny köl har sett sin första dag gry..

HomePosted by Mikael Vesala Wed, April 04, 2012 00:41:38

Äntligen är fenan ihoplimmad, och det börjar likna en kölfena på riktigt. Måste säga att det är jäkligt tillfredställande att projektet nu börjar närma sig färdigt. Har ju en önskan att vara med på första onsdagsseglingen, men tiden är knapp och det är förbaskat mycket som ska hinnas med.

"Skrotet" på plats inför hoplimmningen. Den tjockare vita linjalen visar ungefär var skrovbotten går, alltså hur mycket av kölen som sticker upp i kölkassetten.

Ca 8,5 kg glasfiberförstärkt epoxyspackel gick det åt. Alla metallbeslag är helt inbäddade i spackel, och eftersom beslaget är konstruerat som ett "L" finns det ingen risk att det lossnar. Skruvarna är släppmedelsbehandlade och lossnade fint sedan.

M16-stängerna tål ca 8 tons dragkraft vardera innan de börjar sträcka sig så det finns god marginal i styrka. Sticker in i bladet ca 35 cm, och de är inbäddade i spackel hela vägen. I överändan är dessutom vajerfästet fastsvetsat, så de har inte en chans att lossna och börja gänga ur sig. Bladet kommer sedan att sitta i en fräst ficka med bra passform, för att unvika böjpåfrestningar på bultarna. Limmar dessutom bladet i bulben med sikaflex.

Fram och bakkant får ett tunnt lager, medan balkdelen får ett tjockt lager för att fylla ut tomrummet mellan halvorna. I ett smalt stråk framför och bakom "balken" blir det tomrum, vilket är tacksamt så att överflödigt spackel har någon stans att ta vägen vid sammanfogningen.

Vägde 68,3kg färdig!

Nu ska den värmehärdas i ca 75grader i nån form av ugn för att få bästa hållfasthet. Synd bara att det var upptaget i den riktiga härdugnen, blir till att bättra på hittepå-ådran lite till å sno ihop nått hemma i verkstan...

Ett gammalt arbetsbord modell långt, några plywoodskivor, lite frigolit och en manipulerad byggfläkt får duga som härdugn. ska bli intressant att se om den klarar att trycka upp temperaturen till 75 grader... ska helst vara i 75 grader i ett dygn, men även 50 grader påskyndar sluthärdningen högst avsevärt.

Lite sparade grejer från en panna kom till pass, trevligt att få nytta av hamstergenen ibland ;-) ...

Nåja, till slut knuffade den lilla manipulerade byggfläkten upp temeraruren till drygt 65 grader, och så fick det stå och puttra i ett dygn innan jag sakta stegade ner temperaturen igen. Blir bra nog.

Nä, nu är det läggdags, glad påsk på er!

  • Comments(10)//www.cheetah30.se/#post216