Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Nytt roder!

Nytt roder!Posted by Mikael Vesala Tue, February 19, 2013 00:32:09

Tja!

Så var det dags igen! Har haft min sedvanliga timeout från seglingens värld. Det är skönt och helt nödvändigt för att ladda om inför en ny säsong. Fast lite seglingsrelaterat har det blivit emellanåt. Vi var i Gustavsberg hörde föreläsningarna där och tittade på Campus 7,4 och Diva 24. Fin liten båt som delar samma skrov, men som med två olika överbyggnader vänder sig till två olika kundkategorier.

När vi ändå var i storstan så passade vi på att hälsa på Ulf Brännström och hans projekt med ombyggnation av Pacer 27:an. Glappköl är som kantingkeel fast tvärt om och inte roligt. Ulf hade gått lös ordentligt med sågen och vi får hoppas på tidigt vår i storstan så han hinner klart. Fast med den glöd och energi som ulf har så ska det nog gå vägen.

Efter mässan hängde vi med hem till Erik Björk. Erik lärde jag känna under Skippi-tiden, och vi har hållt kontakten sedan dess. Han jobbat med utvecklingen av campus 7,4 och diva 24:an, och det är alltid intressant att höra om hur det går till bakom kulisserna.

Nåväl. Rodret ja...

Har ju stört mig lite på det där rodret på cheetah. Har ju märkt vissa tendenser till märklig vågbildning i vissa lägre farter 2-4 knop samt kraftig ventilering i riktigt höga farter 12-18 knop. Vågbildningen i lågfart är väl inget stort problem, men kan jag få bort den så minskar ju motståndet... Däremot så är högfarts ventileringen värre. Det är jäkligt störande att veta att rodret utanförvarning kan tappa verkan pga luft sugs ner på sidorna av rodret.

Ville gjärna bygga ett nytt roder och började fundera på formtillverkning mm , men jag kom inte så långt förrän jag fick reda på att Anders Hansen hade formar till sin Kracer 30.. Det visade sig att storleken låg i rätt härad, och profilen var helt i linje med vad jag var ute efter. Dessutom hade han haft samma problem som jag med ventilering, och designat ett roder som skulle eliminera det problemet. En smäcker profil (63-012) samt en ovanlig fördelning av roderytan, där kordan är störst hallvvägs ner mot spetsen och som är väldigt smäcker vid vattenytan borde lösa problemet. Trots att bladet är mer än 25 cm längre så är det bara 89cm2 större i yta. Detta kompenserar jag med att fästa det lite högre på akterspegeln bara, så blir den våta ytan samma, men med lägre motstånd genom vattnet .

Ovan: Överst i bild syns det ovanliga med detta rodret, nämligen att kordan inte är störst vid vattenytan, utan mitt på bladet.

Det ger ju fina egenskaper, men ställer stora krav på konstuktionen, eftersom det blir enorma laster på bladet vid undre roderfästet. Mycket enkelriktad kolfiber samt vacuminjicering så ska det hålla.

I skrivande stund är formarna släppmedelsbehande och klara. Nu väntar tilllippning av väv och UD i alla lager och riktningar .

Skönt att komma igång igen!

  • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post264