Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

gång(järn)?

Nytt roder!Posted by Mikael Vesala Tue, April 23, 2013 22:09:52

Här ska lagret till sprinten sitta.

Beslagen från det gamla rodret passade inte på nya rodret så de behövde ju nytillverkas. Tänkte ut flera olika beslag, och jag jag hade faktiskt köpt hem en del rostfritt för tillverkníngen, men alla skisserna hamnade till slut i papperskorgen, det blev inte bra...

Anledningen är att jag inte ville använda hela bladet så som på Kracer30:n, tyckte det blev lite överdimensionerat för min båt. Lösningen blev att korta ner den fyrkantiga delen som är tänkt att vara ovan vattnet och montera det lite högre upp. Problemet är att nedre beslaget då hamnar en bit ner på profilen, och det är inte lätt att smida till ett beslag som passar där.

Efter lite klurande kom jag på ett sätt att bygga gång(järnen) i kolfiber istället. Då slapp jag ju dessutom att borra hål i genom det tunna bladet och därmed undveks en given brottanvisning. Det är ju viktigt att få kolfibrerna att ligga i dragriktningen och det går ju inte med väv. Då hade det ju bara blivit fibrer runt på utsidan. Lösningen blev kolfibertråd på rulle.

.För att kunna lägga trådarna i små öglor behövdes någon form av fixtur, och med hjälp av rör i olika dimensioner och gummibrickor mm så

fick jag till den här lösningen .

Paketet tejpades på plats med distanser av en packe omröringspinnar..

Svarvade spår i hylsorna så att de inte kan ramla ur laminatet..

100m kolsnöre ! brottlast ca 430 kg om jag har fattat rätt. använde ca 70-80 öglor runt bussningen... själva fibrerna håller för runt 30 ton grovt räknat, känns ju som en hygglig marginal.....

.Klipte till ca 70-80 stumpar om ca 40 cm och lade en ögla från ena hållet och en från andra hållet. penslade med epoxy efter varje varv.

Nedre fästet klart.

Här syns tydligt hur öglorna går från två håll. Mellanrummet mellan trådarna fylldes senare med epoxi och kolfiberklipp för att omöjligöra att tryckande laster knäcker fibrerna.

Varvade sedan ett antal lager biaxväv och triaxväv utanpå allt. Nu är strukturen klar, återstår att få lite snits på det hela med.

  • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post276