Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

trea i Silverrodret

KappseglingPosted by Mikael Vesala Wed, September 24, 2014 02:07:27
Nu har det gått ett par dagar sedan racet. Tog faktiskt ledigt från jobb på måndag för att kunna ta in vad jag varit med om och det var jäkligt gott att kunna gå igenom seglingen via trackingsystemet, kolla resultat och bara vila.
Jag tillhörde ju turligt nog dom som kom i mål relativt tidigt , men det tog mig ändå ca 39 timmar. Det är 39 timmar av koncentration och tålamod som nog tog ut sin rätt. Nu i skrivande stund är det tisdag kväll och jag börjar känna mig som vanligt igen, men fortfarande vilar en mycket belåten och nöjd känsla i kroppen som är svår att sätta ord på. Den känslan infinner sig nästan bara när jag har seglat riktigt långa seglingar som själland runt, Östersjömaran och Bohusracet, och nu silverrodret.

Årets race kommer nog att bli ihågkommet som de många blekenas race, och de som lyckades hitta ut från vindhålen och komma loss, kom tidigare till den friska nordostvinden som kom vid sjutiden på kvällen och blev på så vis dubbelt belönade i det att de fick medström lilla bält och i svendborgsund senare. Det kan lätt bli en skillnad på 5-6 timmar om man kommer när strömmen vänder och sätter emot om det inte är vind nog. Det fick bla Lars Petter Karlsen i en Seascape 27 erfara. Han låg Ca en kvart efter vinnaren Andraz Mihelin också i en Seascape 27 tillsammans med Blur när dom närmade sig Svendborgsund. Andrez och blur kom igenom sundet innan strömmen vände men inte Lars Petter, han ankrade enl egen utsago 5 gånger i sundet för att inte bli utspottad igen, och kom imål över sju timmar efter Andrez och Blur, för övrigt bara ca 20 minuter före mig... Fy katten va surt det måste ha känts!


Starten var det lite tjörn runtstuk på med nästan 60 båtar som skulle iväg samtidigt. Lägg där till medström på en knop som ville putta oss över linjen så kan ni nog tänka er villervallan där båtar pekar med nosen åt fel håll samtidigt som man försöker hitta en lucka...

Hissade upp blåsan så fort starten gått men blev förstås inklämd mellan två båtar med hängande genaker. I mina desperata försök att få fri vind så chansade jag på att gå för en båt till höger för att få lite vind, men han inte och fick bära av mot hans peke för att inte fastna och sno runt. Kändes väl inte så bra men alla kom undan utan någon katastrof.
Fick vind och gick under bron i ett av dom högra facken. Kände att det gick riktigt bra trots all trafik och lät cheetah göra det hon är absolut bäst på...
Finns en filmsnutt på fb från strax efter start här:
https://www.facebook.com/video.php?v=10204575643302208

Saphire 27:an
Lars Petter i Seascape 27
Andrez Mihelin i också i Seascape27

Cheetah Foto: Georg Johansen i Nr 28 klass 2


Lämnade min startgrupp, seglade ikapp startgrupp två och ett och snart var jag uppe i jämnhöjd med Andrez och Lars Petter i de båda Seascape 27:orna . Då ledde jag före tvåan i min startgrupp med nästan 3,9km! Sedan hände det som inte får hända. Vi rundade en udde och skulle vända norrut mot lilla bält. Eftersom den lilla vinden som var blåste från land och ut så håller jag ut från land ca 500m för att inte hamna i vindskugga, men det blev precis tvärt om Andrez och Lars Petter och många andra som gick inne vid land fick vind medan jag fastnade i bleke där ute. Insåg misstaget och styrde rakt in mot land i de puffar som kom och kom så småningom iväg igen, men då var seascape 27:orna redan utom synhåll och hela ledningen i min klass utraderad... fruktansvärt, och det misstaget som kostade mig mest på hela racet. Gick fortare än 27:orna senare under natten så jag hade inte haft några problem att hänga på senare om jag bara varit på rätt plats... Vad sägs om att hålla sig till lite grundläggande seglingslära typ: Håll dig mellan konkurenten och mål? ....
Växlar några ord med Michael Assarsson i Banner 28 på väg in mot land för mer vind.
Tog sig i mål kl 4:37:47 efter 44:07:47 timmar på havet! gott jobbat!!

Blur. Sätter upp ett mål, tränar och förbereder sig. och vinner!! Inget annat än ett föredöme. Imponerande!!

Halvvägs upp mot lilla bält fastnar jag i ytterligare ett bleke och här kommer bla Blur ikapp. Peter är minnsan inte sysslolös.. byter mellan code och genaker åtminstånde två gånger medans vi försöker hitta lite fart mellan puffarna. Svetten lackar och jag undrar hur många som egentligen följer dessa kloka råd från gårdagens föredrag om att segla klokt och spara på energin??

Lite söder om bågö kommer det lite vind och jag får fort liv i lilla genakern och drar iväg lite före Blur och dom andra som blir liggande någon minut till innan vinden kommer till dom med.Jag och de flesta går väster om Bågö, men John Morsing som senare skulle bli tvåa i min klass gick öster om och verkar ha tjänat på det.
Efter Bågö kom det en frisk NO vind och det blev till att ta ner gula genaker i all hast.

Innan Lilla bält körde gummibåtar runt med delade ut godsaker och redbull. Goda kakor!!

Solen på väg ner i lilla bält.

Lilla bält kom jag igenom i medström utan minsta problem och väl ute på öppet blev det snabbt mörkt. Höll mig i strömmen så länge det var med även om sjön var kort och otrevlig, det gick ju snabbt även om det smackade bra i vågorna ibland. sen när strömmen vände så drog jag mig in mot land.
Efter Aebelö blev det sträckbog. Äntligen tillfälle till lite sömn. Kollade att autopiloten funkade bra och att andra båtar var på behörigt avstånd, sen satte jag klockan på 15 minuter och lade mig på en genakersäck nere i båten och tänkte att det blir nog inte så mycket sömn. Men vaknade direkt av larmet- va fan, satte jag klockan på 15 sekunder eller?? nejdå, det HADE gått en kvart på ingenting... stack upp huvet och kollade att inga båtar var nära och sov på så vis tre gånger 15 minuter. Gott att ha i sömnbanken!

Efter fyns huvud nermot Romsö kom dimman och svag vind. Hade svårt att styra utan referenser och irriterande ofta så vinglade jag ur kurs och tappade fart ännu mer. Löste problemet genom att köra på autopilot. Den skiter ju i om den inget ser i alla fall.
Had haft följe med Saphire 27:an sen Fyns huvud, och han vinglade en hel del och verkade ha mig som styrreferens för han höll sig hela tiden i närheten. Nickade till och somnade några gånger men saphiren var snett bakom varje gång jag vaknade till. ...
Har gick det inte fort, men bidevind i 2m/s funkar inte med cheetah. Det beror framförallt på den lilla focken. Hade med mig en codezero, men den har jag aldrig seglat med, så jag bedömde det som allt för trassligt att försöka rigga den dimma och mörker.
Med gårdagens fadäs i minnet drog jag mig närmare fynlandet i hopp om att det skulle finnas mer vind där, men ju närmare land jag kom ju mindre vind blev det, så jag vände ut igen. tyvärr stod jag still ett tag, men då passade jag på att rigga coden. Funkade riktigt hyggligt och gav bättre fart än focken, Gott!
Passerade Storabältbron samtidigt som Claus i Bröker 28, Saphire 27, och Morten Bogacki i en Mini 650. Har bra fart med codezero men ser de andra sätta genaker och mot bättre vetande byter jag också till mellan genakern, vilket visar sig va precis så idiotiskt som jag egentligen visste. Med ganakern uppe skjuter cheetah fort så hög fart att vindexen pekar rätt fram ifrån och jag måste styra ur kurs med säkert 30 grader för att den ska stå. Tar ner och prövar gula, men det är lika döfött det. Arg som ett bi på mig själv för att jag lät mig triggas att byta inser jag att det bara är att byta tillbaka till code igen... Aaarg....Gruppen jag nyss var under bron med är nu en distans framför...
Ett disigt stora bält.
Morten Bogacki i min 650 fast i bleke. vann minklassen.

Fastnar lite senare i två timmar i bleke igen. är så stilla att man skulle kunna kasta upp en näve dun i luften och allt skulle falla stilla rakt ner... frammåt 16-tiden kommer det en svag vind från norr och jag sätter mellangenakeroch skär brant, och kommer ikapp Saphire 27. Vinden ökar till 2 m/s och jag byter till stora vita genakern. Glider nu fint ifrån Saphiren, minin. Ser att det verkar stå lite mer vind ute på, men är livrädd att ge mig ut på ett eget spår och fastna igen, men det står faktiskt mer vind där. Är emellanåt uppe i 5,5 knop och glider fint ifrån även Bröker 28.
Ligger nu efter tvåan i min klass, Jhon Morsing i en X99:a med 7km, och ettan Andreas Benkert i en X332 med 9km...

Rundar Thurö rev och skotar in den stora vita försiktigt och kör på. Vinden blir allt svagare och jag känner knappt vinddraget i ansiktet längre men gör 3 knop.. snart känns inte vinden alls och jag fattar inte vad det är för vind jag seglar på, måste vara nästan enbart fartvind,farten minskar mer och är nu nere i 1 knop och plötsligt bara det prasslar till och genakern hänger daggvåt rakt ner som en trasa...

Tar ner och rullar ut focken. ser en båt ligga totalt still 50 meter in. Kommer då och då puffar som tar mig närmare. Är faktiskt för bi ett slag men tänker inte mycket på det. Det är kolsvart och båten ser stor ut. är nog någon ur en större klass tänker jag. Bröker 28 kommer plötsligt ikapp! blev paff, för 10 minuter sedan låg jag kilometer före..
Kämpar på i den obefintliga vinden, men har svårt att hålla brökern och den andre båten bakom med min lilla fock och jag vill inte riskera att strula till det med byte till code i beckmörkret, så den stora båten drar sakte ifrån i puffarna och Brökern kommer förbi, men det bekymrar mig inte så mycket, dom är ju inte med i min klass...
Går imål mest drivande på sida av strömmen som nu drar bra åt rätt håll..

Sen skulle det visa sig att den stora båten jag var förbi ett slag var John Morsing i X99:an!! och Andreas i X332:an var bara 100m framför... När ska jag lära mig att det inte är över förrän den feta damen har sjungit ut....
Nåväl. En tredjeplats i en sånt här race är jag glad för, men jag ska komma ihåg ett och annat till nästa gång ..

Tack alla ni som är med och arrangerar detta fantastiska race!
Det är med en mycket skön belåten känsla jag ser tillbaka på allt det gav.

  • Comments(3)//www.cheetah30.se/#post340