Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Ny noskon till Peket

fix å trixPosted by Mikael Vesala Fri, February 27, 2015 01:24:49
Har ju lovat mig själv att inte starta några stora ombyggnadsprojekt på båten i år. Bara få i ett fall till i masten till nya codezeron och sen beta av alla dom där smågrejerna man stört sig på under sommarn och sen plumsa i båten lagom till 1:a Aprill, så att vi kan komma igång och segla tidigt och bli varma i kläderna inför EM i Ungern och Marstrand Big boat.
Fast ett liiitet projekt fick det allt bli i alla fall....

Det började faktiskt som en ren mätteknisk fråga. På Silverrodret i Danmark så kör man ju inte handicap utan man delas kort och gott in i olika klasser beroende på längd, och enl. båtdatabladet för Cheetah 30 så kan man läsa att båten är 30,25 fot LOA. Men skrovet är inte mer än drygt 28 fot, så antagligen räknas även peket in i LOA i staterna.
Försökte få reda på vad som gällde, men under tiden så mätte jag peket och kom fram till att om jag bytte ut den klumpiga noskonen i rostfritt, till en kortare så blev båten under 30 fot!

1,7 kg rostfritt järnsmide 2,6m framför stäven. E de bra?? Lång är den med och går inte att dra in i pekets hylsa.
Efter lite efterforskning så stod det klart att peken vare sig lösa eller fasta inte räknas in i LOA för segelbåtar. Så där hade jag ju kunnat nöjt mig och monterat ihop peket egentligen.Men men. Nu var bollen i rullning och det kändes inte rätt att montera tillbaka den rostfria klunsen.

Det är ett rejält peke. 100mm utvändigt och 4-5 mm i godstjocklek och över 3,5 m långt!
Började med att tejpa med packtejp både invändigt och utvändigt.
Laminerade ett tunt lager invändigt i röret och båste upp en vanlig luftbalong inuti för att få väven mot röret.
och sedan en lite improvisation för att få väven att ligga kvar mot kragen. Ja vet, det ser kuddigt ut och är säkert en omständig metod för att tillverka detta på. Men jag behöver ju inte tänka på lönsamhet eller massproduktion så jag improviserar vidare.
När det härdat kunde jag knacka ut hylsan ur peket. Efter lite renslipning såg det ut såhär. Blåste upp en ny balong i hylsan som fick duga som form att plasta på.
Blev såhär med ett lager kol på.
Nästa steg var att montera en liten jigg för att laminera fast en 14mm Harken-ring.
45 grader gissar jag blir ungefär i lastens riktning från genakerskotet.

Laminerar med samma kolfibersnöre som jag använde till roderfästet. Klipper och lägger trådar i öglor som jag breder ut åt olika håll på så sätt att alla lastriktningar kan bli.
Ser ut som en nybadad svart katt... Säker duktigt överdimensionerat, men det gör inget, blir mycket lättare ön den gamla i alla fall.
Färdigt! en löstagbar noskon med en vikt på 325g. Ville ha en fläns som peket stoppar mot vid indragning så att inte Harkenringen får smällen. Ska lägga ett varv med Casco superfix bakom flänsen som får agera som gummidämpare.

Nu blev ju peket lite kortare jämnfört med tidigare, så det blev till att förlänga peket i bakkant.
Ett avloppsrör blev perfekt som form.

Laminerat,
Och avformat. Det vita är epoxyspackel som jag lade och laminerade i vått i vått för att få en slät övergång mellan nya och gamla delen.
Syns ganska väl skillnaden mellan gamla och nya!
Peket provmonterat med nya nosen. Blev lite smidigare, och nu är båten kortare än 30 fot hur katten man än mäter!
Nästa åtgärd blir att bygga om pullpit så att codezero:n går fri...
Vi ses!


..  • Comments(2)//www.cheetah30.se/#post346