Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Premiär

HomePosted by Mikael Vesala Wed, April 22, 2015 23:16:35

Äntligen deltog vi på vårens första kvällssegling. Som Tom sa: Rekord!
Aldrig tidigare har jag fått tummen ur och fått färdig båten i tid! Och tur var väl det för vi kom inte långt innan haveriet var ett faktum.
Sedan i torsdags har jag jobbat järnet med att fixa alla smågrejer och sjösättning för att kunna vara med på premiären. Och det gick om än med andan i halsen.
Vi kom iväg hyggligt och jagade Olssons i Farr30 rätt bra på kryssen, rundade toppmärket , satte genaker . Körde en kort bit för styrbord och gippar. När jag tittar upp efter gippen så hänger nedersta travarvagnen lös utanför mastrännan! Vill först inte fatta vad jag ser, men kommer strax till insikt att det bara är till å ta ner... Tydligen har belastningen från nedersta lattan fått vagnen att vrida sig ur likrännan. Troligen är likrännan sprucken. Vet inte ännu, vi ska fälla masten i morgon.
Men Vafan???....

Hissade förresten de nya Ullmanseglen för första gången idag och först såg det inget vidare ut med rynkor och veck på konstiga ställen, men med lite fix å trim så såg det plötsligt mycket bra ut, och vi kom snabbt upp i vår målfart.
Det är stor skillnad i form på dessa jämnfört med tidigare segel. Elvströmsstoren hade buken på mitten och hade en ganska gämn kurviatur, medan Ullmanstoren är rejält frambukig och planar ut mot akterliket och har tre fullängdslattor.
Och det är här det blev bekymmer. Profilen jag valde från Holländska Ceilid är gjord för replik och jag vill ha travare. Tyvärr finns det inte en enda travare som passar denna masten så jag har modifierat travare från Rutgersson. Först tänkte jag göra helt nya på ett helt annat vis men efter att ha fått besked om höga kostnader och lång leveranstid så gick jag genvägen att bara svarva hjul tillräckligt stora för att ta upp spelet.

Så här blev det. Såg väl ok ut, men funkade inte alls. Bara att dra på sig dumstruten och hitta på något nytt. Pelle Pedersen ringde t.o.m. upp efter att ha sett bilderna här på bloggen och varnade för att det kunde bli problem. Tog det till mig och minskade diametern så att lattbeslaget och seglet skulle gå fritt når seglet vinklades ut, men kunde inte föreställa mig att bänd och tryckkraften skulle bli så stor att vagnen vred sönder likrännan.
Nåväl, det kändes bra så länge det varade och det var en fin kväll. Och framför allt är det bra ätt det hände nu och inte senare. Eller nere i Ungern... Man får vara tacksam för det lilla. smiley  • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post352