Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Race 4 söndag

KappseglingPosted by Mikael Vesala Wed, May 27, 2015 21:06:54
Så var man hemma igen. Ett härligt äventyr är till ända. Ett minne som jag nog kommer att bära med mig som en milstolpe precis som andra ovanliga händelser man är med om.

Fokus har ju legat på segling och vi har varit ute och seglat på Balaton i sju dagar i sträck även om det bara blev tre kappseglingsdagar.
En positiv sak som skiljer den här typen av kappseglingar som är internationella från de vi seglar här hemma är ju att de flesta stannar i hamnen under kvällarna och man lär känna folk på ett helt annat sätt än på de lokala racen här hemma där alla har bråttom hem till familjer mm.
Har lärt känna många hängivna, possitiva, engagerade människor denna veckan, och en sak man slås av är att man aldrig hör nån klaga på det där typiska semesterviset, trots att nästan samtliga har rätt meckiga båtar att sjösätta eller packa ihop och att det är ett visst logistikpussel att få ner båt och besättning. Solen skiner eller det regnar. Det är väntan. Saker går sönder. Spelar ingen roll, alla bara tar det som det kommer och gör vad som krävs och är possitiva. Så härligt och gör det så lätt.
Förbereder för race.


Fjärde racet blev det sista och kördes på söndagen i lätta ostadiga vindar. Blev tyvärr ett antiklimax med ett bottennapp i dubbel bemärkelse.

Arrangören valde att lägga en distansbana eftersom dom inte vågade chansa på att få till en ok kryss/länsbana. Dom måste få till minst fyra race för att det ska räknas som ett mästerskap. En kryss, en halvvind fram och tillbaka, läns och kryss upp i mål.

Vi trodde vi gjorde en bra start i lo vid startfartyget, men direkt efter start kom ett ordentligt vindskift och de som startat i lä kunde slå och gå direkt på märket och tjänade rejält på det.

Nya Codezeron är vår räddning i lättvind och gör att vi hänger med i på ett sätt vi inte gjort tidigare. Vi är snabbare i boatspeed än Farr 25:an, Serafina och Kvartet (ryssen) och kommer i kapp dom på sträckbogen men fastnar mellan Serafina och Farr 25:an, när farr 25:an lovar upp för att stänga oss. Släpper upp dom och störtdyker 20 meter och kommer förbi i lä och kan gasa förbi i fri vind. Dom ser lite snopna ut faktiskt.

Får ett litet försprång och kan runda som vi vill och går mot nästa märket som dom lagt ganska nära stranden för att folk på strandpromenaden ska ha något att titta på.

Stundvis lättar vinden ut och t.o.m. coden är för liten och Farr 25:an och Kvartet som gått högre närmare stranden kommer ikapp, men precis som jag hoppats så fastnar dom i störda lätta vindar där inne och vi drygar ut försprånget när vi höjdar upp på slutet för att nå märket.

Vi förbereder sättning, Pernilla börjar precis hissa på masten när jag börjar runda med två meters marginal till bojen då jag känner hur båten bromsar ner och märket dras mot båten!

Dom har lagt märket på så grunt vatten att vi krokar linan till bojsänket!
Pernilla hoppar i vattnet och försöker känna om linan ligger runt kölen, men båten ligger konstigt stilla och vi har stora problem att putta märket framför båten till rätt sida.
Till slut är vi fria och det tar en eeeevighet innan vi seglat oss ur vägen för alla som kommer och ska runda. Tar en straffsväng för märkesberöring och försöker komma igång igen men det går väldigt segt runt märket som vi nu har god marginal till.

Känns hopplöst nu. Det tre båtarna vi kämpade oss ifrån nu är långt före. Flaar 26 och Code 8:or som tidigare inte hade en chans är förbi oss. Vi väljer att gå mot märket som ligger vinkelrätt ut från stranden ett par tre distans ner. Går förbi Serafina som fastnat i bleke. Får inte riktigt fart i båten, och det blir väldigt puffigt mitt ute på. Ser att Flaar 26 och Code 8:an gått låångt ut på högerkanten och hittat vind och går runt oss på mitten helt elegant!

Vad vi än prövar så går det segt. Serafina seglar sakta men säkert ikapp och rundar före oss. Även Elliot 770 går förbi. Båten känns ännu katastrofalare när vi rundar upp på kryss och vi bara förlorar på allt. Prövar t.o.m. att backa för att se om det är gräs på kölen, men inget gräs syns.

Till slut masar vi oss över mållinjen och det är bara skönt att det är över. Nedslagen går vi i mål och börjar förbereda för att ta upp båten på kärran direkt.
När det är vår tur att lyfta och kölen kommer ur vattnet så ser Pernilla att det är tjocka lager av lera på bulbens ovansida! Kalldusch!! kan det vara föklaringen till varför vi stoppade upp så vid och efter rundningen? en bottenkänning?

När båten väl är upp på trailern är protesttiden ute och det är inget att göra. En titt på resultatlistan bekräftar känslan: 21:e plats i racet och en 7:e plats totalt i Amatörklassen.
En riktig besvikelse. Inget känns kul i detta läget. Diskuterar med Skepparn på Kvartet. Han hade sett 2,6m vid rundningen? Jag har lera på kölen? Kan det ha varit så fluffig lera att ekolodet ger missvisande djup?
Tjänar inget till att spekulera. Men trist är det, vi hade ett bra totalresultat på gång...

Bestämde mig för att släppa det och gå vidare. Vi packade ihop båten och gick bort till "vattenhålet"! En kagge öl stod uppställd med tappkran för självservering alla kvällar på klubben ! Snart var alla sorger borta och vi bestämde oss för att göra gemensam sak med Ryssarna och äta på en resturang en bit bort. Blev en riktigt go höjdarkväll med snappsvisor och många goa skratt!

Lyckades trots kalaset vakna i skaplig form, men jag tror alla av oss kände ett visst vemod under frukosten över att vi nu skulle lämna allt detta och alla goa människor bakom oss. Några bor i Ungern, några bor i St.Petersburg. Kommer att dröja innan man ser dom igen, om någonsin.

Morgon efter en natts vila på en rastplats i södra tyskland.
Björn gadd försöker lirka sig ut mellan vant och stag.
Kl 04 på onsdag var vi hemma efter 350 mil t.o.r Balaton, Ungern.

På fredag är det dags att plumsa i henne igen. Nya äventyr väntar på Marstransdfjorden. Dom lovar 10-14 m/s på lördag och jag känner en laddning i luften..... vi är mer revengesugna än någonsin, och jag har protestflaggan redo!

Alla resultat här:http://orcsportboateuropeans2015.byc.hu/regatta-information/results/

  • Comments(3)//www.cheetah30.se/#post364