Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

GVA-Bigboat race-15

KappseglingPosted by Mikael Vesala Tue, June 02, 2015 23:41:00
Så var det över. Big boat race -15 blev två race och resten bortblåst och det är nog trist för många. Måste vara magsårsalstrande för arrangören att vanka av och an och vänta och hoppas på att vinden ska gå ner och ha 80-90 båtar som vill ut å segla.

För oss på cheetah blev det ännu snöpligare. Blev bara ett race.
Lilla båten lite Th om mitten är vi. (foto:MBBR/Henrik Ljungqvist)

Vi kom iväg bra i starten på första racet och letade fria spår och ostörd vind, men det är en stor nackdel att vara minsta båten i gruppen. Vi är ju de fakto en 28 fots båt i en grupp med båtar på upp till 40 fot, och jag inbillar mig att man troligen kan räkna med att vi tappar 5 placeringar bara på det faktum att vi kryssar långsammast och därigenom får segla de framförvarandes race eller det som blir kvar, jämnfört med de som leder och kan välja spår själv och kan segla taktiskt rätt och slå på skift mm.

Vi jämnförde oss mest med Farr 30 och vid toppmärket rundade vi bland de senare . Gör ett taktiskt misstag och går i lä om en svart HP 1030 och fastnar. Tvingas gippa för att komma loss men går sedan bra med toppar på 18 knop med stora genakern. När vi rundar upp har vi tagit in mycket på Farr 30:orna och bara två är före.

Och här noterar jag en brist hos mig själv. Ivern att försöka haka på Matrisen i höjd och fart har negativ effekt på min förmåga att hålla fart i båten och vi tappar i både fart och höjd. Här har jag mycket att lära som rorsman.
Jag måste nöta mer och bli bättre på att hålla höjd och fart och inte bli mentalt störd av båtar som är snabbare och tar bättre höjd.

När vi närmar oss toppmärket på varv två är vinden uppe i 13-14 m/s och det börja bli svårt att hålla fart och höjd, och för varje våg vi smackar ner i tappar vi fart och jag frestas att dejsa ner i min iver att hålla fart för att inte bli omseglad i lo. Tyvärr hamnar man ju i det lika dåliga alternativet istället, när man kanar ner i framförvarande båts skitvind.

Slår upp ett hack för att nå layline, och utanför zonen kommer en stor båt och går precis framför oss för bb, slår på oss onödigt nära och totalt dödar vår fart med sin enorma vindskugga.

Dom hade inte plats att göra den manövern för snett bakom oss kom en annan större båt för SB, Dom borde ha duckat oss båda. Vi satte protestflagga.

Fick problem med timglas vid hissning och fick loss det genom gipp. När vi väl sätter fart är det svårt att balansera båten och Hans som skotar genakern får det väldigt tungt. Jag inser att vi borde ha den mindre röda genakern. När vi närmar oss länsmärket vill jag göra en sista gipp och komma in för bb och ta ner, men något kinkar och när genakern väl är runt så lägger vi oss ner och broaschar. Finns inte en chans att resa båten utan att släppa fallet, och när det väl går så går det lita väl långt, och vi försöker ta ner. Strular igen och vi trålar. Niels är handlingskraftig och skär av fallet så vi inte bryter masten och kommer ihåg att fånga det så det inte går upp i masten. Men gud så lång tid det tar och vilken oreda det blir i båten innan vi kommer i gång och seglar igen. Jag har sedan länge gett upp kappseglandet och försöker bärja genakern och få lite reda på röran. Niels tog över rorkulten och verkar driva båten med ren 98 oktan frustration smiley Med total kaos och illa skotade segel tar vi oss över mållinjen med alldeles eget litet bonusslag på slutet.
Blev en 19:e plats.

När vi pustar ut ser vi att det är ett stort hål i storen! Jag har glömt bort att klistra på förstärkningslapparna och i de våldsamma gipparna gick spridaren rätt igenom. Jag har ingen lust att haverera seglet helt och vi åker in i lä och klistrar på lappar.
När vi åker ut igen är andra racet redan igång och det tredje ställdes in. Otroligt snopet och trist, vi hade en topp tio placerning på gång när allt sket sig.

Dockpartyt däremot blev kanon, och även regattamiddagen blev en höjdare och det blev många roliga möten och tom lite dans på slutet. Riktigt riktigt kul!!

Och som alla vet nu så blev hela söndagen bortblåst. Otroligt trist för alla inblandade, seglare, arrangör och en särskilld tanke går till dom som trailat hit från utlandet. Men alla som varit med ett tag vet ju att detta ingår i sporten, och tar det med fattning.

Vi som seglade: Mikael Vesala, Niels Flor, Hans Oskarsson, Hans Petterson, Peter Bäcklund
Ledsen att ni inte fick chansen att segla mer, jag tror vi hade kunnat prestera betydligt bättre i de tre sista racen! Tack alla!!

Go kväll!

  • Comments(2)//www.cheetah30.se/#post365