Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Tjörn runt -16

KappseglingPosted by Mikael Vesala Thu, August 25, 2016 00:01:05
Förväntningarna inför årets Tjörn runt var högt ställda med den vindprognos som stod. S/O och 5 m/s borde ju vara gynnsamt för oss. Och siktet var i vart fall att slå Fareast 28:orna.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig...

Vi har ju tagit cheetah till ett antal pallplatser på senare tid, men min kappseglingserfarenhet har alltjämnt många luckor och svagheter, varav känslan för timing i starter är en.
Alla foton: Tom gustavssen

Om det står en svag vind på runt 0,5-1 m/s så är det ju avgörande att hålla fart i båten. Att då backa båten för att få bort sjögräs från kölen var väl inte så lyckat strax innan 5 minuterssignalen. Andra hade ju fattat galoppen och körde motor på max ända till 5 min före...

Med andra ord sumpade jag starten, och när skottet gick så hade vi flera mödosamma minuter kvar innan vi ens passerat startlinjen.
Fareast 28:orna ryckte från oss med flera hundra meter bara på den manövern, men hoppet var inte över, det kan hända mycket innan mål..

Vi såg Lady Godiva gå som tåget nära Stenungsön mot Källöbron. Det var ett lätt beslut att slå upp och ta den vägen istället för Tjörnbron där de såg ut att fastna ordentligt. Vi tog oss igenom hyggligt och efter Porsholmen tog vi all höjd vi kunde och sträckte ner i Hakefjorden med Codezero:n.
Vid Getskär provade vi minsta genakern, men vi kunde inte hålla upp kursen dit vi ville utan kasade ner mot tjörnlandet. Såg andra kända båtar gå dåligt där inne, så vi bytte till Code igen och det var i grevens tid, hade vi gått längre in så hade vi fastnat vi med. Jag såg båtar som gått längs tjörnlandet slå ut och de blev hopplöst efter.
Vid Wallhamn var det upp med minsta genakern igen.


Byte till mellangenaker vid Knipplarna.
Strax därefter ser jag sjögräs på kölen igen, o jag kan bara inte segla resten av banan med det kvar. Vi vänder helt kallt upp i vindögat med genakern uppe och backar loss skiten.
Påt igen. Vid kärrsön byte till stora vita. blir några gippar förbi Dyrön o sen sträck ut till Hätteberget. Tyvärr är det lite för lätt vind för att vi ska gå loss ordentligt men vi knappar sakta in på Fareast 28:orna.
Jag o Björn spanar in den sällsynta kolfibertrasten....

Gippar och går vidare till dynan och byter till Code. Upptäcker att det är lite tunnt med vind för coden på den öppna bogen och byter till minsta genakern. Tyvärr fastnar vi bakom Lena Having i Farr 30, men saktar av och går om i lo. Nu börjar vi äntligen ta in lite på fareast 28:orna! Dom har det kämpigt att ligga upp sin kurs, men vi ligger upp lätt. lite för lätt kanske... Kanske borde vi kört mellan genakern, men det är tveksamt. Stundtals är den gula perfekt, men ibland lite för liten.


Foto: Tom Gustavssen
Efter härön tar Göran Wiking ner genaker medan vi kan fortsätta köra på- Yes, det här är vår chans, och vi går faktiskt om dom, men tyvärr strular vår nertagning och dom går om oss igen precis vid vannholmen.

När vi fått ordning på grejerna och börjar segla igen så är dom 50m framför. Det kommer några körare som får mig att tro att det inte lönar sig med coden vilket skulle visa sig ödestigert. Det blir väldigt tunt med vind vid kälkerön och Fareasten drar iväg. Där hade vi verkligen behövt coden, men jag väntade ju på mer vind så fort vi kommit förbi Kälkerön.
Men inte fan kom det nån vind där. och nu var de 300 m före... Fan.
Alldeles för sent inser vi att den måste upp och vi kör på. nu tar vi in på dom igen, men det räcker inte till att gå ikapp, vi går i mål 2 minuter efter dom.

Vi hade behövt vara 12 minuter före Fareast 28:orna för att vinna och det är inte omöjligt, det finns potential i båten för det. Vi behöver bara Starta rätt ,välja rätt segel och inte strula vid segelbyten.... Vår placering då? Jo en 9 i klassen och 20 totalt !

Tack till Björn Gadd, Suzanne Demant, Björn Grönesjö och Tom Gustavssen som seglade denna gång!

  • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post394