Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

God Jul

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Thu, December 22, 2011 07:49:12
Hej på er alla. Vi på cheetah önskar alla en God Jul och ett gått nytt år!!! Rykten säger att några inbitna finns kvar där ute på vattnet och tränar inför vårens seglingar. Kör Hårt! Själv har jag ägnat tiden till att starta upp min fiskeguide verksamhet. Ta en titt på www.tomgustavsen.se för att kolla läget! God Jul! Tom
 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post206

Fin segling till Björlanda kile

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Tue, December 06, 2011 22:04:15
Cheetah gänget går Youtube!
hmmm inte sådär allvarligt, men intresset för levande bilder har ökat. I alla fall hos mig!
Så nu blir det en massa roliga? filmer framöver med varierande musik.......


http://youtu.be/fUCfWRLGqXI

Segla lugnt!
Tom

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post205

Segla?

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Thu, October 06, 2011 22:07:41

Sugen på att segla?

Det är kapten Vesala som frågar.

Svar JA, säger jag och en dag senare sitter vi i båten för sista gången i år. I hamnen är det tydligt att flera har tagit upp båterna på land.

Som enda båt på Byfjorden är vi ute denna dag. Tyvärr har vinden mojnat en hel del ifrån förra dagars hårda vind.

Vi beslutar att segla ut mot Stången där det gissningsvis ligger lite mer vind. Drömmen är att få känna båtens toppfart innan den körs till Färgelanda.

Ute vid Brattön går den röda till topps och båten skuter fart. Tyvärr inte högre än 11,7 knop, men det var skönt att bli blöt igen!

Hälsar Tom

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post204

Rödöpokalen 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sat, September 24, 2011 22:28:55

Undrar om det kan bli mysigare än såhär?

Det var dags för årets sista segling. Stämningen var så som den kan bli några dagar innan båtarna skall på land. Alla är lite vemodiga inför vintern.

Efter rorsmansmötet blev det på grund av stiltje, tid över att tjöta en del med dom andra. Alla var glada och skratten var många innan vinden kom. Folk gick i väntan på vind runt och tittade på varandras båtar.

Andreas hade inför dagen tagit på sig HP strumporna till ära!

Snart började vindexen att snurra runt och båtarna begav sig ut på fjorden. Ombord i tre av båtarna satt det bara en gubbe........ Bra jobbat för att få flera båtar till start!

Mr. Murena Göran, byter till en smidigare genoa innan start.

Ombord i Manin var det också segelbyte på gång.

Tommy Andresson seglade ny x-37 för dagen. En mycket fin båt som skulle visa sig vara snabb! Jag forsökte peppa Tommy till att ge lite "sämre" tips, men tydligen gjorde han sitt bästa i dag!

Vi blev 9 båtar som skulle göra upp om pokalen detta året. Banan som vi skulle segla var en klassisk bana ifrån onsdagsseglingarna.

Gunnar kollar hur djupt det är inne vid land och konstaterar att det inte är så djupt som man tror.....

Micke ser stolt ut när 2,3 hk Honda drar med sig en armada ut på havet!!!

Efter en provhissning och konstaterande att gennakern ligger rätt kopplad är det dags att titta lite på startförfarandet. Med en lite annorlunda strategi testar vi oss fram till en lovartstart. Timingen är rätt så bra, men några sekunder sena är vi. Ändå är vi rätt så nöjda, vi har rätt kurs och vi har full speed i båten. Andreas får slå för land och kommer snabbt imot oss. Vi kör för styrbord och snart får Andreas slå igen för att inte köra in i cheetahn. Tyvärr tappar vi lite fart här när vi behöver lova upp en bit för att undvika träff.

Vi gillar Hp och dess manskap, men nästa år får vi nog ta med flaggan. Tror att det vill bidraga till en positiv utveckling för oss alla om vi följer de regler vi skall. Även vi gör fel och det får kosta nästa år, på gått och ont. :-)

Micke väljer att slå sig bort från skiten och snart har vi kurs mitten av fjorden. Vinden kan ha varit 3-4 sekm. och vi klarar oss bra med 4 personer i båten. Ute på fjorden ligger det ok med vind och vi går rätt så bra mot andra båtar.

Uppe vid märket rundar vi inte sådär långt efter våra konkurrenter. Med en snabb hissning och bra segling passerar vi snabbt flera båtar. H-båten kämpar väl och håller jämt med en bra stund innan dom större rycker ifrån.

Tommys nya x går raka vägen med två gennaker båtar jagande. Vi gippar och skotar och gör vad vi kan, men avståndet fram ökar. Till Hp däremot närmar vi oss bitvis.

Vid våran nedtagning kör vi fram till bojen innan det är dags. Med skotningen klar och en fokuserad rorsman går det bra att köra hela vägen i den svaga vinden. Vi väljer högersidan av fjorden och drar bra ifrån H-båten på vägen till Rödön.

Slagen upp till bron flyter på bra och vi gör få misstag. Avståndet till dom framför är nu krymt lite till.

- Gör vi en bra hissning nu så tar vi dom, säger Micke.

Jag börjar dra fram tacklinen och känner snart hur infästningen släpper, FAN! Detta händer aldrig!!!!

Som tur är får vi snart fixat det och jag börjar igen dra fram seglet till peket. NEJ, inte igen! Ännu en gång släpper tacken taget i seglet och dyrbara sekunder rinner i väg. Fast medan allt detta har hänt har Vesala styrt rakaste vägen mot mål! All eloge för det!

När allt är klart går seglet upp i ren frustration och jakten börjar på dom där fram. Våra gippar flyter på bra och Hp`n kommer närmare. Till skilnad ifrån dom väljer vi att plocka focken i den lätta vinden något som vi tjänar på???

Vi forsöker lura dom i en fälla nede vi Bäveåns utlopp, men tyvärr hamnar våran gipp lite fel och vi lägger oss i bakvattnet efter. Nedplockningen går bra på två personer även om det är mycket segel som skall ned i båten.

Kryssen hem blir spännande. Vi förstår att vi är nära dom framför oss i lys, men hur nära....

Resultatlistan visar att vi hamnar 5a av 9 båtar. Skitdåligt tycker kanske du, men vi är nöjda. Vi seglade faktiskt bra i dag!

Väl i mål smakade ärtsoppan underbart efter några timmar utan mat. Juniorerna som seglade våra tvåkronor var tydligen glada för sina upplevelser på fjorden. Kul att tjejerna gick och vann deras tävling! Blog Image

I den stora tävlingen blev det jämt. Tommy vann med sin fin fina båt. Roligt när nya projekt visar potential!

Synd att säsongen är slut. Suget efter havet och nya tävlingar är minst lika starkt som i april...

Ses nästa vår!

Ludvig, Björn, Micke och

En sugen

Tom

Som undrar om denna krockkudden är till Pär under morgondagens matchrace :-)

 • Comments(10)//www.cheetah30.se/#post203

Sista onsdagsseglingen.

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, September 21, 2011 21:45:23

Med svag vind på fjorden är det dags för årets sista onsdagssegling. Det är en hel del båtar som har hittat till start. Det är en tydlig babordsfördel på linjen och vi hinner testa lite alternativ innan det är dags för race. Strategin blir att segla för styrbord parallellt med linjen för att slå 15 sekunder innan skottet.

Micke lägger båten i vindögat medan vi väntar på att det skall bli en minut kvar. Snart tuffar vi in mot bryggan för att slå på planerat tid. Det visade sig att fungera utmärkt. För en gångs skull är det vi som tar starten!

Det blir en bog upp till bron. Vi hittar en ok fart, men tydligen är det andra båtar som går bättre. Hp glider om oss i lä och gasar i väg. Inget att göra med, resonerar vi ombord, och seglar vårat race.

H-båten rundar som första båt med Andreas och Göran efter. Vi kommer en bit efter och passerar bland dom senare.

Med svag vind är vi rädda för att den stora gennakern skall kollapsa, men snart drar den oss i väg med bra fart. Vinder vrider och gör bogen brantare och brantare. Vi har tränat en hel del på detta och problemen uteblir. Troligen hade vi seglat snabbare med den gula gennakern här, fast vi får aldrig veta hur bytet av segel hade gått........

Nedplockningen går snabbt! Det måste den göra när vi plockar ned i rundningen.

HP är en bra bit framför oss och H-båten ligger nu några meter framför.

Vi passerar Torge och ser att Hp har valt att gå ute i fjorden. Vi väljer också detta för att undvika bleket i Bodeleviken. Någon bit innan Rödön undrar vi om vi valde rätt, men 11an bakom oss måste falla och snart har vi dom säkert bakom oss.

Vi ser rök och hör målskottet när Hp en tar hem vinsten i dagens tävling och kniper andra platsen i totalen.

Vi Sussi, Björn, Micke och Tom

gratulerar H båten med en fin säsong på Byfjorden. Och Tack Leif!!!! för att du gör allt detta möjligt! Stort Tack!

Hälsar Tom

 • Comments(13)//www.cheetah30.se/#post202

Äntligen 2.

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, September 14, 2011 22:20:06

Här är några bilder från dagens segling!!! Skitskoj!

Extra roligt med Dominanten som kom trea i dag! Grattis!!

Hälsar Tom

 • Comments(1)//www.cheetah30.se/#post201

Onsdagssegling!!

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, September 07, 2011 22:36:35

Med OMX index på över 3,5 är det en glad norrman som åker till Rödön. Väl framme står Krister redo för att gasta Cheetah till höga farter. SMHI har lovat betydliga vindar inför dagens segling. Väl ombord är Stefan Pavia, Tommy och Micke laddade för en dag på fjorden.

Efter lite testande kommer vi fram till att det får bli rev i storen. Kryssfarten ökar med några tiondelar när vi hittar rätt segelstorlek. Efter en provhissning är det snabbt dags för start. Ja, sanningen är att vi är liiiite sena till starten. (minus 15 s)Hinner tyvärr inte fram till bojen innan skottet går. Bra med båtar på linjen och lite trångt vid lovartsbojen. Det ser ut som vi kan sträcka på insidan av ön, men snart måste Micke falla lite och för att inte gå på grund väljer vi att slå. (minus 25s)

På utsidan ligger det bra med vind fast det känns som om det är lite oroligt i båten. Snart får vi ta ett panikslag för en båt som har snikit sig in på oss i le. (minus 30s)

När vi rundar brobojen är redan Hp förbi oss. Vi hissar den stora gennakern och drömmer om hård vind. Tyvärr läser vi vinden fel. Av gammal tradition går vi vänstersidan ned mot hamnen. Här är det ofta bra vind, men i dag var det gynnsamt att ta högersidan. När vi inser fadäsen har avståndet ökat till Andreas. (minus 30s) Avståndet till gennakern blir annorlunda när vi av misstag släpper peket….(minus 15s) Efter Snart ökar vinden och cheetahn skjuter fart. I en gipp går det galet och båten broachar. (minus 40s)

Nedplockningen går bättre än förväntad. Vi plockar ned i lovart för att ha seglet klart till babords hissning. Tyvärr är det 35 meter kvar till rundning. (minus 10s)På vägen upp till målpassering seglar vi bra. Nu har tydligen lugnet lagt sig i båten och vi tar på båtarna runt oss.

Denna gång tar vi raka spåret på insidan av öa och följer HP. Vi känner av vi har bra fart och väljer att hålla oss inne mot land. Det är mer tryck ute på fjorden och gissningsvis förlorar vi något på att vi hamnar lite för långt in mot land. (minus15.)

Snart närmar vi oss Sunningesidan och vi slår för att lägga upp märket. Rätt så snabbt inser vi att vi var för heta på gröten och får ta två extraslag. (minus 40s)

Gennaker resan ned blir rätt så ok. Ja, förutom någon norsk idiot som håller för hårt i skotet i gippen. Resultatet blir en köl beskådning.

Vi ser HP gå raka vägen mot märket och vi följer i deras spår. Micke bedömmer snart att vi går för platt och vill gippa in mot Bodele. Vi gör detta och får en brant bog för att lägga upp den gröna bojen i Uddevallas inlopp. (minus 20s) (Troligen olika uppfatningar ombord om detta)

Under den första undanvinden har vi plockat bort revet och nu kör vi med fulla segel. HP har också fullt ställ i den byiga vinden. Ute vid bron ser vi ett oväder på väg in. Dom orangea får vinden först och har mer än nog med att närma sig mållinjen. I efterhand hade vi här möjlighet att ta ett snabbt rev, men tyvärr gjorde vi inte det. Troligen hade vi plockat en hel del på HP vid att göra detta. (minus 50s)

När vinden träffar oss känner vi dens styrka. Gissningsvis har vi 12 m/s med mer i topparna. Vesala är tydligen sugen på lite fart och beordrar hissning efter målpassering. Någon stans finns det tydligen en gräns för när cheethan lyfts upp i plan. Vid 12 meter har vi passerat denna för länge sen. Byfjordens bruna vatten forsar runt båten när vi skjuter fart genom vattnet. Med handskotning får det bli att hålla så hårt man kan. Faller gennakern ihop faller Micke för att fylla igen. Synd att vi inte fick denna vinden i tävlingen…..

Peter Szamer gick bort och vann tävlingen före HP och H-båt. Med så tydliga misstag som vi enda gjorde är det bara att bita i det sura äpplet och koma tillbaka!

Vid hemkomst välkommas man av budskapet om Stefan Livs tragiska bortgång. Sveriges hockey målvakt är omkommen i en flygstort.

Livet är tydligen en gåva! Vi får njuta av varje dag vi får! Även regel diskussionerna i kubbhuset!!

Tackar Cheetah gänget Tommy Andersson, Christer Jansson, Stefan Pavia, Micke Vesala och Tom

(minus 5min)

 • Comments(10)//www.cheetah30.se/#post198

Onsdagstjöt!

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, September 07, 2011 09:50:08

Då är det dags för onsdagssegling! SMHI lovar Cheetah väder!!!!!

7 m/s (14)

Annars får vi se hur det blir med LEGO laget inför ICE cup........

Fast när man tittar på gamla bilder blir man rätt sugen!

Hälsar laddad Tom

 • Comments(4)//www.cheetah30.se/#post197

Uddevalla regattan 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sat, August 27, 2011 20:04:22

Har du gennakern i bilen?

Micke ser undrande ut.

Tiden stannar upp.

Ögon går runt.

Micke tittar på klockan och ropar efter Pernillas nycklar.

40 minuter till start och gennakern hänger till tork i Högsäter!!!!!!!!

Det är bara att ställa om sig till ett annorlunda race. Claes Gregart, Ludvig och jag själv, åker med HP ut på havet för att ladda innan start.

På bryggan väntar Daniel och snart är vi fyra man som skall forsöka få fart på båten. Den gula gennakern hittar vi inne på styrbords brits och snart har vi den flygande i luften.

På start är det mycket svag vind. Knapt någon alls! 40 sekunder innan skottet gasar vi och glider iväg bäst bland lovartsbåtarna.

I lä finns det lite mer vind och båtarna där med HP i spetsen glider iväg in mot Uddevalla.

Utanför strandpromenaden ligger en boj som båtarna skall passera och HP rundar först före Sälta. Vi rundar som trea. Direkt efter rundning gippar vi oss ut en bit i fjorden för att få bättre tryck i den svaga vinden. HP tar en rövare och går över på andra sidan. Vi lägger oss på VMG för att försöka plocka in lite på den startsnabba Andreas.

Snart kör alla in i ett totalt stiltje. Båtarna ligger still och tittar på vindbältet som kryper närmare. 11 an med familjen Olsson får en rökare med sin spinnaker i några sekunder och plockar en massa meter på detta som tyvärr inte träffar oss.

Under tiden har vi haft telefonkontakt med kapten Vesala. Jag föreslår att han skall tillverka en fallskärm av den röda gennakern, han nu har med sig, och hoppa i från bron. Micke skrattar, och verkar rätt så lugn trots fadäsen.

HPen får vinden först och draaaaaaaaar ifrån alla. När vi andra kommer loss är avståndet astronomiskt. Det är bara att bita ihop och köra på. Snart är Micke och Pernilla ombord och vi seglar på ned mot bron. Framför oss ser det ut till att Team Orange ligger still i sundet. Vi plockar tydligt in här och hittar fint fram under bron. På utsidan bron står det gradvis mer vind. 11 an ligger bakom oss och ger oss en bra fight vidare mot Stången.

Andreas väljer att gå på insidan Kortensholmen och vi följer efter i det givna vägvalet. Christopher Olsson går till våran förvåning på utsidan.......

Vinden har nu ökat markant. Vi samtalar om att ta ett rev, men väljer att segla vidare. Loggar lite över 6 knop och plockar en del på HP som ser ut till att ha det jobbigt i den hårda vinden. Förvånade ser vi 11 an komma forsande på utsidan Korstensholmen och passerar framför oss på vägen upp mot Dramsvik. Skit!

Grön och vit stor gennaker kommer snart i mot oss med en liten knut på. Snart lossnar den och HP skuter fart ned mot Brattön. Vi har nu fått bytt ut den gula med den stora röda och snart jagar vi båtarna framför. Även om Christopher seglar snabbt så blåser vi förbi och avståndet till Andreas krymper en bit.

Sedan vinden vrider mellan Hasselön och Brattön får vi plocka ned en liten bit innan det hissas på nytt. Andreas kör med sin stora gennaker på synligt brantare bogar nu än för bara en sommar tilbaka och det gör det svårt att närma sig.

Efter passering av kråkan så stannar vi upp en stund. Avståndet till Hp är inte så där långt, men stiltjebälten fungerar som dragspel. Man luras att tro att man är närmare än man är.

Snart är vi loss och igen och jagar vidare. 11 an har nu kört in i samma bleke som vi sticker ifrån, men stannar på grund av sin vikt inte lika länge.

Med den röda gennakern i luften blir bogen lite brant. När vi beslutar att byta så ökar farten radikalt och nu kör vi upp i ryggen på HP, nästan.......

Under bron stannar vi upp och ser Andreas glida genom och få luft i sin stoooora gennaker. Så nära, men så långt ifrån. Vi tittar snabbt bakåt och ser att vi har långt bak till förföljande båtar. Ja, undantaget är 11 an då, som igen jagar oss.

Nu borde vi haft den röda, men den gynnsamma gula bogen vi precis har seglat gör oss nog lite passiva. Hp drar ifrån och kör på VMG.

Med tålamod och kaffe! ser vi snart slutet på tävlingen. Rundningen av den gröna pricken vid Bäveåns utlopp kvartstår. Det blir långt upp till Hp innan vi rundar och plockar ned för bogen hem. Det som för en kvart sedan såg ut till att bli tight har förvandlats till en ensam historia. Lika ensamt är det bakåt , där Christopher tydligen missade tåget....

Blöt son och far!

När vi glider över linjen är det ett glatt gäng som tackar varandra för seglingen.

Tyvärr missade vi HPs första tåg och troligen gick nog vinnartåget där. Vi gjorde få fel och seglade faktiskt rätt så bra. Det räckte i dag till en femteplats.

Regnet hinner i kapp oss innan vi kommer in i hamnen. Målnen vid bron tyder på riktigt skitväder. Troligen ligger det bra vind framför skitvädret?

Emil var borta när vi gled in i hamn. Ovisst om han var uppe i masten igjen. Vi gratulerar till en fin segling.

Hälsar Tom

 • Comments(7)//www.cheetah30.se/#post194

Öppet varv Orust

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Fri, August 26, 2011 20:56:25

Med någon ledig timme mellan barnhämtning och taco, åkte jag en sväng till Orust för att titta på lite båtar.

Eftersom jag arbetar på ön är det lätt att inte ta turen för vem vill åka till Henån? :-)

Väl framme vajade Najads flaggor i den måttliga vinden. Efter tolv års arbete på ön har jag trots allt fått ett förhållande till varumärket. Trots allt var stämningen på bryggan försiktigt optimistisk. Flera uttalade en förhoppning om en rekonstruktion av företaget.

Väl inne i Pelle Petterssons båt möter jag Tommy Andersson, som har varit runt och tittat på dom olika varven.

-Hade man varit rik hade jag köpt en direkt! Säg inget till min sambo bara........

Längre ut på bryggan hittar jag Fabola campus sin 7,4. Båten ser intressant ut och har visat fina seglingsegenskaper i olika tester. I jämförelsen med Elan 210 så är den bra särskilt vad det gäller kryssegenskaperna.

Inredningen är jämfört med Cheetahn som ett fint hotellrum. Sängerna ser rejäla ut och toan hade säkert skapat glädje hos tjejerna???

Sittbrunnen är rymlig för en båt i denna storleken. Det hade helt klart varit kul med ett test!!!! 298.000,-

Brevid ligger en ny Diva 35a. Vill ha!!!

Båten gick som tåget på Tjörn Runt och vann sin klass. Seglarna ombord var självklart duktiga, men båten visade sin potential. Salongen är stor och rymlig, med god plats i byssan. Finishen känns bra och lösningarna ombord är genomtänkta.

Sedan Pär har börjat prata om att han letar båt där stämningen ombord är förlåtande och god, tog jag en bild på denna. Här får Pär troligen det som han vill. Viss genomgång av utrustningen bör han nog göra innan eventuellt race :-)

I morgon är det dags för Uddevalla regattan. Cheetah gänget önskar alla lycka till!!!

Hälsar Tom

Som spelar lotto denna helg!!

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post193

onsdagssegling

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, August 24, 2011 22:31:48

Underbart!!!!!

Dagens segling blev av den lite onorlunda sorten. Ja, H båten gick bort och vann som vanligt, men starterna blev av dom tightare.....

I första grupp var det en hel flotta som skulle iväg. Sedan Rödön skapade ett stort bleke bakom sig blev det många som ville starta där det låg vind..... Typ på 15 meter av linjen.

Gunnar som seglar själv (singelhand, eller no hand?) tar starten!!!! Bra seglat, även om han var lite missnöjd efter målgången.

Vid våran start blev det tightare.... Vi placerade oss en bit ned för att se till att vi inte fick folk i lä om oss. HP kom med bra fart och fick in nosen så pass mycket att vi fick höja. Sen faller Hp medan vi pressar 6 an upp mot startlinjen. När vi faller för styrbord kommer Andreas mot oss för babord och får vända och falla av. I le, akter om Hp kommer 36,7 an i bra fart och träffen är ett faktum. Hoppas det gick bra, Gubbar!!!!!

Fokus blev rubbat en hel del och det tog ett tag innan vi började segla.

Hamnade snart i skugga och slår in mot Rödön för att skaffa oss fri vind. Alla går vänster kanten in mot hamnen untagen 606an som tar Bodele sidan.

Det är en hel del ström ut ifrån Bäveån, men samtidigt svårt att säga vad man vinner/förlorar på.

Vid rundning är vi efter H-båten, HP och 36,7an.

Vägen hem blir lite trög. Vi får bra tryck en bit innan vinden plattar av. Vi stannar kvar på linjen ned mot rundning och lägger oss i lädet. Nedtagningen på två gubbar går bra i den svaga vinden och vi tar några längder på momentet.

Tyvärr glider båterna ifrån på nästa ben. Vi släpper lite på skotet och ändrar formen på seglet, men endå glider det större båtarna iväg. Vi tar in en del på H-båten, men inte så att 1.29 känns bra.......

Vi seglar in i hamnen och forsöker få lyft och lyckas väl med detta. Här inne ligger vi också i lä från strömmen och snart dras peket ut.

Gennakern flyger upp med rasande fart och drar snart iväg båten. Vinden är avtagande, men något lite stärkare pust träffer oss ibland. Avståndet framåt är som förut, men H-båten passeras. Nedtagningen blir lite stökig. Avlastaren, den utan fall, är öppen, inte gennakerfallet. Björn och jag skrattar åt det inträffade och löser problemet.

Micke är duktig och stannar kvar akterut och styyyyyyyr båten med van hand :-)

Något dramatiskt måste hända om vi skall ta målskottet denna dag. Vi ser H-båten komma länsandes ute i medströmmen med bra tryck i seglet. Valet blir att gippa dirrekt för att utnytja ström och skärningsvinklar. När HP rundar innan oss ser det ut till att dom skall göra det samma, men snart fortsätter dom rakt fram.

Vi får bra fart ned mot öa och avståndet fram krymper raskt. Synd att vi gör så nu och inte dom två föregåande länserna, säger Micke.

Även om vi närmar oss hinner vi inte fram innan skottet kommer! HP med två straff glider över linjen som första båt!! usch :-)

Våra vänner från Vänersborg tar andra passering och vi själva trädje som omräknat blir 4!

Även om det gick lite plast idag så är miljön mycket givande. Vi lär oss alla och resultatlistan visar att tidsskillnaderna krymper mellan båtarna!

Grattis H-båt Team Torge!!

Hp avslutar tydligen alla seglingar med att hissa Emil upp i masten. Vi fattar det inte, men med stryk dom två senaste seglingarna finns det risk för att vi snart får kopiera detta vinnande koncept :-)

Micke tittar under båten på väg in och hittar snäckor på båtens skrov..........

Ja, ha!

Hälsar Tom

 • Comments(24)//www.cheetah30.se/#post192

Tjörn Runt Bilder

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Tue, August 23, 2011 20:38:06

Ett mail från Claus Marmbäck damp ned i maillådan full av fina bilder på Cheetahn. Sällan vi ser oss själva!

Tack så mycket Claus! Uddevallaregattan med 1000 kronor till vinnare av sportsbåtspriset närmar sig. HP 1030, Svanesund melgesen och vi själva kommer iallafall. Kul om vi blir en massa båtar....

Kyrkesund! Med rev....

MVH Tom

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post191

Grattis !!

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Mon, August 22, 2011 20:02:55

Vi gratulerar Peter Szamer som gruppvinnare av Tjörn Runt! Båten, Gullan, visade fint driv i hård vind. Nu ser vi fram mot att se henne på hemmaplan på onsdagsseglingarna! Grattis Peter!

Foto: Peter Szamer

Ryktet säger att det gick bra i shorthand klassen, men hittar inget officiellt.

Hälsar Tom

 • Comments(0)//www.cheetah30.se/#post190

Tjörn Runt 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sun, August 21, 2011 10:57:49

Vad säger man?

Årets race blev inte det race som iallafall jag hade drömt om. Ja, jag drömde faktiskt om racet natten innan. Micke skulle bara svetsa lite på någon pelletsbrännare innan start. Vi kom 10 minuter för sent........

Alla skrattar när jag berättar historien när vi vid åtta snåret gör klart det sista innan start.

Ute på vattnet testar vi om det är möjligt att bära våra genakrar vid starten.

En vinnare?

En vinnare 2?

Vinnare 3?

(Vem sade att Tjörn Runt var död? Peke i trä är cooolt!)

Snabbt blir valet den gula. I grupperna framför oss ser vi några båtar bär sina och 1 minut innan start hissar vi. Konstigt nog är det inte så där trångt vid lovartsmärket, dom anar nog problem när vi drar ut vårat peke?

En melges med Pavia i spetsen höjdar upp direkt efter start och får fri, men snart svag vind. Vi skär också upp en del, vilket gör att vår axelration kommer av sig.

Under bron kommer motvridet och vi får plocka ned. Snart ligger vi 41a i grupp 4 och ser spjuten i grupp 5 komma upp i häcken på oss. Under bron blir valet på insidan Brattön taget. Det ligger lite vind där och båtarna puffar sig fram i byarna.

Grupp 5 kommer som tåget!

Några båtar går utsidan och troligen förlorar vi på att inte göra samma. Cheetan är så i behov av vind för att röra sig framåt. När vi kör in i stiltjebälten så stannar vi ganska enkelt.

Goa gubbar i Tjörn Runts anda?

Större tyngre båtar kan glida på sin tyngd och förbi oss, och ibland i lä...........

Snart är vi förbi öa och sträcker ned mot Berga/ Wallhamn. Vinden ökar på, men är byig fram till fjorden vrids, där den blir mer stabil.

Hård vind betyder rev på båten. Snart har vi ett rev i storen och börjar faktiskt att plocka lite båtar. Vi klarar att hålla oss undan slagdueller och har en rätt så okomplicerad resa ut mot Åstol. Resultaten på nätet säger att vi låg 23 i gruppen där och det måste man vara nöjd med efter den starten.....

Svanesund Melgesen!

Efter lite kanelbullefika på relingen är det dags att börja slagen mot Klädesholmen. Vi får några fint placerade slag och plockar en del på dom närliggande båtarna.

Med 2 meter och 30 cm köl, pip, så är det svårt/läskigt att röra sig inne blant gruset. Läser att Teknova går på insidan vid "Klädesholmen" undrar hur djup dom sticker?

Ute på havet står det bra med vågor. Även om vi seglar en hel del så är det mycket sällan att vi tränar i lite mer guppig sjö. Hur tar vi vågorna bäst? hur ska vi röra oss i slagen? Hur ska vi skota seglen? I efterhand blir det uppenbart att vi måste träna mer på detta!!

Väl ute i havet kan vi börja släppa på skoten och Cheetan skjuter sin vana fart. Det är svårt att förmedla känslan, men det går så in i helvete fort! Vattnet forsar och rinner in överallt. Som på Hermanö runt så lägger elektroniken av. Det blir för mycket vatten!

Björn trimmar storen. Tyvärr utan långa fingrar på handskarna..........

Micke lägger båten lovart om alla båtar och ger seglen fri vind. Vissa båtar passeras på några sekunder och många ropar glatt till oss. Det är svårt att säga om vi seglar så snabbt som vi skall efter båten lys. Det är nog lätt att tycka att det går tillräckligt fort ibland. Vi har tränat en hel del på kryssen, men frågan är om vi inte bör träna lite mer aktivt halvvind och läns också?

Inne vid Kyrkesund får vi en hel del uppmärksamhet av speaker Arby. Tyvärr hamnar vi i en tät grupp med båtar och stannar upp. Flera båtar glider upp bakifrån och tar sig forbi. Känslan är att detta har man varit med om för.

Resan genom sundet kunde snart ha blivit en tråkig historia, men vi klarar oss bra. Micke höjdar i byarna och går på fart. Vid ett tillfälle ligger vi MYCKET nära bergsväggen. Lite tur skall man ha!

Snart har vi Stigfjorden fram för oss och alla vet vad som kommer hända. Vinden har varit någonstans mellan 11-14 sekundmeter.

Närmare 100 kvadratmeter röd gennaker skall upp i luften och alla vet att nu skall det gå undan.

"Jesus for Life" ligger precis framför oss vid fjordens ingång. Deras båt går alltid bra.

Hissningen går bra och i början får vi ha tålamod och platta en hel del.

Snart är det utrymme för att skära och farten ökar, och ökar, och ökar, och ökar...........

När man seglar så snabbt blir alla beslut viktiga. När skall vi gippa, vart skall vi passera andra båtar och hinder, VMG?

Att gippa en gennaker i 5 sekundmeter på Byfjorden är något annat än hård vind ute på kusten. Snart ligger vi där i vattnet och undrar på vad som är upp och vad som är ned........

Men vi vet vad som skall göras och snart är vi på rätt väg igen. Tyvärr råkar någon båt med fotografer ligga just där...... Dom vittrade kanske blod?? :-)

Vi börjar att plocka båtar i snabb takt och stämningen stiger ombord. Snart ser vi att fjorden smalnar av och just där seglar två spinnaker båtar......

Det snabba beslutet blir att gå mellan och det ser ut till att fungera. Ett tag.

Snart är vi i Magnus Rassys spinnakerskugga och farten dör!

Efter några minuter och flera passeringsforsök kommer vi fram till att vi får låta dom gå för att få ny vind. Just då, när vi omsider har fått fri vind, händer det.

Gippen blir för hög, skotet är för hårt, båten har ingen fart. Broachen kommer som brevet på posten. Le skotet har kilat sig fast i förstaget, sen lagt sig på knapen i fören, där får vi börja. Snart har jag lossnat detta och börjar hissa på masten. Seglet är tungt! 100kvadratmeter segel med tusentals liter vatten på ÄR TUNGT!

Det är bara att dra in seglet i båten. Micke, hoppar, akterut och forsöker påbörja seglandet igjen. Han inser att skotet har lindat sig runt rodret!!! Kommentaren - Nu är jag inte mottaglig för mer information" kommer nog leva kvar ett tag framåt.........

När vi omsider har ordning på grejorna har vi fått en brant gennnakerbog inn mot mål.

Farten ökar och båten flyger fram över vattnet. En motorbåt kommer planande, men måste gasa för att ta inn oss. Loggen visar 18 knop!!!!!!!!! Vi passerar målbåten med tre meters marginal till glada tillrop.

129 plats räckte prestationen till. SKIT!

Samtidigt är det nu det börjar!

Det är nu vi måste träna, testa, fila på detaljer, för att segla ännu snabbare. Hur gör vi i hård vind? Hur ser det där Djävulshålet ut?

Hur gasar vi i starten? Hur trimmas båten i byig vind? Hur ser vi till att samspelet fock/stor flyter på för att förhindra för mycket roderarbete?

Det är SÅ mycket vi skall göra och som tur är livet långt?

Vi börjar på onsdag!!!!!

Sen vill vi, Sussi, Björn, Zanda, kapten Micke, Krister och jag, gratulera alla vinnare!

Särskilt Peter Szamer, som vann sin startgrupp! Kul!

Även Stefan Pavia, med Cheetah gast Daniel, seglade mycket bra med sin Melges!!! Total 4 i grupp 4 är mycket bra!

Eftersnacket handlade om vädret. HP 1030 gick tydligen på grund. Flera mastbrott och en 606a som sjönk!!

Fast gubbarna verkade nöjda ändå?

Hälsar

En motiverat Tom

 • Comments(5)//www.cheetah30.se/#post189

onsdagssegling

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Wed, August 17, 2011 22:40:18

-För att vara vindstilla så blåser det rätt så mycket!

Mickes kommentar skapar skratt i cheetahn innan vi åker ut på ännu en onsdagssegling. Det oranga laget har laddat med sina kepsar och psykningarna haglar när dom passerar oss.

Kul! Det är som i dom goda gamla dagarna i fotbollens omklädningsrum.

Regnet öser ned på vägen ut på fjorden.

Samtidigt med att vi plockar upp Krister ser vi att det är dags för den vanliga normalt kryss läns banan. I dag vred vinden och vinklarna blev lite annorlunda än vanligt. Särskilt starten!

Vi kommer iväg som andra båt, efter Hp'en som drar ifrån. I lä om oss kommer 36,7 fot Firs i bra fart och höjd. Viiips så är vi väck. Vindvinkeln gör att både Hp och Firsten pekar rakt upp mot märket och bildar ett led där vi ligger sist. Vi gör ett slag, men ön framför oss gör att vi får falla tillbaka ned i spåret som dom andra följer.

Uppe vid rundningen har Hp tagit en klar ledning i den stora klassen. Vi rundar som trea och laddar för en snabb läns.

Tja. Hp kör med sin stora gennaker som trots allt är större än våran. Vi kryper inget närmare, men sedan vi plockar ned i rundningen så tar vi lite ändå. På andra kryssen hamnar vi i lite knöande med Firsten igen. Sedan vi passerade dom på den första länsen ligger dom nu bakom oss. Trots allt är det svårt att hänga med för oss på kryssen och snart får vi slå något slag vi helst inte vill slå.

H-båten seglar mycket bra framför oss på Sunningesidan. I varje by ser vi hur Fredrik styr upp och plockar höjd. Bra Fredrik!!!

Runt bojen blir det trångt. Strömmen gör att rundningen blir svår att beräkna. Flera båtar kommer nära som vi. Vid hissningen gör vi väl våran klart största misstag. Gennakern slår knut på sig och Kristers och mitt fixande styrs skeppet rakt in i vindlä........

När vi får upp den! så har avståndet till våra tävlande ökat med en hel del meter. Skit, men men, vi lär oss!!!

Även på den här länsen plockar vi en del på dom andra. Med fyra ombord är vi iallafall lätta även om semesterkittet ligger kvar i båten.

Ännu en gång kör vi kinesen och tar en del meter på detta. Micke beslutar att segla vänstersidan och det visar sig att vara rätt. Med ett stärkt motvrid på Hp en uppe vid märket så känns det som vi kan klara av att ta in mer......

Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Vi har en bit kvar när Leif skjuter målskottet. Duellen med Firsten förlorar vi efter en tight målgång. Vi forsöker segla om dom i le vid att skaffa oss vinkel för att skära oss framför. Tyvärr misslyckas vi, men nog en händelse till handlingarna!!!!

Efter målpassering ligger Hp och väntar på oss. Emil klättrar tydligen i masten för att hämta ett fall. - Det gör vi på banan, ropar Micke glad tillbaka!!

Sen kan man undra vad gubbarna i Hp önskade sig under regnbågen innan start???

Vi gratulerar Hp med vinsten, H båten till andra pris och Firsten till tredje. En roligt och tight seglats där man lärde sig mer!

Krister, Björn, Kapten Micke och Tom tackar för fikat och visat intresse!

 • Comments(9)//www.cheetah30.se/#post188

Orust inshore race 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sat, August 13, 2011 23:58:09

Det är bara att gratulera Svanesund segelselskap med ett av kustens bästa event!

Årets Inshore race blev en hit från början till slut. Med en ökning från 14 båtar måste det vara något som görs rätt!

24 båtar hade kommit för att segla i skyddade vatten på insidan av Orust/Tjörn. SMHI hade lovat ostlig till sydostlig vind, men som alla vet så gör vindarna lite som dom vill på insidan........

Fredrik och jag tog båten till Svanesund för att kunna njuta en glass efter racet i lugn och ro...

Det är bara att erkänna först som sist, resultaten var inget att skriva hem om. Fast 7 dagar innan TR var det mer än trevligt att segla lite.

På land innan start hittade vi två flaggor med 100 meter mellan varandra som pekade åt vart sitt håll. Racet blev med andra ord en prövning i att hissa, byta och plocka ned segel.

Skepparmöte 10.00

Redan på första bogen förbi färjan var det dags för gennaker. Normalt är det så att kan vi få upp detta skurna segel så seglar vi snabbt. Tyvärr idag blev vinklarna för branta. Svårt att säga om vi tjänade på att använda det i alla dom lägen som vi gjorde.

På väg ned mot Galtarö tog det lite tid för vi beslöt att byta till den stora gennakern som vi kan gå plattare med. Zanda bytte snabbt och snart sköt vi fart söderut mot Stenungsund. Tyvärr blev inte resan så lång. Bakom Galtarö fyr låg vinden i mot och vi fick plocka ned. Vindexen visade snart på halvvind igen och den röde blev utbytt till den gula igen. Nu tuffade vi på bra, fast det blev brant. Tyvärr var det närmare vindstiltje under Tjörn bron och resan tog slut. Med sin låga vikt är Cheetahn oerhört känslig för stiltjebälten, den stannar helt enkelt. Micke valde därför att ta "lilla Tjörn Bron" där det sto stabil vind. HP 1030 med våra vänner från Uddevalla tog här i kapp oss med glada tillrop......

Någon halv distans senare var det dags att vända skutan norrut igen. Med en just avlagt kort kryss bakom oss beslöt vi att försöka bära den gula igen. Det gick sådär kan man säga. Andreas i HP väntade lite innan dom satte sin och den lilla skillnaden i vinklar gav ett annat resultat.

På väg norrut igen var vinden byig. Ibland fick man kränga och ibland fick man gå i le. Fredrik ville ha promenadstavar med ombord nästa gång, sade han. Sussi trodde mest på en stegräknare.......

Passagen norrut förbi Stenungsund blev en krysshistoria för oss. Drömmen hade varit att det utlovade sydostliga vridet skulle komma, men inte såg vi något till det inte.

Innan Halse nabb fick vi runda ett par öar och där kunde vi igen hissa våran gennaker. Bogen blev inte lång, men vi plockade på närmaste melges 24. Bakom öarna väntade en kryss på oss. Vinden vred och fler båtar ändrade höjd vi flera tillfällen. Vi fick några fina slag och vips var vi framför melgesen. Tyvärr var också Farr 30ian i kapp och gled undan ned mot Svanesund.

Banan gick nu in i fjorden norrut mot Ljungskile. Alla som har seglat här vet att bärgen är höga och fjorden smal. Resultatet blir att vinden beter sig lite udda.

Ett exempel på detta ser vi när vi kommer med våran gula gennaker och möter båt för spinnaker. I allt hissande och plockande så glömmer vi även att ta fram peket vid något tillfälle.........

I Sparreviken ligger den gula bojen som vi skall runda. Vi är i rygg på en massa båtar och peppar varandra att jobba in i mål. Alla båtar seglar mot Svanesund med spinnakrar och vi byter snabbt till den röda gennakern. Vi väljer att gå så långt mot Orust vi bara vågar för att hitta vind hem till mål. Detta fungerar ok en stund innan båtarna på mitten skjuter fart och rycker.

Uppe vid Djurnes ropar Micke att han inte kan styra.- Nu är det du som styr båten med gennakern Tom, ropar han. Vi inser att vi inte klarar av udden och får plocka ned för sen att hissa. Framför oss ligger nu fem sex båtar. Vi närmar oss med stormsteg, men hinner inte riktigt ikapp för att hota. Kör en kines nere vid märket för att kryssa hem 100 meter i mål.

Sammanfattningsvis ett mycket lärorikt race!

Arrangementet efter målgång är ett föredöme för alla arrangörer. Påminner en hel del om Härmanö runt. Målgången är precis framför klubbhuset och musiken och applåderna hörs ut på vattnet när man går i mål. Tävlingsledningen har även speaker som kommenterar målgångarna till glada vinkningar och skratt.

Här har vi gänget!

Svanesundburgaren till 25 kronor sitter fint efter några timmar på havet med Mickes två svettiga mackor på delning. Fredriks mackor låg kvar på bryggan. Lite torra var dom när vi kom hem.....

Alla seglande fick pris ifrån ett mycket imponerande prisbord. Tack för capsen! Vi gratulerar mr 707 med vinsten! Bra seglat som vanligt!

Vi återkommer garanterat nästa år. Hälsar Sussi, Fredrik,Zanda, Kapten Micke och Tom

Här är lite fler bilder!

 • Comments(20)//www.cheetah30.se/#post187
Next »