Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Rödöpokalen 2011

Inlägg av Tom GustavssenPosted by Tom Gustavsen Sat, September 24, 2011 22:28:55

Undrar om det kan bli mysigare än såhär?

Det var dags för årets sista segling. Stämningen var så som den kan bli några dagar innan båtarna skall på land. Alla är lite vemodiga inför vintern.

Efter rorsmansmötet blev det på grund av stiltje, tid över att tjöta en del med dom andra. Alla var glada och skratten var många innan vinden kom. Folk gick i väntan på vind runt och tittade på varandras båtar.

Andreas hade inför dagen tagit på sig HP strumporna till ära!

Snart började vindexen att snurra runt och båtarna begav sig ut på fjorden. Ombord i tre av båtarna satt det bara en gubbe........ Bra jobbat för att få flera båtar till start!

Mr. Murena Göran, byter till en smidigare genoa innan start.

Ombord i Manin var det också segelbyte på gång.

Tommy Andresson seglade ny x-37 för dagen. En mycket fin båt som skulle visa sig vara snabb! Jag forsökte peppa Tommy till att ge lite "sämre" tips, men tydligen gjorde han sitt bästa i dag!

Vi blev 9 båtar som skulle göra upp om pokalen detta året. Banan som vi skulle segla var en klassisk bana ifrån onsdagsseglingarna.

Gunnar kollar hur djupt det är inne vid land och konstaterar att det inte är så djupt som man tror.....

Micke ser stolt ut när 2,3 hk Honda drar med sig en armada ut på havet!!!

Efter en provhissning och konstaterande att gennakern ligger rätt kopplad är det dags att titta lite på startförfarandet. Med en lite annorlunda strategi testar vi oss fram till en lovartstart. Timingen är rätt så bra, men några sekunder sena är vi. Ändå är vi rätt så nöjda, vi har rätt kurs och vi har full speed i båten. Andreas får slå för land och kommer snabbt imot oss. Vi kör för styrbord och snart får Andreas slå igen för att inte köra in i cheetahn. Tyvärr tappar vi lite fart här när vi behöver lova upp en bit för att undvika träff.

Vi gillar Hp och dess manskap, men nästa år får vi nog ta med flaggan. Tror att det vill bidraga till en positiv utveckling för oss alla om vi följer de regler vi skall. Även vi gör fel och det får kosta nästa år, på gått och ont. :-)

Micke väljer att slå sig bort från skiten och snart har vi kurs mitten av fjorden. Vinden kan ha varit 3-4 sekm. och vi klarar oss bra med 4 personer i båten. Ute på fjorden ligger det ok med vind och vi går rätt så bra mot andra båtar.

Uppe vid märket rundar vi inte sådär långt efter våra konkurrenter. Med en snabb hissning och bra segling passerar vi snabbt flera båtar. H-båten kämpar väl och håller jämt med en bra stund innan dom större rycker ifrån.

Tommys nya x går raka vägen med två gennaker båtar jagande. Vi gippar och skotar och gör vad vi kan, men avståndet fram ökar. Till Hp däremot närmar vi oss bitvis.

Vid våran nedtagning kör vi fram till bojen innan det är dags. Med skotningen klar och en fokuserad rorsman går det bra att köra hela vägen i den svaga vinden. Vi väljer högersidan av fjorden och drar bra ifrån H-båten på vägen till Rödön.

Slagen upp till bron flyter på bra och vi gör få misstag. Avståndet till dom framför är nu krymt lite till.

- Gör vi en bra hissning nu så tar vi dom, säger Micke.

Jag börjar dra fram tacklinen och känner snart hur infästningen släpper, FAN! Detta händer aldrig!!!!

Som tur är får vi snart fixat det och jag börjar igen dra fram seglet till peket. NEJ, inte igen! Ännu en gång släpper tacken taget i seglet och dyrbara sekunder rinner i väg. Fast medan allt detta har hänt har Vesala styrt rakaste vägen mot mål! All eloge för det!

När allt är klart går seglet upp i ren frustration och jakten börjar på dom där fram. Våra gippar flyter på bra och Hp`n kommer närmare. Till skilnad ifrån dom väljer vi att plocka focken i den lätta vinden något som vi tjänar på???

Vi forsöker lura dom i en fälla nede vi Bäveåns utlopp, men tyvärr hamnar våran gipp lite fel och vi lägger oss i bakvattnet efter. Nedplockningen går bra på två personer även om det är mycket segel som skall ned i båten.

Kryssen hem blir spännande. Vi förstår att vi är nära dom framför oss i lys, men hur nära....

Resultatlistan visar att vi hamnar 5a av 9 båtar. Skitdåligt tycker kanske du, men vi är nöjda. Vi seglade faktiskt bra i dag!

Väl i mål smakade ärtsoppan underbart efter några timmar utan mat. Juniorerna som seglade våra tvåkronor var tydligen glada för sina upplevelser på fjorden. Kul att tjejerna gick och vann deras tävling! Blog Image

I den stora tävlingen blev det jämt. Tommy vann med sin fin fina båt. Roligt när nya projekt visar potential!

Synd att säsongen är slut. Suget efter havet och nya tävlingar är minst lika starkt som i april...

Ses nästa vår!

Ludvig, Björn, Micke och

En sugen

Tom

Som undrar om denna krockkudden är till Pär under morgondagens matchrace :-)

  • Comments(10)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tom Mon, September 26, 2011 11:17:57

Håller med dig Daniel. Tror att vi alla klarar detta på ett bra sätt.

Posted by Daniel Mon, September 26, 2011 07:55:41

Håller med om att regler skall hållas!

grosshandlare är inte ok.. o det vet alla, även om man har stor båt så går det att styra eller tajma starten bättre än att man gör en grosshandlare o tittar undan.

Mer protester när nån gör fel!.. vi har ju bra sammanhållning så jag tror att alla klarar en diskussion efteråt utan att bli sura till veckan därpå:-)

Posted by Andreas i HP Sun, September 25, 2011 22:53:11

..likaså ett överlapp Pär, du vet att en 2krona inte har 2,5m peke.. så för att etablera överlapp....
Men en utmanande segling fylld med härlig action från start till mål?
Hur många straff blev det?
O du, Pär hur är det med styrbord o babord? Minns liknande situation i Stockholm förra året...

Jag tar med fendrar upp till stockholm när Team HP med Pär som rorsman skall segla där, men ser vi dig så här bestämd/agressiv tror jag vi kommer ta hem det!
Kommer vi bara ihåg båtfarten oxå...


Bra seglat av gubbarna LG o Göran idag...de verkade seglat förr!
Posted by Pär Bäck Sun, September 25, 2011 16:54:40

Det skulle behövas fn hel madrass när team HP drabbar samman med varandra.Men kapten Andreas tror fortfarande att han sitter i sin HP när nan kommer in för rundning. två våglängder kan vara väldigt långt ibland ;-)

Posted by Andreas i HP Sun, September 25, 2011 15:19:46

Grattis Tommy+besättning till segern.
Ni seglade bra från start till mål.
Hatten av för er!
//A

Posted by Tom Sun, September 25, 2011 11:41:25

Tyvärr Pär. Det blir ingen matchracing på mig i dag..... Finns risk för att även jag behöver en sådan kudde :-)

Posted by Tommy A Sun, September 25, 2011 08:29:46

Tack för en trevlig seglingssäsong på Byfjorden.

Ett särskilt tack till Leif Bäck som Seglingsledare o Fixare, Lennart Hansson som Kölbåtsledare. Och för övrigt alla trevliga seglare i olika båtar som vi har kämpat mot.

Tack,tack Tom för de trevliga kommentarerna och dina fina bilder varje vecka.

Posted by Pär Bäck Sun, September 25, 2011 07:47:57

Tom din räv! Eller skall jag kalla dig seglingens svar på Petter Nortug. Jag hoppas att du dyker upp idag så att vi får segla om detta uttalande. :)

/Pär

Posted by Andreas i HP Sun, September 25, 2011 00:13:52

Hejsan o tack för iår! Fantastiskt dag, idag seglade vi 3 pers, o bytte lite roller, lite ovant men utmanande o kul.
Andreas K som ofta fick lyssna till namnet Emil kämpade på bra med gennakern. Ewa styrde o körde fall o stor o fock o fördäckare omvartannat...
Vi hade bra båtfart idag o seglade bra men hamnade i ett par problem vid gennakersättning o 1a nedtagningen. Den kostade mycket då gennakern kom runt fockskotet (trassel vid nedtagningen) o det tog lång tid innan vi kunde segla med rätt trim på kryssen upp.( o andreas fick reparera o packa om gennakern mm som tog nästan hela kryssen upp till märket...

En härlig 1a läns ner då vi seglade ifatt X37an o satte press, o kunde passera o runda som 1a, men då kom strulet med nedtagningen av gennakern o ni i Cheetahn var ifatt, o vi tappade X37an, jag valde att försöka segla på andra kanten mot X37an o Cheetahn...Kanske inte bästa valet :-/ men men hyfsat bra båtfart. Vi tappade på X37an men rundade före Cheetahn. Ny läns där vi tyckte att vi kom ifatt X37an o bra sista kryss då vi fick upp bra riktigt bra båtfart. Kul. Men vi kom in som andra båt , o eftersom vi ledde en stund så är det surt.
3a totalt var positivt. o det var tajt emellan placeringarna.

Tror vi alla skulle må bättre av att diskutera vilka regler som skall gälla på onsdagsseglingarna.
Denna gången gjorde jag fel o tog inte straff då jag inte uppfattade att ni fick lova då jag slog i lä om er. Men är det så skall ni påtala det o jag ta straff eller diskas.

Situationen uppkom då vi fick ducka pga grosshandlarstarten (som vi tajmade perfekt i lä om dehlern med bra fart upp o vi såg att Dehlern var för tidig o ropade...men han lovade inte utan föll av...(för att undvika att tjuvstarta) o vi låg med överlapp i lä o för att undvika kollision fick oxå falla...sedan kom vi in i deras skitvind o sedan slog vi för att komma undan med dålig fart...sedan försökte vi slå direkt för att undvika att störa er...2 täta slag men med knapp styrfart...
Vi kunde väntat 2 båtlängder till o påkallat plats för land så hade ni blivit tvugna att ge oss plats(slå)...men vi försökte att lösa det ändå... o jag trodde jag inte störde er.
Men stor ursäkt i alla fall från mitt håll!!

Jag kan konstatera att starterna blivit tajtare och det ofta är felaktigheter och jag skulle vara positiv till att följa regler. Men då måste det bli en disk efteråt då många felaktigheter får en följdeffekt osv...
Så detta är en bra tråd på er eminenta blogg micke o Tom!

I år har jag sett att folk seglat på båtar, märken, rundat fel håll, grosshandlare,tjuvstart välningsskyldigheter mm som trots protestrop ej reagerats på. Ni satt ju o sade oups oups oups. men ni sade aldrig protest!.
Hade ni gjort det hade vi snurrat då vi diskuterade det, men ingen hos oss uppfattade något..

Rätt skall vara rätt! O vi seglar väl för att lära oss, så tar vi reglerna med mer allvar o ändå gör det med god humörsanda o repsekt så tror jag vi alla skulle bli bättre seglare.

Sedan har väl vi alla olika syn på vad som händer på vattnet från olika båtar...

Men som sumering

1) Tack Leif för ditt engagemang
2) Tack Lennart för de åren som kölbåtsledare
3) Tack till Micke o Tom för en trevlig Blogg
4) Tack till team HP(Orange) som iår satt färg på tillvaron
5) Tack till alla fajter mot er i Cheetahn (o denna gången trodde vi verkligen att ni slog oss o så var vi ändå före med stooooooor marginal) Kan livet bli bättre?:-)
6) Tack H båt o alla andra båtar för roliga fajter på Lys med spänning ända in i klubbhuset för att räkna ut hur det gått:-)
7) tack till farfar som hänger på fortfarande. (för min del roligare nu än att tom bygga optimisten ihop)
8) sist men inte minst...tack till Ewa , min fru som jag gillar mest av allt att segla med.

Nu blir det att fundera på vad vi kan göra snabbare på båten till nästa år...förutom en lätt rorkult som skall hålla...

MVH Andreas

Posted by Sussie demant Sat, September 24, 2011 22:41:10

Åhhhhh.... jag ville varit med, jäkla jobb som hindra mig..... Ni e grymma!