Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

2:a på Pantaenius Bohusracet

HomePosted by Mikael Vesala Fri, July 03, 2015 10:29:50

Årets Bohusrace kommer jag att komma ihåg som Smultronracet. Mycket för att det mestadels var ganska lätta vindar, men också för att vi fick hyfsat mycket sovmöjligheter.

Det är första gången jag kommer i mål såpass pigg att jag orkade med en krogrunda till sena natten efter målgång. Kul!

Inför racet blev vi satta som favoriter på Blur om det blev lätta vindar och lite öppet. Kul, men det kändes lite svårt att leva upp till och jag mest log åt det. Vi som 28 fots båt ska ju slåss mot riktigt stora båtar, och vi har ju lika höga handikapp som många av dom. Och dessutom har vi ju sällan presterat i lättvind, det är ju när det brallar som vi har presterat förr.

Starten missade jag totalt. Missbedömde vinkeln och luckan vid lo och fick inte plats. Bara att vända tillbaka och starta om.

Gott nog blåste det på bra runt 5-7 M/s och vi hängde med bra ut under bron. Redan vid Korstensholmen minskade vinden och Coden kom upp och det blev vår räddning. Med den hänger vi med i lätta vindar på ett sätt vi inte gjort tidigare. Parkerade i bleke några minuter innan avstickaren in till Ljungskile, men satte mellangenakern och drog in i Ljungskileviken.

Stärkte självförtroendet med att runda som tredje båt.

Fortsatte ner i mot Svanesund men när vi gick under höspänningsledningarna så friskade vinden i och vi bestämde oss för att coden var för stor, och skulle ner.

Tänkte vara smart och rulla ut focken först och sen in med coden. Men ack så fel det blev.

Toppen av coden rullade inte in sig utan började flaxa ut trots att flera varv skot var runt där nere. Fick inte till det utan det blev bara värre och värre. Kunde inte komma på något annat sätt än att falla av och rulla ut den igen för att sedan rulla in. Sagt och gjort, plötsligt Länsar vi med bra fart mot alla våra konkurenter och alla millimetrar vi kämpat oss till var borta...

Efter någon minut är vi klara med coden och vänder tillbaka, men då är Olsson i Farr 30 kapp och förbi! Vi följs åt ner i fjordarna och går under tjörnbron före farren, men dom vi delar på oss vid Lilla Brattön. Vi väster och dom öster. Trodde coden skulle hjälpa oss i det lätta på insidan, men så katten heller! När vi möts längre ner i Hakefjorden så går dom före oss. Typiskt...


Svanesund. Här före Olson farr 30 igen.


Inte fasen lär jag mig något heller, för vi delar på oss runt Dyrön- Åstol med. Farren går söder och vi norr eftersom vi gick närmare tjörnlandet det blev naturligt att gå där. Måste Komma ihåg detta till nästa år! Vem som tjänade på sitt vägval- Farren förståss, före vid Hätteberget...

Sträckan upp i havet blir odramatisk. Vi turas om att sova. Byter från fock till Code, från code till minsta Genakern, och nu går vi bra. Ser hur några har problem vid en uppankrad jättepråm utanför mjölskär, och har tagit ner seglena. Men det är gott om båtar närmare, så jag bedömmer det vara onödigt att assistera.

Känner att det är dags att byat till större genaker och sätter röda. Fel val, skulle varit den vita... Påt igen. Phu...

Inne vid Hamburgö ser jag en båt med spinnare som kränger kraftigt på rakt nordlig kurs!
Det står en helt annan vind in över land!
Gippar snabbt över på styrbord och går in mot land och mycket riktigt vrider vinden plötsligt från syd till sydost när vi närmar oss land.

Vid sotens svartskär blir det för brant och vi tar ner den vita. 5 minuter senare åker den röda upp och vi glider på fint i lätt So vind.Tar ner igen i gattet mellan Bringebärsholmen och Korsön. Kort kryss in mot fjällbacka. Hissar igen efter Valön och tar blurvägen ut.

Ute i farleden byter vi till stora vita igen och kör på. Använder Kosterfjorden till att turas om att sova.
Märkligt det där med hur lätt jag somnar under dessa förhållandena. Hemma kan jag ibland ha svårt att somna, men när jag kryper in i stickkojen på Cheetah så tar det inte många sekunder innan jag slocknar. Vaknade ett par gånger i gipparna och undrade varför det var nödvändigt att gippa så himla ofta när vi var ute på öppet vatten, men i själva verket hade Ulf kört långa ben över fjorden medan jag sov som en gris ...

Rundade Furholmen i strömstad och sträckte med Coden till Trestenarna. Gick som tåget och plockade båt efter båt, och jag konstaterade att vi fortfarande omger oss av grupp 5-båtar (vår egen startgrupp) vilket är lovande för slutresultatet.
Resan ner efter trestenarna blev odramatisk och skön segling ända ner till Mjölskär där vinden blev lite för stark för Coden. Gjorde samma misstag som vid Svanesund och rullade in med focken ute, med strul som följd. Etter värre vek jag ner trasslet på BB sida över linorna till genakern, så vi fick snöpligt glida över mållinjen med saxad fock och stor.

Även detta år kom resultatet som en glad överraskning på prisutdelningen! Jag har så himla svårt för att känna om det gått bra eller dåligt, så när dom ropade ut Cheetah på andraplatsen i Grupp 5 så var det en härlig överraskning. så himla kul!!

Efteranalysen ger mig stärkt självförtroende. Vi hade ca 15-20 minuter seglad tid upp till DAD som vann, och jag kan identifiera åtminstånde fyra misstag där vi tappade den tiden.
1: trasslet i Svanesund , 2 Vägvalet norr om Åstol, där tjänade Olsson i Farren 10 minuter på oss genom att gå söder om , 3: Gick för långt väster ut vid smögen innan vi bytte till stora genakern. 4: trasslet med coden som förhindrade oss att köra genaker över mål.

Det är gott att veta att vi nu seglar båten såpass bra att vi faktiskt kan segla upp till båtens potential. Den stora biten att öva in nu är starter, strategi och taktik, samt kryss i stark vind och vågor.
Har en dröm och ett mål som driver mig nu:
Att kunna kryssa Cheetah lika bra som de bästa Farr 30!

Tack Ulf Brändström för ett gött race!!  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mikael Vesala Fri, July 03, 2015 11:22:53

Tack Mattias, blurvägen har nästan blivit standard nuförtiden :-)

Posted by mattias Fri, July 03, 2015 11:07:03

Grattis :-) det var bara lite anoying och se er komma farande vid utgången av "blurvägen" som skjutna ur en kanon. :-) häfigt båt, och bra seglat.