Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Big boat race

KappseglingPosted by Mikael Vesala Tue, May 31, 2016 00:52:03
Så skönt att vara igång igen! Big boat race blev en riktig choke-start. Förra helgen stog båten fortfarande i garaget, och en vecka senare är en intensiv kappseglingshelg till ända.
Gjorde nästan lika många starter på denna helg som hela förra säsongen om man räknar fredagens träning och omstarterna pga tjuvstart.
Verkligen lärorikt och vi är med och tar för oss på ett helt annat sätt än tidigare.
Men det är ingen fördel att vara minst och långsammast på kryssen i ett 38 båtar stort startfällt, och än är jag inte tillräckligt bra på att starta för att kunna utmana riktigt och komma iväg i fri vind. Men båthanteringen funkar fint nu, och saker som ska upp kommer kommer upp när dom ska, och vi kör på ganska offensivt nere vid länsrundningarna. Förr om åren var det oftast vi som sladdade runt i vida svängar, med genakern vilt flaxande och fick snopet se på när andra kom på innern och tog plats, men nu känns det som vi har så bra koll på grejerna att vi kan ta ner lite senare än de runt oss, och ta oss upp på ett fint innerspår.

Fredagens träning var kanon och alla som anmält sig fick en timmas coaching. Vi fick med oss Andreas Turesson, och vi försökte träna lite extra på start och hur man skulle lägga upp taktik som liten och långsam kryssbåt. Vi hann med 6 starter under fredagen om man räknar tune-up racet.

Trots detta så så blir det en ojämn kamp eftersom vi ofta blir överkörda av större båtar och måste segla defensivt och försöka komma ut i fri vind. Kan man inte segla dit man vill så kan man oftast inte segla smart heller. Vi seglar oftast andra båtars race. Det speglar sig ofta i det att vi ligger bland de sista vid toppmärket efter första kryssen. På länsen tar vi ofta in ett antal placeringar, speciellt om det blåser lite mer, och det underlättar förstås fantastiskt på andra kryssen att kunna segla i fri vind i större utsträckning. Först då kan vi leta vindskift och försöka hitta den kant som är gynnad, och det märks för vi rundar oftast lite högre upp i listan. När vi väl rundat så är vi snabbast i fältet som väntat, men det räcker inte till för att kompensera helt.
Vi seglade in på en 27:plats i totalen, vilket jag tycker känns rätt ok med tanke på den hårda konkurrensen, det skilde inte många minuter mellan första och sista plats. Lite mer vind och vi hade gjort bättre ifrån oss.

Men oj så kul det är och jag blir verkligen triggad att försöka bli bättre. Att kunna tima en start perfekt skulle ju vara en bra början....

Besättning på race:
Fr, vänster: Jag, Kim Sundén, Christer Sörvik, Björn Grönesjö, Johan Sahl

På fredagens träning körde Wilhelm Erixion o Christer Sörvik med mig.
https://www.facebook.com/johan.sahl.3/videos/10154276592985229/

Alla resultat här:
http://hjbk.org/Sailwave/MBBR/Resultat_2016.html
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.