Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Sommaren som gått...

HomePosted by Mikael Vesala Fri, August 05, 2016 01:11:08
Tjena!
Länge sedan nu. Somliga av er kanske börjar fundera på varför. Har han börjat tappa sugen eller vad? Nejdå, men sanningen är väl en blandning av att Facebook tar över allt mer och och mycket av det jag gör har hamnat där istället. Det är mer lättilgängligt men också lättare förgånget. Man kan ju undra hur länge bloggar kommer att vara aktuella. Men det känns somm att bloggen fyller en funktion ändå i det att man kan lägga ut texten lite mer om man vill, och skriva längre fylligare reportage.

Nåväl, Det har varit en fantastisk säsong för mig med två resor till västindien och kappsegling med Micke Ryking i hans Classe 40, de vanliga seglingarna här i Liros Cup, Bohusracet, ORC-VM med Anders Hansen i Köpenhamn.
Åsså en veckas semestersegling från Grebbestad till Skagen o hem igen!

De race jag inte har skrivit om är Leröy smögen race, Väderö race och ORC-VM.

Leröy Smögen Race blev en inomskärs bana pga hårdvind. Racet klarade sig riktigt bra, men senare på kvällen blåste det kuling och det pep i bra tom. inne i Smögens hamn.

Banan var en klassisk djungelbana som startade vid hamninloppet till Smögen och gick i stora drag ut till ostpricken vid Hamnebåden, Hållö och tillbaka in till en grön prick vid reningsverket två varv samt ett tredje varv där vi bla skulle runda skäret i gapet.

Besättningen ombord var en en helt ny konstellation som inte seglat ihop tidigare och eftersom vi saknade erfaren fördäckare och genakertrimmer så styrde jag på kryssen för att sedan byta roll och lämnade över styrningen till Sussie, hissa genaker och sen trimma den. När vi sedan tagit ner och rundat så bytte vi tillbaka igen. Funkade riktigt bra!

Vi hade bra med vikt på kanten, så kryssarna ut längs Hållö var vår starka sida, medan länsen in blev lite för brant eftersom en rundning var lagd uppe vid röda pricken vid kleven.
Vi fick alltså sätta och ta ner två gånger på den länsen medans många klarade att köra hela vägen.
På sista varvet fick jag hjärnsläpp och gick väster om Hatteflu när vi skulle gått öster om och förlorade minuter. Fasen så trist tabbe när vi seglat så bra. Men vi gjorde några bra rundningar på slutet och tog in bra på täten, tog de sista två båtarna och trodde vi var på väg mot seger, men så här vi plötsligt målskottet och får lite snopet gå i mål som tvåa.

Per Algotsson i X-79 gick imål hela 5:40 före oss. Sölve Larsson i Omega 34 blev trea

Seglade med mig gjorde Sussie, Lars Ahlkvist, Zanda Nyström, Och Anders L .

Nästa race Blev Väderö Race.
Hade tänkt hoppa det racet eftersom jag skulle ner till ORC-VM, men när jag såg deras snygga promofilm och dessutom blev triggad av Peter Amundin i Ninja, så kunde jag inte låta bli. Fick till anmälan och besättning med kort varsel och seglade upp båten till fjällbacka.

Ytterligare en ny konstellation på båten med Björn Grönesjö och hans far, Wilhelm Eriksson, och Christer Sörvik. Lite kul kuriosa med Björns far var att det var 40 år sedan han kappseglade senast och det var just väderöarna runt!
Vi startade fint och hängde med Mum 36:an och Arconan bra i den friska vinden. Det var gott med ordentligt med vikt på kanten i den friska vinden.
Efter rundning av sotens svartskär satte vi mellangenakern och cheetah axar sådär som bara cheetah kan. Upphör aldrig att njuta av dessa underbara repor. Mindre båtar man seglar förbi ser ut segla i sirap...
17 knop i full kontroll... mumma...

Vid Hjärterön går vi förbi Arconan i full planing, men tyvärr klarar vi inte att köra genakern förbi Hjärterö utan måste ta ner. Här strular det en aning och Arconan går om oss igen, men efter hjärterö kör vi upp den igen en kort bit ner mot grötskär och går om dom igen.
Nu ska vi ut och runda Södra syster. Blir en sträckbog ut med några slag genom gruset. Arconan går om strax innan Södra syster. Känner mig otroligt nöjd med att dom behövde hela sträckan ut för att gå om oss, det är ju ändå en 10 fot större båt med duktigt folk ombord.
Sen upp med den röda igen. Tyvärr har vinden gått ner lite nu, så det blir inga 17 knop, men vi lämnar snabbt Arconan bakom oss igen, passerar Göran i CB-66 och tar sikte på en smal passage vid Risholmen. Plötsligt så släpper tackhornet och genakern flaggar rätt ut. satan också... vi får snabbt ner den och det visar sig att min tagling har gett med sig. Knuter snabbt en pålstek och hissar på igen. Tappade givetvis massor på det och i vindskuggan bak valö är faktiskt Göran om igen.
Tar ner i god tid innan vinden kommer i näsan som den alltid gör här och försöker få fart i båten. Så fort vi kommer ut i vinden igen så går vi om Göran, rundar vita bojen och kör sista kryssen upp mot sista märket. Ser att Gustav i Compisen ligger en bit fram. Kan vi hinna ta dom med tro. Dom rundar rätt långt före oss, men vi tar in bra på länsen ner. Dom går på platten raka vägen ner, medan vi skär norr om lilla Enerskär. Precis när vi ska lägga sista gippen in mot mål kommer en rökare och broachen är ett faktum! Fan, inte nu!!
Kämpar med rodret för att få grepp o styra ner, men inte. Vi måste släppa ett par meter på fallet innan båten rätar upp sig.
Här trodde nog Gustav att saken var klar, men vi får upp genakern i topp och drar iväg, och skillnaden i våra 15 knop mot Gustavs 6 knop på platten är brutal och vi går i mål sekunder före. Dom glada minerna var på våran båt denna gången!

ORC-VM är en historia för sig och kräver ett eget reportage, men var varmt, vindfattigt kul och lärorikt!
ha det gött


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mattias Sat, August 06, 2016 15:39:51

Tror def.bloggar lever vidare men integrerad mer i andra medier måhända. Dock inte Facebook tviii😀 Tack för en spännande rapport väl värt väntan.