Cheetah30

Cheetah30

Kappseglingar 2016


Big boat race 27-29/
11/6 Lysekils race
Bohusracet 30/6-3/7
Leröy smögen race 9 juli
Väderöarna runt 16 Juli
Grebbestadsregattan 17 juli
Hermanö runt 6 aug
Tjörn runt 20 aug
Uddevallaregattan 27 aug
Robline skagen race 2-4 sept
Sölvroret fyn 23-25 sept

Hermanö runt-16

KappseglingPosted by Mikael Vesala Wed, August 10, 2016 00:13:02
För första gången lägger vi oss på Käringön inför ett Hermanö runt. Det är jag, Sussie och Tom som har seglat båten från Lysekil där vi lade båten efter skagensemestern. Vi fick faktiskt plats längst inne i gamla hamnen vilket är skönt eftersom det bättre sjölä där.
Men det är logistiken som gör att vi lade oss där, enklare att ha allt urlastat semestertjafs där man går imål!

Eftersom prognosen tidigare i veckan sa att det skulle blåsa 12 meter västligt, så tänkte vi köra på 6 pers. Nu blev det ju inte mer än 7-8 som mest, men det var gott hatt ha ordentligt med kraft på sträckbogen utanför Hermanö, och vi gick riktigt bra mot många stora båtar där.

Besättning denna gången var Sussie, Tom Gustavssen, Zanda Nyström, Wilhelm Eriksson, och Carolina. Tyvärr väntade vi lite länge med att gå ut och värma upp och någon segling och uppvärmning värt namnet blev det inte. Jag var ju rätt inställd på att det skulle bli mycket vind och hade inte en tanke på att ens plocka fram Codezero:n. Men Wilhelm undrade om inte den kunde vara bra at ha ner i rännan, och visst, det hade han ju rätt i så jag kopplade den och surrade den som brukligt på fördäck, men får naturligtvis skoten till genakern fel, och vi får ägna det mesta av tiden före start till att få ordning på detta och få till en provhissning.

Starten går och vi kommer iväg som vi ska precis efter Sunfast 3600 och Arcona 38:n.
Vi hinner knappt komma igång innan vinden går ner till nästan ingenting, och det var en jädra tur att vi tog upp Coden. Fort fram och hissa upp den och rulla ut! Nu hänger vi med bättre och tar in på sunfasten som har det jobbigt i lättvinden och skvalpet.

Försöker falla kraftigt och gå om i lä, men fastnar i vindskuggan och får gå upp och lägga mig i hans kölvatten. Bygger upp fart och när vi kommer genom gapet vid Dan holmen dejsar han ner lite och jag kommer upp på insidan och kan faktiskt gå om.

För ett ögonblick hänger vi tom med Arconan, men telltalesen klibbar fast i regnet, och det är fruktansvärt svårt att styra rätt och när vinden dojar styr jag helt enkelt inte bra nog och vi stannar upp i den besvärliga sjön. Får styra lite på måfå för att känna när Coden drar.

Efter slaget vid ostpricken ökar vinden och jag tror att vi inte kommer behöva coden med och tar ner den. Ett överilat beslut visade det sig. Vi kan inte bära genaker ner i rännan och focken är alldeles för liten. Bara att mecka upp den igen...

Vi går rätt bra ner i rännan och kommer ikapp en del båtar vid Gullholmen, bla en HP 1030 som vi till min stora belåtenhet faktiskt går förbi ut i havet. Tyvärr går Sunfasten om, men det voren nästan konstigt om dom inte skulle vara snabbare här.

Är svårt att avgöra vilken genaker som ska upp efter bojen ute i havet, och vi velar lite men sätter till slut lilla gula, vilket visar sig vara fel, vi skulle satt mellangenakern och går inte fort nog, och tar inte ikapp som vi borde.
Vid Måseskär byter vi till stora vita och kör på. lägger en sista gipp men är lite optimistisk med hut snabbt vi kan ta ner och det strular. Seglar förbi märket en bit innan vi får ner och kan styra mot mål. Ingen båt kom förbi, men vi gav nog bort några placeringar där..

På slutspurten tog vi oss förbi Ulf i Alphan och nån till, men Göran Jonsson i CB-n rådde vi inte på.

Blev en 8:e plats i stora klassen och 19:e i totalen. finns inget vi kan invända emot där, vi var helt enkelt inte bättre och har en del som behöver putsas på. Men kryssen med coden och sedan med fock ut i havet var mysig med en härlig speed för att vara en 28:fots båt och vi hade ett gött race och en rolig kväll på Pettersons krog, så det var inga ledsna miner ändå.

Gokväll!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.